Til hovedinnhold
SniktittSamsung The Wall Micro-LED

Møt Samsung The Wall - verdens første MicroLED-TV som er modulær

Samtidig fikk vi også så en helt rå 8K-modell. 

Video

Las Vegas/Tek.no: Samsung viser for første gang frem en MicroLED-TV her i syndenes by. Dette er teknologien som for alvor tar opp kampen med OLED om å gi deg den aller beste bildekvaliteten.

Den koreanske giganten kunne nemlig trekke sløret av en 146 tommer stor TV ved navn The Wall. Og den er helt spesielt sammenlignet med alle andre TV-er du får kjøpt.

Verdens første som er modulær

Samsung viste for første gang frem MicroLED Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Denne TV-en er nemlig laget av små «fliser». Altså kan du i teorien selv bestemme størrelse og fasong på skjermen. Ser du mye på film kan det tenkes at du kan sette sammen en 21:9-TV, selv om de fleste trolig vil velge det vanlige 16:9-formatet. Stort sett vil det nok komme standard-fasonger og størrelser i butikkene for hvermannsen.

Annonsører og bedrifter vil dra større nytte av potensialet, og kan bygge spesialtilpassede skjermvegger med langt større fleksibilitet enn tidligere.

Den enorme MicroLED-TV-en Samsung har stilt ut i Las Vegas er et imponerende skue. Riktignok klarer vi så vidt å se overgangene mellom flisene når skjermen er helt sort, men med innhold på er det nærmest umulig å se.

The Wall er navnet på Samsungs første MIcroLED-TV, og konfigurasjonen vi fikk se målte hele 146 tommer i størrelse. Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Farger og sortnivå gir oss assosiasjoner til OLED, hvor sort er så sort som det er mulig, samtidig som fargene er overlegen alt annet vi tidligere har sett. Bevegelsene virker også å være av aller beste sort.

Banker OLED på lysstyrke?

På spørsmål om hvor mye lysstyrke den gigantiske skjermen klarer på gi fra seg, velger representanten fra Samsung å holde kortene tett til brystet. Men at det er langt mer enn hva OLED-teknologien klarer, tror vi trygt man kan slå fast.

Samtidig vil eventuelle problemer med innbrenning ikke være noe du trenger å tenke på med microLED, på grunn av måten diodene er bygd opp.

Prisen på 146 tommeren fikk vi aldri vite, men de første eksemplarene av Micro-LED-TV-er er ventet å komme i løpet av året. Om vi får se dette beistet på norsk jord er likevel usikkert.

Samsung Q9S – selskapets første 8K-TV

Sammen med MicroLED lanserte Samsung også en 8K-modell. Denne tar over flaggskip-rollen til Q9 på tradisjonelle LCD-skjermer, og får det kledelige navnet Q9S.

Skjermen til venstre er den nye LCD-toppmodellen Samsung Q9S Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Dette er også et råskinn av en TV. På menyen står blant annet 4000 nits med lysstyrke på full spiker. Samtidig så har den et hav av dimme-soner sammenlignet med andre LCD-modeller. Over 10 000 for å være presis.

Innhold i 8K blir ikke noe du får glede av på lenge i Norge, men det betyr ikke at alt håp er ute. Langt i fra.

Samsung har nemlig lagt mye tid og ressurser i å utvikle en intelligent oppskalering som skal hjelpe deg å få glede ut av de mer vanlige oppløsningene.

Resultatet virker å være meget bra av det vi får servert. Ved siden av den 85-tommer store 8K-skjermen står det en 4K-TV i samme størrelse. Og forskjellen er ganske er overraskende når begge skjermene får servert UHD-innhold. Forskjellen i skarphet er stor, i hvert fall når vi sto såpass nært.

Igjen er det for tidlig å si noe om prisen på denne skjermen, samt hvilke størrelser den vil finnes som.

annonse