Til hovedinnhold
NyhetApple Watch Series 4

Her er verdens første klokke med EKG-funksjon

Apple har dratt duken av en helt unik smartklokke.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Under kveldens store lanseringsfest avduket Apple sin nyeste smartklokke: Apple Watch Series 4.

Som navnet tilsier, er dette fjerde modell i rekka – den første Apple Watchen ble sluppet i 2015. Siden den gang har Apple gradvis oppgradert produktet. Først med vanntetthet i Series 2 og kraftigere innmat og 4G-støtte i Series 3.

Designen har imidlertid vært det samme alle de tidligere modellene. Fram til nå.

Større skjerm

Apple Watch Series 4 skal ha fått en full redesign, der skjermen er strukket ut og fått rundere kanter. Dette har resultert i en skjermarealsøkning på henholdsvis 32 og 35 prosent for de to klokkestørrelsene på 44 og 40 millimeter.

For å gjøre nytte av det økte skjermarealet er også det grafiske grensesnittet fått en skikkelig overhaling – du skal ganske enkelt kunne se mer og få mer informasjon med ett blikk på klokka.

Urkronen har også blitt bedre, nå gir den haptisk tilbakemelding til fingertuppene dine, slik at du også kan føle det når du navigerer. Høyttaleren er også ny – og har 50 prosent høyere volum enn på Watch Series 3.

Urkrona på Apple Watch Series 4.
Apple

En annen detalj er at baksiden av klokka slipper gjennom radiosignaler, slik at du skal få bedre dekning med 4G-versjonen. Men den kommer ikke til Norge med det aller første.

Større urskive og nytt grensesnitt gir mer plass til info og elementer.

Batteritiden er ikke imponerende, men det skal holde gjennom dagen: 18 timers vanlig drift, eller 6 timer i treningsmodus.

Med fokus på hjertet

Men vel så viktig er det som har skjedd innvendig. Apple har stappet inn en ny egendesignet prosessor og bedre sensorer. Disse måler ikke bare aktivitetsnivået med større nøyaktighet, men kan også merke om du skulle ramle. Hardt.

Da vil klokka gjøre det enkelt for deg å ringe etter hjelp om nødvendig. Hvis du ikke er i stand til det, kan den ringe for deg etter så og så lang tid. Dette er en funksjon vi tidligere har sett på slikt som «smarte» hjelmer.

Likevel er det hjertet som har fått fokuset fra Apple i denne runden. Klokka kan varsle dersom pulsen din er for lav, og kan i tillegg sjekke om hjertefrekvensen er ustabil – noe du muligens vil ønske å gå til legen for å se nærmere på.

Det sistnevnte blir dog først tilgjengelig en eller annen gang senere i år, og da kun i USA.

EKG-magi

En finger på urkrona, og man kan ta et EKG.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Rosinen i pølsa er likevel EKG-funksjonen. Apple hevder dette er det første produktet av sitt slag – et produkt som gjør «mannen i gata» i stand til å ta et elektrokardiogram av hjertet sitt.

Her benyttes elektroder innebygd i urkrona sammen med en ny elektrisk hjertemåler i krystallmaterialet på baksiden av klokka. Etter 30 sekunder kan det da meldes om hjerteslagene har et normalt mønster eller om det finnes tegn på atrieflimmer.

Ny innmat hjelper deg med å ta en grundig sjekk av ditt hjertes elektriske signaler.

EKG-funksjonen er til og med FDA-godkjent, som vil si at det har gått gjennom kontrollapparatet til amerikanske myndigheter.

Hjerterytmen kan å sees i Helse-appen, og det skal være lett å dele resultatene med medisinsk personale.

Dessverre vil heller ikke denne funksjonen være tilgjengelig her på berget med det første. Når dette lanseres senere i år, vil det kun være for amerikanske brukere. Men Apple gjør det også klart at dette er noe de med tiden ønsker å ha på plass i flere markeder.

Pris og tilgjengelighet

Som vanlig blir klokka tilgjengelig i flere utførelser og med forskjellige typer remmer. Men du kan også bruke remmer fra tidligere generasjoner Apple Watch på den nye klokka.

Apple Watch serie 4 skal kunne bestilles fra den 14. september, med levering fra den 21. september. I Norge kommer den i første omgang som vanlig klokke med Bluetooth 5.0 og Wi-Fi, da med en pris fra 4390 kroner.

I visse andre land, deriblant Sverige og Danmark, slippes den også i 4G-versjon. Den vil koste rundt en tusenlapp mer.

Den gamle Series 3 vil fra nå av ha en veiledende pris på 2990 kroner.

annonse