Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple Watch Series 4 4G

Endelig har 4G-versjonen av Apple Watch kommet. Vi har testet

Batteriet blir overraskende lite påvirket av 4G-tilkoblingen.

FInn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apple Watch series 4 ble lansert allerede i september, men først nå har endelig også 4G-versjonen av klokka blitt sluppet.

Foreløpig er det bare Telenor og Telia som tilbyr e-SIM-løsningen som du er nødt til å ha for at klokken skal kunne koble til Norges 4G-nett.

Jeg har testet klokken i et par dager med tilkobling mot Telenor. Telia tilbyr samme type tilkobling for sine abonnenter, men akkurat hvordan den foregår rent praktisk sammenliknet med Telenors har vi ikke prøvd ut ennå.

Merk at dette er en test som fokuserer på de nye funksjonene som er unike for 4G-versjonen av klokken, mens vår hele test av den vanlige Apple Watch Series 4 kan leses her.

Trøbbel fra første øyeblikk

En ulempe for deg som er storbruker av mobiltjenester melder seg allerede fra første stund, og utelukker i praksis 4G på Apple Watch helt i min bruk; klokken spiser opp det ene Tvilling-kortet med støtte for tale du kan ha hos Telenor.

Det innebærer at hvis du uansett av ymse årsaker må ha mer enn én faktisk telefon i drift ved siden av klokken på håndleddet, kan du ikke ha talekort i den om Apple Watch skal ha 4G. Du kan heller ikke ha Apple Watch på et annet abonnement enn det du har på iPhonen den kobles til, men det er noe mer innenfor forventningene, siden de tross alt er ment å avløse hverandre med ringing og tekstmeldinger.

Det skal sies at Telia tilbyr Trilling-SIM, ikke bare Tvilling, og at denne problemstillingen derfor ikke er like relevant for dem. Telenor forteller oss også at de jobber med det samme, så dette problemet er forhåpentligvis en saga blott om ikke lenge.

Ja, takk!
FInn Jarle Kvalheim, Tek.no

Selve oppkoblingen går smidig, og alt du blir bedt om under tilkobling er å legge inn slutten av personnummeret ditt. SIM-kortet vet tross alt hvem du er og er i praksis en legitimasjon innenfor mobilnettverket uansett.

Også om du har et Tvilling-SIM fra før flyttes tjenesten enkelt over på e-SIM-et inni klokka.

Ikke alle apper som fungerer

Det er egentlig forholdsvis lite å rapportere om Apple Watch med 4G-funksjonen aktivert. Den eneste forskjellen vi har å rapportere om er at klokken ikke endrer oppførsel om du legger igjen mobilen hjemme, slik en Watch uten 4G vil gjøre.

Tilkoblingen som mobilen tok seg av tidligere, går sømløst over til 4G. Og dermed vil apper som Yr, Facebook Messenger og Apple Music virke selv om mobilen ikke ligger i lomma.

FInn Jarle Kvalheim, Tek.no
Bortsett fra den røde ringen på siden er det ingenting som skiller 4G-varianten fra den vanlige.
FInn Jarle Kvalheim, Tek.no

Et lite irritasjonsmoment er imidlertid det litt uklare skillet mellom rene klokkeapper og mobilapper med støtteapp på klokka. Det ble for eksempel noen skriverier da Spotify fikk Apple Watch-app for litt siden, slik at fjernstyringsfunksjonene økte i omfang og brukervennlighet. Men det er fortsatt utelukkende en fjernkontroll. Selv med aldri så mye 4G på klokka, vil ikke Spotify-appen på klokka kunne gjøre noe meningsfylt uten at telefonen eller en Spotify Connect-dings er i nærheten.

Det er altså litt uforutsigbart hva som funker og ikke funker, siden det for noen apper ikke bare er datatilkoblingen som er viktig, men også telefonen i andre enden.

Når det er sagt; de appene som lever fint utelukkende på klokka trekker ikke nødvendigvis så mye ekstra strøm med 4G aktivert som i vanlig modus med mobilen i nærheten. En av dagene med klokken gikk jeg rundt med den i timesvis på ren mobilmodus.

Overraskende lite forskjell på batteritiden

Med 4G-varianten får du både et Wifi- og mobilnett ikon å følge med på.
FInn Jarle Kvalheim, Tek.no

Klokken jobbet seg ned fra rundt 46 prosent batteri klokken 10 på formiddagen til 26 prosent rundt klokken 18. I mellomtiden hadde den hatt omtrent fire timer på mobilnett med vanlige meldinger både i form av SMS/iMessage og Messenger-beskjeder underveis. En halvtimes tid med skjermen på for oppsett av urskivene slik jeg liker dem og en halvtime med strømming fra Apple Music til Bluetooth-mottaker ble det også.

Selv med ikke ubetydelig bruk var altså klokken ganske nærme å klare seg en hel dag med under halvt ladet batteri som utgangspunkt. Det er slett ikke så verst. De nye 4G-klokkene, med Galaxy Watch og Apple Watch i spissen, er altså noen helt andre dyr med tanke på batteriforbruk enn de første spede forsøkene. Galaxy Gear S2 klarte seg kun noen få timer på 4G da e-SIM først ble testet ut i Norge.

Konklusjon

For deg som lever i Apple-universet og vil ha musikkstrømming, GPS og mobiltelefon på håndleddet når du er ute og jogger, er Apple Watch med 4G åpenbart en knallgod kombinasjon. Men det er heller ikke opplagt at alle er bedre tjent med 4G på klokka enn uten. Spesielt om du fra før har behov for flere fysiske telefoner utelukker Telenors tvilling-begrensing løsningen før du i det hele tatt kan prøve den.

Karaktermessig lar vi også 4G-utgaven av klokken hvile på utgangspunktet. Klokke med 4G-støtte koster vesentlig mer, operatørenes tjenester er til dels begrenset og du må uansett betale for den ekstra tilkoblingen hos operatørene - selv om det innledningsvis, i hvert fall med Telia, er tre måneders Tvilling/Trilling-tjeneste inkludert når du bestiller den.

Forøvrig er det verdt å merke seg at Apple Watch i Series 3-versjon også finnes med mobiltilkobling og kan kjøpes med 4G og e-SIM rett fra Apple.

Apple Watch Series 4 4G 44mm Aluminium with Sport Band
8.5
Meget bra

Apple Watch Series 4 4G 44mm Aluminium with Sport Band

8.5
Meget bra
sitatApple Watch byr på flott brukeropplevelse, men også noen nedturer

Fordeler

 • +
  Stor skjerm
 • +
  Flott ytelse - lite ventetid
 • +
  Vanntett
 • +
  Nye urskiver gir masse info
 • +
  Underside i safirglass
 • +
  Mulighet for EKG-funksjon senere
 • +
  Haptisk vibrasjon på skruknappen
 • +
  Mye bedre lyd i høyttaler enn tidligere
 • +
  Støtte for Podcast rett i klokka
 • +
  Batteritiden lar seg strekke - hvis du er forsiktig

Ting å tenke på

 • Apple oppgir fortsatt bare 18 timer batteritid
 • Ikke safirglass på Sport-modellen
 • EKG-funksjon ventes foreløpig bare for USA
 • Enkelte irriterende valg
annonse