Til hovedinnhold

Kan man se pikslene på Iphone 4?

Under mandagens lansering av Iphone 4 kunne Apples mektige mann, Steve Jobs, fortelle at deres nye display var så høyoppløst at det blotte øye ikke ville være i stand til å skille pikslene fra hverandre.

Dette hadde de fått til ved å kjøre en oppløsning på hele 960 x 640 piksler. Det gir 326 piksler per tomme, og skal ifølge Jobs nærme seg kvaliteten man ser i trykte medier. Den IPS-baserte LCD-skjermen skal også være vesentlig bedre enn AMOLED-løsningene som fins i dag, ble det hevdet.

Samsung er en av verdens største skjermprodusenter og satser for tiden hardt på AMOLED i bærbare produkter. I februar lanserte de med Samsung Wave teknologien Super-AMOLED, en teknologi vi også vil få se i den kommende modellen Galaxy S.

Skarpere, men sluker strøm

Elektronikkjempen fra Sør-Korea hevder at Iphone kun vil være 3-5 prosent skarpere enn Galaxy S, samtidig som den trenger 30 prosent mer strøm. Bedre innsynsvinkel og kontrast sier Samsung også at AMOLED-teknologien skal ha.

Nå kaster flere seg inn i debatten. Selskapet Displaymate driver med kalibrering og testin av skjermer. Raymond Soneira er sjef i selskapet og han forteller at Apples påstander er upresise. Etter hans oppfatning trengs det en pikseltetthet på 477 punkter per tomme for å gjøre pikslene usynlige for det menneskelige øyet.

Skarp nok for de fleste

Phil Plait er astronom og skribent for Discover Magazine. Plait krediteres blant annet for å ha kalibrert kameraet på romteleskopet Hubble, og ifølge ham er det ingen direkte løgn Jobs farer med når han skryter av kvaliteten på Iphone 4-skjermen.

477 piksler per tomme er riktignok sannsynligvis den tettheten som skal til for at noen med helt perfekt syn ikke skal kunne se pikslene i skjermen. For langt de fleste burde derimot 326 piksler per tomme være nok - også for de med normalt godt syn.

(Kilder: Engadget; 1, 2)

annonse