Test

Apple Iphone 4

Design, skjerm og menyer

Forløperen, Iphone 3GS til venstre.
Iphone 4 er litt tynnere enn forgjengeren.
Wimp kjører i bakgrunnen, sammen med Iphones egne applikasjoner.
Slik ser Apples deksel ut. De kaller det en "Bumper". Den følger ikke med i pakken og må kjøpes utenom. Den skal forbedre mottaket, men vi brukte den kun på en testrunde med t-banen.
Her er punktet som skal kunne svekke dekningen på Iphone 4. Vi opplevde ikke store signaltap på vår testmodell.

Ny sommer, ny Iphone. Før Apple lanserte Iphone 4 for noen uker siden, var allerede mye kjent om telefonen. Telefonen har nå havnet i handelen i de fem første landene, og vi har testet den.

Denne anmeldelsen kommer før Iphone 4 er offisielt lagt ut for salg i Norge. Noen butikker importerer telefonen ulåst fra utlandet til svært høye priser. Vi har fått indikasjoner på at prislappen vil havne på omkring 5500 kroner for utgaven på 16 GB, dette ligger litt over forgjengeren.

Selv om dette er billigere enn det prisbildet prisguiden viser i skrivende stund, er dette fortsatt langt fra noen billig telefon. Til sammenlikning koster Samsungs toppmodell Galaxy S 4700 kroner, og HTCs toppmodell i Norge, Desire, legger seg under 4000 kroner i mange nettbutikker.

Dermed er det mye som skal stemme for at Iphone 4 skal forsvare den relativt stive prislappen.

Les test av HTC Desire

Design

De to foregående utgavene, 3G og 3GS, var så å si helt like på utsiden. Iphone 4 er ganske annerledes, selv om familielikhetene er der. Bakdekselet i plast har blitt byttet ut med glass, og de avrundede kantene på sidene av telefonen har blitt rettet ut.

Et mørkt sølvgrått metallbånd løper rundt hele telefonen, og det er også dette som er antennen. Vi kommer nærmere tilbake til dette båndet i løpet av testen. Langs sidene finner vi tre knapper og en bryter. Volum-tastene er der, men de har blitt runde siden sist. Låsetasten ser ut omtrent slik som den har gjort på 3GS, og lydløs-bryteren fungerer på samme måte som før.

Forsiden av telefonen domineres av en kapasitiv flertrykkskjerm og størrelsen er, som vanlig, 3,5 tommer. I midten nederst finner vi den runde hjemmetasten. Nytt for denne generasjonen Iphone er et kamera på den øvre delen av forsiden. Dette kan brukes til videosamtaler over trådløst nett.

På baksiden er kameraplasseringen også som før. Linsen har blitt en anelse større enn på 3GS, og et LED-lys har kommet til.

Telefonen kjennes svært solid sammensatt. Knirk finnes ikke, og tastene er faste og gir fra seg svake knepp. Alt i alt synes vi designen rent estetisk er svært vellykket. Design har også vært av Apples styrker de siste årene.

Iphone 4 er omtrent på samme størrelse som forgjengeren. Noe tynnere og litt smalere har den blitt, men fryktelig merkbart er det ikke. Vekten er også så å si identisk, og det er stadig ikke en spesielt lett telefon. Her har nok materialvalg spilt en ganske stor rolle.

Retina display

I kjent stil satt superlativene løst da Apple-sjef Steve Jobs presenterte den nye telefonen. Skjermen var blant telefonens egenskaper som ble offer for mest skryt. Størrelsen er uendret fra tidligere, men oppløsningen er skrudd opp til hele 960 x 640 piksler.

På grunn av den høye pikseltettheten hevder også Apple at man ikke skal være i stand til å se individuelle piksler på normal bruksavstand. Skjermen har fått navnet Retina Display, og den er basert på IPS-teknologi, den samme som man finner i nettbrettet Ipad.

Ofte lover produsenter en smule mer enn man får i markedsføring og omtale av produkter. Skjermen til Iphone er derimot ikke langt fra det som blir lovet. Den er rett og slett ekstremt skarp. Vi må holde telefonen på ekstremt nært hold for å se noe som helst til pikslene.

Fargegjengivelse og kontrast er også av det beste vi har sett. Samsungs Super-AMOLED-skjermer er noen hakk bedre, men dette er sannsynligvis den beste LCD-skjermen vi har sett i noen telefon.

En god skjerm har mye å si for brukeropplevelsen når det kommer til telefoner, og skjermen er absolutt ikke noen flaskehals hva Iphone angår.

Menyer

En stund før Iphone 4 ble lansert fikk vi se Iphone OS 4. Ved lansering av telefonen ble hele systemet døpt om, og nå lyder navnet kun IOS4. Fra før er systemet kjent som et av de mest brukervennlige operativsystemene på dagens mobiltelefoner, og rent kosmetisk vil man fortsatt enkelt kjenne seg igjen når man bruker en Iphone 4.

Systemet har likevel fått en hel del større og mindre endringer i siste versjon. Viktigst av alle er nok flerprogramkjøringen som Iphone-brukere har manglet fra første stund. Apple har hele tiden tillatt veksling mellom egne applikasjoner. På en plattform med ekstreme mengder tredjeparts programvare er det nok først og fremst i forhold til disse at skoen har trykket.

Måten Iphone 4 veksler mellom applikasjoner på er litt annerledes enn på andre plattformer. Utviklerne må selv tilpasse applikasjonene til Apples flerprogramkjøring, og det er heller ikke alle typer programvare som vil kunne kjøre skikkelig i bakgrunnen.

De fleste applikasjoner som støtter flerprogramkjøring vil settes i pause når man går ut av dem, mens noen vil kunne utføre forhåndsdefinerte oppgaver i bakgrunnen. Nettmusikk fra tjenester som Spotify og Wimp, samt navigasjonsprogrammer vil kunne være aktive i bakgrunnen.

Ettersom tilpasning må til er det slett ikke alle applikasjoner i App Store som fungerer med systemet. Applikasjoner som ikke er oppdatert for flerprogramkjøring vil bli liggende i bakgrunnen, men de startes på nytt om man går inn på dem igjen.

For å vise hvilke applikasjoner som ligger i bakgrunnen trykker man to ganger på hjem-tasten. En linje åpner seg nederst på skjermen, og langs den ligger ikonene for de ulike applikasjonene som kjører. Vekslingen går raskt og enkelt for applikasjonene som støtter det.

På den samme linjen finner vi også hurtigkontroller for telefonens musikkfunksjoner, snarvei til Ipod-applikasjonen og en knapp som låser skjermorienteringen i tilfelle man ønsker å bruke telefonen horisontalt uten at skjermen skal snu seg.

Brukervennligheten er fortsatt på topp. Her er alt intuitivt og pent lagt opp. Man behøver aldri å lete lenge etter funksjonen man jakter på, og vi opplever så å si aldri at noe stopper opp eller henger.

Resten av nyhetene i IOS4 skal vi se nærmere på på side 2.

Basisfunksjoner

Lydkvaliteten under samtale er god, og man kan stille volumet høyt nok til at man hører godt også i bråkete omgivelser eller om man har dårlig hørsel.

Skjermtastaturet har ikke endret seg mye i denne utgaven av Iphone. Som tidligere er det særdeles responsivt, og i landskapsmodus er tastene store nok til at selv de av oss med store pølsefingre lett treffer riktig tast.

Man kan legge til ulike tastatur for forskjellige språk. Man kan bytte språk i meldingsmodus ved å trykke på globusen ved siden av mellomromstasten. Dette bytter også ordliste, og forslagene man får opp ved feiltasting er forskjellige avhengig av hvilket språk man har valgt.

I engelsk modus får vi også opp stavekontroll med røde streker under ord som telefonen ikke kjenner igjen og heller ikke har gode erstatningsforlag til. Dette klarte vi ikke å fremprovosere med norsk inntastingsmodus.

Trådede samtaler gjør det også enkelt å skille mellom ulike samtaler, dersom man utveksler meldinger med flere samtidig.

Om man leter etter en gammel tekstmelding, eller e-post eller noe som helst annet på telefonen har den en felles søkefunksjon som søker i alt innhold, og også raskt tar deg til Google eller Wikipedia om nødvendig. Denne heter Spotlight, og er i praksis samme funksjon som man finner i OS X.

Dekningstrøbbel?

Internett renner for tiden over av bilder og videoer som skal demonstrere hvordan Iphone 4 mister dekningen om man dekker et punkt øverst til venstre på telefonens side, og samtidig holder langs kanten nede til høyre på telefonen.

Vi klarer å fremprovosere lavere dekning, men vi får ikke telefonen til å bryte helt. På vårt testeksemplar må vi dekke store deler av høyre side, og et ganske spesifikt punkt oppe til venstre på telefonen. Samtidig må vi trykke forholdsvis hardt før vi merker noe stort utslag.

Vi oppdaget i løpet av testperioden at telefonen påfallende ofte byttet mellom 3G og Edge-dekning underveis på linje 5 på t-banen i Oslo. Da stod det mikro-SIM fra Netcom i Iphone 4.

Samtidig viste Iphone 3GS full dekning med SIM-kort fra Telenor. For å være sikre på om dette hadde med telefon eller operatørenes dekning å gjøre tok vi turen mellom Stortinget stasjon og Ammerud på nytt.

Med mikro-SIM fra Telenor i Iphone 4 ble mottaket vesentlig bedre langs hele ruten, foruten ved tunnelen mellom Carl Berners Plass og Hasle. Der viste Iphone 4 kun to strek og Edge-dekning, og det samme gjorde Iphone 3GS med Netcom-kort i.

Ved å holde stramt rundt telefonen klarer vi enkelte av stedene på ruten å få 3G-dekningen til å falle ut. Mesteparten av ruten klarte vi det ikke. Hver gang dekningen falt ut gikk telefonen dessuten lynraskt over til Edge-dekning med fire streker.

Iphone 3GS har ofte en svært lang pause ved bytting av nett på denne måten, slik at når 3G faller ut må man vente lang tid før siden fortsetter å laste inn med Edge. Dette skjedde altså ikke ved bruk av Iphone 4, selv om den også av og til byttet.

På returen hadde vi Apples eget deksel, en "Bumper", plassert på Iphone 4. Med denne montert klarte vi ikke å bryte 3G-dekningen underveis foruten de få stedene der begge telefonene viste dårlig dekning.

Det føles ikke naturlig å holde hele telefonen i jerngrep under bruk. Upraktisk var det også å holde så store deler av telefonen klemt mellom hendene som vi måtte for å oppleve signaltap.

Vi har ikke opplevd å bli brutt under samtaler på grunn av fenomenet, og vi konkluderer dermed med at dette ikke er noe stort praktisk hinder i det daglige. Det er også kjent at man kan fremprovosere dekningstap på forgjengeren. Også her dreier det seg om å holde telefonen på en noe upraktisk måte.

Tåler aluminiumsfolie

For å sjekke om dekningen skiller seg mye fra andre telefoner pakket vi telefonen inn i flere lag aluminiumsfolie. For å være sikker på at vi gikk skikkelig til verks brukte vi tykk grillfolie fra Ica.

Et lag hindret hverken Iphone eller andre telefoner i å motta samtaler, men idét vi rullet telefonen inn i ytterligere et lag aluminium mistet vi kontakten med telefonen.

Samsung Galaxy S som vi for anledningen benyttet til sammenlikning, oppførte seg relativt likt. Ved et lag folie mottok den samtaler som bare det, mens med to lag ble det straks vanskeligere. Vi fikk gjennom et par samtaler, men de fleste gangene kom vi direkte til mobilsvar.

Dekningen ser altså ikke ut til å skille seg nevneverdig fra andre telefoner.

I esken

Esken til Iphone 4 er ikke noe overflødighetshorn. Som med Iphone 3GS er det stort sett kun det mest nødvendige som er vedlagt.

  • Iphone 4
  • USB-lader
  • USB-kabel for lading og PC-tilkobling
  • Håndfrisett
  • Bruksanvisning