Til hovedinnhold

Lynrask iOS 9-utrulling for Apple

Enorm kontrast til fjorårets fiasko.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Apple liker skrytetall og superlativer, og spesielt fornøyde virker de å være når de slipper oppdatert programvare som tas i bruk hurtig. Den 16. september ble nye iOS 9 sluppet for allmenn nedlasting, og Apples statistikk viser at operativsystemet allerede var oppe i 52 prosent utbredelse nå på lørdag den 19. september.

Et slikt tempo er ny rekord for Apple. Ifølge en pressemelding har oppdateringen blitt tatt i bruk raskere enn noe annet programvareslipp fra selskapet. Det står i ganske skarp kontrast til fjorårets iOS 8-slipp.

Fyker forbi iOS 8-oppgraderingen

Lynraskt! Fra 16. til 19. september var iOS 9-prosenten oppe i 52. Foto: Skjermdump, Apple.com

Innledningsvis gikk det fort for iOS 8. Fortere enn i år, faktisk. 9to5mac.com melder at iOS 9 fikk 12 prosent brukerandel i løpet av det første døgnet. På den samme tiden hadde iOS 8 16 prosent.

Men så begynte problemene å melde seg for iOS 8. Oppdateringsstatistikken gikk etter hvert i snegletempo på grunn av smertefulle bugs i startfasen.

Ett av de mange problemene iOS 8-oppdateringen slet med var at den krevde store mengder ledig plass på telefonene. For brukere med åtte eller 16 gigabyte lagringsplass på dingsene sine ble alternativet fort å nullstille hele dingsen for å få programvaren på plass.

Trøbbel ga treg oppgradering

Det som skulle være en liten oppdatering, med versjonsnummer 8.0.1 ble både sluppet og trukket tilbake én uke etter at utrullingen startet. Den ga brukerne store problemer med å ringe og å bruke fingeravtrykksleseren på telefonen.

iOS 8 ble sluppet til massene den 17. september i fjor. Det tok programvaren tre uker å karre seg inn på 47 prosent av Apples telefoner og nettbrett, med flere nettsteder som spekulerte i om selskapets statistikk rett og slett kunne være gal.

Midt i januar, fire måneder senere, meldte Cnet.com at programvaren fortsatt bare hadde tilhold på 69 prosent av enhetene. Påfallende lavt, selv om slik statistikk pleier å rulle saktere etter hvert som markedet mettes.

Massivt app-angrep de siste dagene

Det betyr imidlertid ikke at Apples siste dager har vært bare hyggelige. De siste dagene har nemlig selskapets appbutikk vært i nyhetene på grunn av et større angrep. En rekke apper har vært forsynt med skadevare mens de lå i App Store. Blant dem en utgave av Angry Birds som kunne lastes ned i Apples kinesiske butikk.

Bakgrunn: Stort angrep på App Store (Digi.no)

iOS 9 ble endelig lansert sammen med to nye iPhone-modeller og et enormt nytt nettbrett i iPad-serien. Salget av de nye telefonene starter i de første markedene den 25. september, mens norsk dato foreløpig ikke er annonsert.

Den nye iPhonen kommer trolig snart:
Ryktene sier at iPhone 6S kommer til Norge 2. oktober »

(Kilder: Apple, pressemelding, 9to5mac.com, cnet.com)

annonse