Til hovedinnhold

Nå åpner Apple Music

Her er det du trenger å vite om Apples nye musikktjeneste.

Skjermdump/Apple
Finn Jarle Kvalheim

I natt, eller i morgen kveld, åpner Apples nye musikktjeneste, Apple Music. Tjenesten skal blant annet konkurrere med mer hjemlige tjenester som Spotify og Wimp/Tidal, men både musikkvideoer og gratismusikk fra ferske artister er med. Dermed skal tjenesten være noenlunde komplett.

Apple har holdt de viktigste detaljene tett til brystet. Litt avhengig av hvordan de slipper oppdateringen kan den komme mellom klokken 00.01 i natt og klokken 19.00 i morgen kveld.

Men hva trenger du for å ta den i bruk? For det første er det greit å få med seg at Apple Music i første omgang er for deg som allerede har kjøpt deg inn i epleuniverset.

Ved lansering er det nemlig bare Apples egne iOS-enheter som er støttet av bærbare dingser. Det betyr at hverken musikk eller spillelister blir med deg over til Android-telefonenen din. Først til høsten er en egen app for Android-brukere ventet å være klar.

Hele vår livedekning av Apples store lansering finner du her »

Apple Music har vært synlig i selskapets nyeste prøveprogramvare for mobil. Tjenesten er foreløpig ikke i gang, og hvilke priser den ender opp med å få er fortsatt litt usikkert. Foto: Skjermdump/Lesertips

Det er imidlertid ingenting i veien for å bruke Apple Music på vanlige Windows-PC-er eller Macer. Her finnes det to ulike måter å bruke tjenesten på. Du kan surfe deg gjennom det som finnes under Connect og Radio-delene uten å måtte betale et rødt øre. Vil du derimot ta styringen over innholdet helt selv må du betale, og da finnes det to ulike abonnement. Du kan velge et personlig abonnement eller et familieabonnement. Det siste gir strømming for inntil seks brukere samtidig, og skal være prisgunstig.

Skal du ta i bruk Apple Music fra første øyeblikk må du sørge for å oppdatere iTunes og iOS. Foto: Skjermdump

I USA koster en Apple Music-plan 10 dollar i måneden, mens familieplanen koster 15 dollar. Foreløpig har ikke Apple sluppet offisielle nordiske priser for tjenesten, men 10 dollar er det samme som både Spotify og Wimp/Tidal krever i USA, og det virker naturlig at tjenesten legger seg på omtrent samme pris som sine konkurrenter også her på berget. At Norden er ett av de mest konkurranseutsatte strømmemarkedene i verden er dessuten noe som kan bidra til dette.

Det virker altså sannsynlig at du i løpet av natten og morgendagen kan kjøpe et Apple Music-abonnement til rett rundt 100 kroner i måneden, eller noe høyere om du vil ha med deg hele familien.

Spotify på sin side hviler ikke på laurbærene. Svenskene samlet nylig inn hele 4 milliarder i fersk finansiering »

Taylor Swift truet med å trekke platen sin, 1989, fra Apple Music da selskapet ikke ville betale artistene i prøveperioden. Foto: DFree / Shutterstock.com

Men i første omgang byr Apple på en av de lengre prøveperiodene vi vet om for denne typen tjenester. Du kan nemlig spille av alt du vil og hva du vil i tre måneder før du må betale for deg.

Etter lansering kom det raskt påstander om at Apples prøveperiode egentlig var en prøveperiode på artistenes bekostning, ettersom Apple ikke ville betale for avspillinger i perioden. Selskapet snudde imidlertid forholdsvis raskt, og vil betale for avspillingene som skjer også i gratisperioden.

Du som planlegger å få full utnyttelse av Apple Music og radiostasjonen Beats 1 Radio allerede fra start må imidlertid forberede deg litt. Tjenestene virker kun med aller nyeste iTunes-versjon, og hvis du har en iPad eller en iPhone må du dessuten installere nye iOS 8.4 for å få tilgang på de nye funksjonene. Dette er en slags mellomversjon av iPhone-operativsystemet. En langt større oppdatering i form av iOS 9 er på vei, og er allerede ute til betatesting. Den er imidlertid ikke nødvendig for å få tilgang på Apples nye musikktjenester.

Lurer du på hvordan neste generasjon iOS blir kan du lese sniktitten på iOS 9 i denne saken »

annonse