Til hovedinnhold

Utlandspriser på surfing skal bort i 2017

EU har endelig satt dato for fjerning av de dyre gjestingavgiftene.

Shutterstock

Et irritasjonsmoment som har plaget europeere på tur gjennom mange år er skyhøye priser på mobilbruk i utlandet. EU ser åpenbart også problemet, og har de siste årene pisket operatørbransjen gradvis nedover i pris.

Forløpet har ikke vært helt udramatisk. Operatørene har fått lov til å ta seg gradvis mindre betalt for gjestebruk i nettene sine, men fullstendig fjerningen av gjesting, eller roaming, har det tatt lenger tid å komme frem til. Nå er det avgjort når disse kostnadene skal bort, men heller ikke det vil skje helt med det samme.

Du slipper å telle megabyte på ferie

Først den 15. juni 2017 vil avgiftene være borte. Det er Europakommisjonen som har kjempet for endringen, men nå er også EU-parlamentet og Det europeiske råd med på notene. Det gjenstår altså fortsatt litt før billigere feriesurfing er et faktum, men nå har altså EUs styrende organer vedtatt planen.

Som ledd i denne utviklingen tar EU sikte på en større reform av mobilmarkedene i Europa. Blant annet nevnes det at koordineringen av frekvensbruk i Europa skal gjøre operatørene mer effektive.

I mellomtiden har EU satt nye grenser for hvor mye ekstra operatørene kan ta for mobilbruken din i andre nett. Fra april 2016 kan påslaget per nedlastet megabyte kun være 0,05 euro, eller i overkant av 40 øre med dagens kurs. For taletrafikk kan påslaget være det samme per minutt, mens tekstmeldinger kan få et påslag på inntil 17 øre stykket.

Hvilken effekt dette vil ha i praksis er foreløpig uklar. Mobilabonnementene du og jeg kan kjøpe her til lands kommer som regel med datakvoter av en viss størrelse, der man ikke blir taksert per megabyte før man overstiger kvoten. De nye maksimale påslagene er imidlertid 75 prosent lavere enn de som gjelder nå, ifølge EUs pressemelding.

Vi har kontaktet Telenor og NetCom angående hvilke praktiske konsekvenser dette kan få. Vi oppdaterer saken så fort vi vet mer.

Vi fikk nylig EUs plan for et digitalt enkeltmarked i Europa presentert under en tilstelning i München. Her kan du lese mer om hvorfor de nye reglene er så viktige for unionen.

Tillater ikke «evighetsroaming»

En bekymring som har vært meldt flere ganger, er at dette kan svekke operatørenes anledning til å investere i infrastruktur. Man har fryktet at folk ville kjøpe mobiltelefon og abonnement i lavkostland, for å ta med seg hjem til land med høyere kostnadsnivåer. New York Times melder at EU har en plan for å sikre seg mot dette også.

Det er nemlig snakk om å innføre en bruksbegrensning under disse reglene, slik at operatørene etter lang nok tid kan kreve ekstra avgifter for et abonnement brukt utenfor sitt hjemland.

Slo et slag for nettnøytralitet

EU har behandlet mer enn bare dyre mobilregninger. I pressemeldingen viser de også til at unionen har tatt stilling til nettnøytralitet.

Her forbys det å svekke hastigheten på levering av tjenester til vanlige nettkunder, men ifølge analytikere som har snakket med New York Times er det europeiske forslaget mindre omfattende enn det som nylig ble vedtatt i USA. På vårt kontinent forbys det nemlig ikke helt å la selskaper betale for høyere hastighet, men det tillates likevel kun dersom ordinære nettjenester og -linjer er upåvirket.

Et annet område som vi ikke fikk høre mer om denne gang, var ønsket om å bli kvitt geosperrer for digitalt innhold. I mars omtalte visepresident i EU-kommisjonen, Andrus Ansip, systemet som absurd og gammeldags.

(Kilder: EU, New York Times, The Verge, Slashgear.com)

annonse