Obama: – Europeiske IT-selskaper kan ikke konkurrere med amerikanske
Presidenten mener dét er grunnen til at EU hele tiden er ute etter de amerikanske IT-selskapene.
Det er en kjent sak at europeiske myndigheter lenge har hatt mange høner å plukke med de store, amerikanske IT-selskapene, med stadige beskyldninger om blant annet monopolisme og innføring av diverse særkrav overfor selskapene.
I et stort intervju med nettstedet Recode nylig kom den amerikanske presidenten med noen ganske kontroversielle uttalelser om motivene bak «heksejakten» EU har bedrevet. I intervjuet antydet Barack Obama nemlig at Europa bevisst legger hindringer i veien for amerikanske IT-selskaper simpelthen for å verne om europeiske, kommersielle interesser.
Tok Google og Facebook i forsvar
Uttalsene kom under et segment av intervjuet som handlet om personvern og beskyttelse av personlige data, hvor intervjueren påpekte at Europa gjerne er mer «aggressive» på dette området når det gjelder etterforskning av selskaper som Google og Facebook.
– Til Googles og Facebooks forsvar er den europeiske fremgangsmåten noen ganger mer kommersielt motivert enn noe annet. Noen ganger prøver de europeiske tjenesteleverandørene, som ikke kan konkurrere med våre, å sette opp hindringer som gjør at amerikanske selskaper ikke kan operere på en effektiv måte, sa Obama.
Presidenten fortsatte med å si at det er USA som «eier» Internett, og at det er de amerikanske selskapene som både har skapt, utvidet og perfeksjonert Internett, og at Europa ikke har kunnet konkurrere med USAs bidrag på dette området.
Obamas uttalelser vekket naturlig nok negative reaksjoner fra EU. Avisen Financial Times var i kontakt med en representant for EU-kommisjonen, som kom med ganske sterk kritikk av det presidenten sa i intervjuet.
Mener uttalelsene var frekke
– Dette poenget med at EUs reguleringer kun har til hensikt å beskytte våre selskaper er direkte frekt. Reguleringer skal gjøre det enklere for ikke-europeiske selskaper å få tilgang til EU-markedet; det er i disse selskapenes interesse at reglene håndheves på en uniform måte, sa representanten.
Det finnes mange eksempler på at EU har gått etter amerikanske IT-selskaper. Allerede i 2010 ble Google etterforsket av EU for misbruk av markedsmakt, en anklage som også har dukket opp flere ganger senere, med krav til ulike tiltak. Senere har EU også undersøkt om Google misbruker Android til å stenge ute konkurrenter, og nylig fikk et forslag som kan føre til oppdeling av Google-tjenstene overveldende flertall i EU-parlamentet.
Som The Verge peker på er nok bildet imidlertid litt mer nyansert enn som så. Det har nemlig skjedd at også amerikanske selskaper har forsøkt å fremme sine egne kommersielle interesser ved å bruke EU mot andre amerikanske konkurrenter. I 2011 klaget for eksempel Microsoft Google inn for EU for sin dominerende plass i søkemarkedet. Hele intervjuet med Obama kan du se under.
EU er stadig årvåkne overfor de amerikanske selskapenes produkter: Nå har EU bestemt seg for å ikke bruke Microsofts nye Outlook-app »