Til hovedinnhold

Overveldende EU-flertall for tiltak mot Google

Stemte gjennom resolusjon for regulering av nettsøk.

Shutterstock

For en uke siden ble det klart at Europaparlamentet ville stemme over et forslag som kunne få store konsekvenser for Google. Søkegiganten har en voldsom markedsandel i Europa, og har gjennom de siste årene blitt etterforsket av EUs konkurransemyndigheter. Forslaget kan tvinge Google til å dele opp tjenenestene sine når de markedsføres på det europeiske markedet. I går ble forslaget vedtatt med 384 stemmer mot 174 stemmer. 56 representanter avstod fra å stemme.

Google ikke nevnt ved navn

Forslaget er en del av EUs såkalte Digital Single Market-strategi, og nevner ikke Google ved navn. Samtidig understrekes det at det er spesielt viktig å sikre god konkurranse mellom søkemotorer, og med sin markedsandel på 90 prosent av det europeiske søkemarkedet står Google som et rådyr i langlysene. Til sammenlikning melder Business Insider at Google har en markedsandel på 68 prosent i USA.

For at Google, og eventuelle andre søkegiganter, skal kunne rammes av resolusjonen må EU-kommisjonen først ta stilling til den. Foreløpig har de kun sagt at de vil etterforske praksisen blant selskapene som driver med nettsøk i dag.

Blant tiltakene som foreslås, er å koble søketjenester av fra andre kommersielle tjenester. Akkurat hvordan det eventuelt skal foregå er uvisst, men man kan se for seg en liknende løsning som Microsoft endte opp med da europeiske konkurransemyndigheter ønsket større konkurranse blant nettlesere. I ettertid har ferske Windows-installasjoner tilbudt valg mellom flere nettlesere ved første oppstart. Slik kan det kanskje bli også for produkter som Chrome og Android, der man blir spurt hvilken søkemotor man ønsker å bruke.

Søkemotorer må være transparente

Den «automatiske» koblingen mellom ulike og dominerende produkter er ikke det eneste EU vil bli kvitt. I sin pressemelding vektlegger de også måten søkemotorer behandler informasjonen sin på.

– Indeksering, evaluering, presentasjon og rangering gjort av søkemotorene må være upartisk og transparent, siterer pressemeldingen parlamentsmedlemmer på.

Resolusjonsforslaget var, som ventet, kontroversielt. Wall Street Journal (Abonnement) melder at Google mandag sendte e-post til europeiske myndigheter, der de uttrykker bekymring for ønsket om å koble søketjenester fra andre tjenester.

Også amerikanske politikere skal ha bedt EU-politikerne om å kutte denne delen fra forslaget, uten at protestene ble tatt til følge.

– Burde ikke se etter syndebukk for egne svakheter

Skepsisen til forslaget fra Europaparlamentet bor ikke bare i USA. Resolusjonen ble foreslått av den tyske representanten Andreas Schwab, som er medlem av CDU, samme parti som Tysklands forbundskansler Angela Merkel. En av Merkels økonomiske rådgivere, Kurt Lauk, har gått hardt ut og mener at debatten rundt resolusjonen er en «tapernes debatt». Han mener politikerne er for fokuserte på det de er redde for, i stedet for å bruke mulighetene Internett gir.

I samme avis blir det polske parlamentsmedlemmet Michal Boni sitert på at Europa ikke burde se etter en syndebukk for egne svakheter.

En viktig del av kritikken går på at resolusjonen er proteksjonistisk, og at politikerne forsøker å regulere seg frem til mål som de burde nå på andre måter.

EUs nye sjef for konkurransetilsyn, Margrete Vestager, har sagt at EU-kommisjonen vil ta seg god tid og utforske hvor sterk Europaparlamentets sak er før de eventuelt griper inn i lovverket.

Fokuserer også på nettnøytralitet

Søkemotorkonkurranse var ikke det eneste gårsdagens resolusjon tok for seg, selv om det er det nyhetsmedier flest har fokusert på den siste tiden. I vedtaket ble det også markert et ønske om at EU og unionens medlemsland trapper opp satsinger mot mobiloperatørene, for å få fjernet gjestepriser i andre mobilnett helt. I tillegg var nettnøytralitet en viktig del.

– All internettrafikk skal behandles likt, uten diskriminering eller forstyrrelser, heter det i pressemeldingen.

EU anslår at Digital Single Market-satsingen vil kunne styrke den europeiske økonomien med rundt 260 milliarder Euro.

Det pågår for tiden en rekke saker som omhandler Google hos europeiske konkurransemyndigheter. Selskapet har blitt klaget inn for å sperre ute alternative applikasjonsbutikker fra Android, og EU vil også ha slutt på at spill med mikrobetalinger markedsføres som gratis, for å nevne noe.

(Kilder: Europaparlamentet, EU-kommisjonen, Business Insider, WallStreetJournal: 1, 2)

annonse