Til hovedinnhold

EU vil ha lik tilgang på innhold i hele Europa

– Regionssperrene er absurde og gammeldagse.

Skjermdump/Youtube

EU regulerer i dag mobiloperatørene hardt for å bli kvitt svindyre utenlandstillegg på mobilregningene. For en tid tilbake ble det kjent at EU ønsket å minske Googles markedskraft i Europa med et forslag som var mer eller mindre skreddersydd for å ramme søkegiganten. Nå er det regionssperrene på strømming de vil til livs, melder Flatpanels.dk.

– Europeiske selskaper og forbrukere er digitale. De står ikke fritt til å velge hva de vil, eller bevege seg hvor de vil i det 21. århundre. Dette er absurd. Jeg hater geoblokkering, og synes det er gammeldags, forklarer Andrus Ansip, som er visepresident i EU-kommisjonen.

En del av en langt større plan

Sablene EU nå rasler med er atter en del av den såkalte Digital Single Market-satsingen, der også Google-motstanden og den langvarige satsingen på å fjerne roamingavgiftene inngår. Får EU det som de vil, blir det slutt på blokkering av innholdstjenester for andre lands brukere, og på videostrømmer som kun er tilgjengelig her og der fra for eksempel Youtube og andre leverandører.

EU ønsker også å ta en ny titt på opphavsrettslovgiving, til tross for at bransje og lobby kan gjøre det vanskelig å få gjennomført endringer.

Det er mange motstridende meninger om disse planene innad i EU, og Ansip erkjenner at det vil bli en hard kamp, men sier at dersom ikke kampen tas nå vil Europa måtte vente mange år på det han kaller grunnleggende digital frihet.

Dette skjer altså ikke i morgen, men når først EU bestemmer seg for noe pleier det å gå fort. Mobilprisene i utlandet har sunket år for år de siste fire-fem årene, og er nå på et nivå der man skal ha ganske høyt forbruk før man sparer så mye på å kjøpe lokale SIM-kort.

Fjorårets vedtak om at roamingavgiftene skulle helt vekk innen utgangen av 2015, har likevel blitt utsatt, og trår nå ikke i kraft før medio 2018.

(Kilde: flatpanels.dk)

annonse