Krever å få innsyn i Googles søketeknologi

Europeiske myndigheter mener Google har blitt farlig store.

Mange store IT-aktører havner på et eller annet tidspunkt i konflikt med myndigheter eller andre på grunn av sine dominerende markedsposisjoner og problemene som ofte følger med dette.

Ikke minst gjelder dette søkegiganten Google, som særlig EU har rettet et kritisk blikk mot i lang tid. I 2010 startet unionen etterforskning av selskapet på grunn av mistanke om misbruk av markedsmakt til å favorisere egne tjenester, og flere år senere var EU fremdeles ikke fornøyd med tiltakene fra Google.

Europeiske myndigheter fortsetter å ha høner å plukke med søkegiganten. Nå melder avisen The Inquirer at tyske makthavere har kommet på banen med ganske strenge krav overfor selskapet.

Vil ha innsyn i søkealgoritmen

I et intervju med Financial Times (krever betaling) nylig kom det frem at den tyske justisministeren Heiko Maas har spurt Google om tilgang til selve søkealgoritmen for å sikre større gjennomsiktighet i måten søkemotoren fungerer på.

Ifølge Maas har Google en så dominerende posisjon at de er i stand til å utøve uheldig mye makt gjennom måten de rangerer søkeresultatene på, og rangeringen gir dem også mulighet til å promotere egne interesser i stor grad.

– Dette er ikke akseptabelt. Vi må tenke på hvordan vi kan løse dette problemet. Til syvende og sist handler det om hvor transparente algoritmene som Google bruker til å rangere søkeresultatene. Når en søkemotor har en slik innvirkning på økonomisk utvikling er vi nødt til å se på denne saken, sa Maas.

Google negativ til forslaget

Google på sin side er ikke positive til å gjøre algoritmen sin tilgjengelig for alle og enhver. Ifølge søkegiganten vil dette kunne utnyttes av spammere og andre folk med onde hensikter og gjøre Internett mer utrygt.

Selskapet pekte også på at denne saken er blitt grundig undersøkt av både europeiske og amerikanske myndigheter i en årrekke, og at disse ikke skal ha funnet noen tegn på at Google bruker søkemotoren til å undergrave konkurrenter.

Det går imidlertid an å påvirke søkeresultatene selv: Her er vår guide til søkemotoroptimalisering (Ekstra) »

Les også
Utlandspriser på surfing skal bort i 2017
Les også
Nå skal Google dytte piratnettsider lenger ned blant søkeresultatene
Les også
Så mange er rammet av Gmail-lekkasjen
Les også
Nå vil Google gi deg enda flere advarsler når du surfer
Les også
Nå skal Google rangere sikre nettsider høyere i søkeresultatene
Les også
Fordømmer retten til å bli glemt av søkemotorene
Mer om
annonse