Ny teknologi skal gi deg bedre mobildekning inne

Telenor med i forskningsprosjekt.

I nye, miljøvennlige lavenergihus er det sjikt med aluminiumsfolie i veggisolasjonen. Det stenger kulda ute, men sperrer også effektivt for mobilsignaler.

I moderne kontorbygg, som i Bjørvika, har bransjen hittil løst problemet ved å sette inn signalforsterkere eller innendørs småceller. Dette er imidlertid ikke aktuelle alternativer i privatboliger.

Telenor Sverige har derfor gått sammen med flere aktører fra material- og byggebransjen for å se på problemets omfang, og hvorvidt det er mulig å utvikle isolasjonsmaterialer som holder kulda ute, men slipper mobilsignalene igjennom. En løsning som skisseres er slisser i vindusfolie og isolasjonsmateriale utformet slik at radiobølger i mobilspekteret kan passere.

Ved å lage slisser i vindusfolien, kan mobilsignalene slippe gjennom. Foto: Shutterstock/spwidoff

Forprosjektet i regi av Sveriges tekniske forskningsinstitutt starter i september og går til slutten av første kvartal 2016. Telenor skal bidra med å kartlegge problemet med dårlig dekning inne i husene, og anslå hvor stort problemet er.

Håper på alternative isolasjonsmaterialer

Patrik Nilsson har tittelen nettekspert hos Telenor Sverige, og kommer til å følge prosjektet tett.

– Det vi håper er å finne frem til alternative vindusløsninger og alternative isolasjonsmaterialer. Den enkleste måten å gjøre det på, er ved å finne frem til materialer som slipper inn mobilfrekvenser, sier Nilsson til Inside Telecom.

Hvis prosjektet resulterer i en ny type byggematerialer, ser Nilsson for seg at disse blir merket som mobilvennlige, slik miljøvennlige materialer i dag merkes med et svanemerke.

Nilsson anser at de metodene som brukes i dag, med småceller innendørs eller signalforsterkere montert i vinduer eller vindusfolie, løser oppgaven, men er mindre fremtidssikre. Disse skal dessuten både vedlikeholdes og skiftes når de går ut på dato. Dette koster penger. Du skal ikke trenge å gjøre noen ting med telefonen for at den skal fungere for deg, sier Nilsson.

Tale over wifi løser ikke alt

I 2016 kommer Telenor Sverige til å lansere tale over LTE (volte). Samtidig vil kundene også kunne ta i bruk tale over wifi (vowifi). Dette løser problemet med innendørsdekning for de kundene som har en volte-klar 4G-telefon, men Nilsson mener dette alene ikke holder.

– Vi trenger alternative byggematerialer. Vi må også kunne levere en tjeneste til de med 2G- og 3G-telefoner. Og ikke glem all M2M-kommunikasjonen som går over 2G. Vi må ha med alle frekvensbånd, sier Nilsson.

Når forprosjektet er avsluttet ved utgangen av første kvartal neste år, vil partene starte planleggingen av det videre prosjektet. Tidsrammen for dette er dermed ikke klart ennå.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor er svært positiv til forskningsprosjektet som Telenor Sverige er involvert i.

– Det er svært positivt, både at de ser på den overordnede problemstillingen, og at de anerkjenner at dette ikke er operatørenes problem alene, sier Bjørn Amundsen til Inside Telecom.

Bruker du mye mobildata?
GUIDE: Disse operatørene lar deg laste ned mest på mobilen »

Les også
Utlandspriser på surfing skal bort i 2017
Les også
Nå har 90 prosent av nordmenn tilgang på 4G
Les også
Disse operatørene lar deg laste ned mest på mobilen
Les også
Bli med inn i Telenors aller helligste
annonse