Til hovedinnhold

Tror Apple vil knekke mobilbetalingskoden

Men Forbrukerombudet er bekymret for misbruk.

www.martinhajek.com

Mobilbetalingsaktøren MeaWallet, en av de potensielt store aktørene innen mobilbetaling, tror at hvis Apple lanserer en mobilbetalingsløsning 9. september, kan det bli katalysatoren som får mobilbrukerne til å ta i bruk mobilbetaling i stor skala.

– Hvis Apple har fått på plass avtaler med Visa Mastercard og American Express, med samme eller lavere gebyrer enn i dag og uten økt risiko for forhandlere, kan dette være et flott neste steg for bransjen, spekulerer MeaWallet i selskapets blogg.

Norske MeaWallet samarbeider med den finske IT-kjempen Tieto, og skal blant annet tilby en mobil lommebokløsning til banker og finansinstitusjoner som ikke vil utvikle egne løsninger. Denne løsningen skal blant annet gi deg billetter, lojalitetskort og penger i én og samme mobilapp.

Med mCash kan du betale ved å scanne en QR-kode, her på en Point-terminal.Foto: Mcash

Samtidig annonserer norske mCash at betalingsterminaler fra Point fra nå vil støtte mCash som betalingsmetode. mCash er en norskutviklet app som lar mobilbrukere betale varer og overføre penger til hverandre ved hjelp av mobil. Det spesielle med mCash er at du kan velge om du vil betale via betalingskort, eller om appen skal trekke penger rett fra konto. mCash forutsetter heller ikke NFC, da appen baserer seg på QR-koder som vises ved kassa eller på betalingsautomaten.

Kunden sitter igjen med regningen

Forbrukerombudet er bekymret for at utviklingen kan svekke forbrukernes rettigheter. Særlig er det en utfordring når noe går galt, og det skal avgjøres hvem som sitter igjen med ansvaret, risikoen og til sist – tapet.

Nå tar det verdensomspennende forbrukernettverket ICPEN (International Consumer Protection and Enforcement Network), tak i saken. Målet er å sikre forbrukerne like rettigheter uansett hvilket betalingsmiddel de velger, skriver Forbrukerombudet på sine hjemmesider i dag.

Forbrukerombud Gry Nergård har også tidligere kritisert kundenes rettigheter i forbindelse med mobilbetaling. Blir bankkortet ditt misbrukt, er det begrenset hvor mye av misbruket du må dekke, avhengig av hvor uaktsom du har vært. Dersom mobilen blir misbrukt på samme måte og betaling skjer via mobilregningen og ikke via et betalingskort, er du i utgangspunktet ansvarlig for hele misbruket.

Norske mobiloperatører har tidligere måttet tåle sterk kritikk fra Forbrukerombudet for å ikke ha rettet opp dette misforholdet mellom mobilbetaling og kortbetaling. Et misforhold som videreføres i EUs utkast til betalingstjenestedirektiv.

Det knytter seg store forventninger til Apples varslede lansering 9. september. I tillegg til en ny iPhone er det nå stadig felre som forventer at Apple vil lansere en form for kontaktløs mobilbetaling, i samarbeid med flere store markedsaktører.

Dersom dette skjer, vil det ikke være første gang en Apple-lansering får fart på utbredelsen av eksisterende teknologi. Samtidig har smarttelefoner og apper også vist seg mer enn én gang å ha evnen til å snu opp ned på etablerte strukturer og markeder. Mange av de eksisterende aktørene i mobilbetalingsmarkedet vil derfor følge Apple-lanseringen tirsdag med argusøyne.

Les mer: – Apple har fått med seg Visa og Mastercard

Kilder: MeaWallet, mCash, Forbrukerombudet

annonse