Til hovedinnhold

Endelig kan du betale i butikken med mobilen

Men det finnes mange løsninger å velge mellom.

Tirsdag ble det klart at amerikanske iPhone-brukere snart vil kunne betale i butikken ved hjelp av iPhone 6 og Apple Pay. Hva har det å si for norske mobilbrukere?

Akkurat i dag? Ingen verdens ting. Ser du noen uker eller måneder frem i tid, stiller saken seg annerledes.

I slutten av september lanserer DnB og Telenor Valyou, en løsning for såkalt «kontaktløs» mobilbetaling der du bare sveiper mobilen over betalingsterminalen for å betale. Ingen kode, ingen kort. Hos Valyou jubler de hemningsløst over Apple-lanseringen tirsdag:

Tor Jacobsen i Valyou er positiv til lanseringen av Apple Pay.

– Det er for tidlig å si om Apple ender opp med å bli en konkurrent eller en samarbeidspartner for Valyou. Vi er uansett veldig glade for at de har valgt en løsning og en standard som tilsvarer vår, og håper at dette skal få fart på mobil betaling, sier Valyou-sjef Tor Jacobsen til Mobilen.no.

Hvor sikkert er mobilbetaling – får vi trådløse lommetyver? »

Telenor kan bli skjøvet ut i kulda

Det kan imidlertid hende at jubelen får en hul gjenklang, særlig for mobiloperatørene. Telenor har jobbet med forskjellige varianter av mobile lommebøker siden 1990-tallet, uten helt å få det til. I Valyou-løsningen får Telenor en del av inntekten ved at sikkerhetsløsningen ligger i sim-kortet. Apples løsning kutter teleoperatørene helt ut av verdikjeden.

Bekreftet: Apple låser ned betalingsbrikken sin »

– Når det gjelder lanseringen av Apple Pay, er vi veldig positive til at Apple nå satser på betaling. I forhold til Apples valg av sikkerhetsløsning, ser det i første omgang ut som operatørene ikke har en rolle. Men det er flere roller som skal fylles, så dette er det litt for tidlig å si noe om, sier Viktoria Erngard, ansvarlig for mobilbetaling i Telenor og styreleder i Valyou.

Viktoria Erngard er ansvarlig for mobilbetaling i Telenor.

Skal du installere Valyou på din Android-telefon, må du være Telenor-kunde, og du må bestille nytt sim-kort. I det nye sim-kortet ligger den sikre løsningen som gjør det mulig å betale med mobilen.

– Vi skulle helst sett at kundene ikke trengte å bytte sim-kort for å ta tjenesten i bruk, men vi tror de vil gjøre det. Det er fort gjort, og heldigvis har vi ikke kontaktene lagret på sim-kortet lenger, sier Viktoria Erngard i Telenor.

Telenor får ingen andel av betalingene som går over Valyou, men tar betalt av bankene for å leie ut sim-kortplass til løsningen.

Les mer: Vi har prøvd iPhone 6

DNB åpner døra for Apple

Det er ikke sikkert når Apple Pay kommer til Norge. Apple inngår avtaler med bankene om en andel av gebyret butikken betaler for kortbruken. Erfaringsmessig kan det ta tid før selskapet prioriterer lansering i lille Norge. En amerikaner vil imidlertid kunne betale med Apple Pay fra dag én i alle butikker som har oppgradert terminalene sine til kontaktløs betaling, også i Norge.

Visa i Europa bekrefter at de er i forhandlinger med Apple om å få innført Apple Pay i Europa. Også DNB holder døra åpen for Apple.

– Absolutt. Vi syns det er innmari positivt at det ser ut som de har både kortselskaper og banker som samarbeidspartnere. Det ser vi som et mulighetsrom, uten at det gjør Valyou mindre interessant, sier Ingjerd Blekeli Spiten, divisjonsdirektør for Ebusiness i DNB, til Mobilen.no.

Når du betaler med Apple Pay, holder du telefonen over terminalen, samtidig som fingeravtrykks-skanneren i telefonen bekrefter at det faktisk er du som foretar betalingen.

Alle banker som inngår avtale med Apple, vil kunne få sine bankkort inn i Apples digitale lommebok. Apple krever altså en del av bankenes inntekter fra kortbetalingen for å slippe dem til i sin løsning.

Apple-lansering kan bety slutten på ti års venting

Daniel Döderlein i mCash mener NFC-teknologien er for komplisert, og satser heller på QR-koder.Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

mCash: – NFC er for komplisert

En aktør som har valgt en litt annen tilnærming er mCash. mCash er den eneste mobilbetalingsløsningen som allerede er lansert, men foreløpig er det begrenset hvor du kan bruke mCash til å betale med telefonen.

– mCASH bruker QR koder ved kassen men har også testet ut NFC. Når det blir behov eller stort ønske for denne teknologien står vi klare. I dag er dette for komplisert for folk å bruke, QR er enkelt og fungerer for alle, sier mCash-gründer Daniel Döderlein.

mCash har valgt å bruke QR-koder i stedet for NFC. Det vil si at du starter opp appen, skanner en QR-kode på butikkens kasse, og godkjenner betalingen. Foreløpig er det bare Burger King-restaurantene og enkelte Euronics-butikker som har tatt løsningen i bruk i butikk. På nett kan du foreløpig betale hos Interflora og Euronics, men Döderlein lover at en oppdatert versjon av mCash vil være på plass hos langt flere brukersteder i løpet av høsten.

– Foreløpig anbefaler vi at folk prøver vennebetaling med mCash. Det å betale fra en mobil til en annen på sekundet er noe ingen andre i Norge tilbyr, så kommer flere butikker så fort vi kan, lover Döderlein.

mCash kan installeres på både iPhone og Android-telefoner. Hvis du vil bruke Valyou til å betale med mobilen, må du være Telenor-kunde. I tillegg må du ha betalingskort utstedt av en deltagende bank. Foreløpig er dette DNB, Skandiabanken, Sparebank 1, yA Bank, Fana Sparebank eller EnterCard. Også må du ha en Android-telefon. Dagens iPhone-telefoner støtter ikke NFC, og det ser lite sannsynlig ut at iPhone 6 og iPhone 6S vil støtte andre løsninger enn Apples egen. Har du iPhone 6 eller nyere, vil du etterhvert kunne bruke Apple Pay dersom banken din inngår avtale med Apple.

Mobile lommebøker kan være en sikkerhetsrisiko:
Får vi trådløse lommetyver? »

annonse