– Den eneste lommeboka du trenger

MeaWallet samler trådene og gjør plastkort til apper med høy sikkerhet.

Du har sikkert et plastkort eller ti i lommeboka, eller gjemt i en skuff. Enten det er gavekort fra blomsterhandleren på hjørnet, medlemskortet på treningssenteret, fordelskort, busskort, nøkkelkort, førerkort eller kredittkort – alt dette og mye mer kan du snart samle på ett sted i mobiltelefonen din.

Les også: mCash deler ut to millioner – brukerstedene ikke klare

MeaWallet som mobil-app

I går ettermiddag trommet MeaWallet sammen partnere og presse for å markere den endelige lanseringen av MeaWallet 1.0.

Når du legger til et kort i lommeboken fra MeaWallet, kan kortinformasjonen leses som strekkode, QR-kode, via Bluetooth eller NFC. Lommeboken kan dermed tas i bruk med teknologi de fleste brukerstedene allerede har. Kvitteringer, billetter og tilsvarende kan også lagres i den digitale lommeboka.

Hvert kort lagres som en egen app i lommeboka. Dermed kan utstederen legge til ekstra tjenester, som kart, saldo, transaksjonsoversikt, valutakalkulator eller hva det måtte være.

Norskutviklet sikkerhetsløsning

Norske MeaWallet har utviklet teknologien som skal besørge sikkerheten i den digitale lommeboka. Denne teknologien er nå i ferd med å få en sentral rolle i betalingsløsninger fra multinasjonale kortselskaper, så vel som kaffekjeder.

Lars Sandtorv er administrerende direktør i MeaWallet. Han hevder fem millioner nordmenn er et for lite kundegrunnlag for at MeaWallet skal lønne seg. Han satser derfor på å gjøre hele verden til sitt marked, med en sikker lommebok utviklet med et rammeverk fra IBM.

– Vi er veldig stolte av den innovasjonen vi har gjort. Tilbakemeldingen fra banker og andre kunder er at dette må virke på alle plattformer, med alle mobiler, med alle med alle teleoperatører, alle, alle, alle, og det må funke enten det er billetter eller betaling. Konkurrentene våre sa at det ikke var mulig, men dette har vi lagd. Og det virker, sier Lars Sandtorv, administrerende direktør i MeaWallet.

Løser Apple iPhone-problem

Under presentasjonen snakket Sandtorv også litt om fremtidsplanene.

MeaWallet har blant annet utviklet løsninger rundt det som kalles «tokens». Da legges sikkerhetsløsningen utenfor telefonen, noe som gjør både strekkoder og Bluetooth sikkert. Dette gjør at løsningen blir godkjent av Mastercard og Visa, noe som er ekstremt viktig for å få volum.

– Dette er et Apple-problem, men vi ønsker også å løse problemene også for de som er så dumme at de kjøper en Apple-telefon, sier Sandtorv.

Vil være et nav

MeaWallet er på ingen måte alene om å jobbe med utvikling av en mobil lommebok. Forskjellen ligger i hovedsak i måten å håndtere sikkerheten på, og hvordan MeaWallet ønsker å samarbeide med alle aktørene i dette markedet. Selskapet er ikke primært ute etter å lage en app som samler fordelskort og billetter, selv om også en slik løsning ble vist frem. Fokuset ligger på å sikre transaksjonene. Ingen skal kunne misbruke dine kort, hverken fra mobilen din, eller ved å plukke opp signalene fra Bluetooth, Wi-Fi, mobilnett eller NFC.

Og det er ikke bare mellom telefon og «kortleser» at sikkerheten skal være på plass. Løsningen omfatter hele transaksjonskjeden, enten kortet er knyttet opp til en bankkonto eller bare skal brukes til å låne bøker på biblioteket.

Reduserer risikoen ved korttyveri

Sebastian Sandtorv og Thomas Normann i MeaWallet demonstrerte hvordan du kan få den tredje bleiepakken gratis ved hjelp av fordelskortet lagret i den mobile lommeboken.

Det skal altså ikke spille noen rolle hva slags mobiltelefon du har, hvilken mobiloperatør du bruker, hvilket sikkerhetsnivå kortutstederen krever, eller om du blir frastjålet mobiltelefonen din. Med en digital lommebok blir kortene dine sikrere enn de er i en vanlig lommebok. Blir et kredittkort stjålet, tar det opp til 48 timer før kortet er sperret. Blir den digitale lommeboken stjålet kan alle kortene dine sperres på under ett minutt. I tillegg kan du skaffe deg en ny mobil, og få nye kort med det samme.

Mens noen kort kan lastes ned øyeblikkelig, vil andre kort kreve en registrering og godkjenning av utsteder. Det må nemlig utstedes helt nye kort når de gamle blir sperret.

Hvilke kort du kan legge inn og hvordan kortene kan brukes, er opp til den som utsteder kortet. For de som krever høyest sikkerhet vil kortet være knyttet til IMEI-nummeret på telefonen din. Sikkerheten blir ivaretatt via en skytjeneste, der informasjonen ikke bare går fra kortet til kortutsteder, men hvor kortutsteder også sender en forespørsler tilbake til telefonen, for å be om ulike bekreftelser.

Klargjort for førerkort og pass

Sikkerheten er høy nok til at også pass- og førerkort kan legges inn i lommeboken. EU skal allerede jobbe med elektroniske førerkort. Ved å skanne strekkoden på mobilen din, får politiet på sin terminal opp bilde og annen informasjon knyttet til førerkortet.

Men det vil nok gå en stund før du kan reise fritt rundt i verden uten det fysiske passet ditt. Her er myndighetene generelt tilbakeholdne, og det gjelder like mye i land der den teknologiske utviklingen er kommet langt, som i land der selv plastkort er noe nytt og fremmed.

Ideelt for gavekort

Retain 24 selger gavekort i en rekke land, og vil gjerne at flere skal ta i bruk MeaWallet-løsningen.

Claudio Simatovic jobber i Retain24, som er store på gavekort. Han sier MeaWallet er som skapt for slike, og at dette bør gi butikkene en annen motivasjon enn den klassiske, som handler om hvor mye butikken kan tjene på de fem prosentene som aldri løser inn gavekortene sine.

– Ta ikke penger fra kundene. Bruk heller muligheten for å få et ekstra salg eller en ny kunde inn i butikken, sier Simatovic. Han viser til at kunder som handler med gavekort gjerne kjøper dyrere ting enn de ellers ville gjort.

Med mobil lommebok kan du kikke i lommeboka, og se på et kart hvor kortet kan brukes. Du kan få en påminnelse når kortet nærmer seg utløpstiden, eller du kan få tips om kampanjer du kan bruke kortet på. Du kan også få informasjon når du er i nærheten av en butikk der kortet kan brukes, siden mobilen din kan «se» hvor du er.

Sitter på gjerdet

Men vi møter også potensielle MeaWallet-kunder med en avventende holdning. Statoils representant sier løsningen er spennende, men at den må være enkel. Deres kunder vil gjøre det som er enklest, og da er det foreløpig lite som kan måle seg med plastkort og PIN-kode. Statoil har mange kortbrukere og har forsøkt forskjellige løsninger. Blant annet gjorde de det mulig å starte pumpene med en SMS. Men etter å ha prøvd det et par ganger gikk brukerne tilbake til plastkortene.

– Skal dette lykkes må det være svært enkelt å bruke. Jeg er redd det kan bli mye fomling med å låse opp mobiler, starte apper og så stå og fikle med skjermen for at den ikke skal slukke med en gang. Da vil mange foretrekke plastkortet, sier Statoil-representanten.

Når mobilen ikke finner nett

Appen kan du laste ned fra 17. juni. Innen den tid skal grensesnittet pusses opp, forteller Sebastian Sandtorv (til høyre) og Thomas Normann. Men den kan også komme før, hevder de.

Andre ville vite hva du gjør når du ikke kommer på nett med mobilen. Til det svarte MeaWallet at det finnes flere alternativer. MeaWallet har teknologien, men det er opp til den som leverer korttjenesten å avgjøre hvor langt de vil strekke seg. Det kan for eksempel være at du kan bruke tjenesten i en viss periode etter siste autentisering, til et visst antall transaksjoner, og det kan være en grense for hvor store beløp du får handle for. Det blir med andre ord ikke helt ulikt reserveløsningene kredittselskapene har for sine kortkunder i dag.

Les også: Kaffen blir dyrere med mobilbetaling

Appen skal være klar for nedlasting i AppStore og Google Play innen 17. juni, lover MeaWallet. Men det vil ennå ta noe tid før de mest avanserte betalingstjenestene er på plass.

MeaWallet er langt fra de eneste som prøver seg på mobilbetaling:
Disse slåss om din mobile lommebok »

Les også
Nå er det mulig å betale med mobilen
Les også
Slik er Apples mobil-lommebok
Les også
Tror Apple vil knekke mobilbetalingskoden
Les også
– iPhone 6 vil få enkel mobilbetaling
Les også
Du må vente enda lenger på Java-fri nettbank
Les også
Google lar deg betale med Glass
Les også
Blir Facebook din digitale lommebok?
Les også
Android får innebygget antivirus
Les også
Kaffen blir dyrere med mobilbetaling
Les også
Stor interesse for norske MeaWallet
Les også
Ny svindel: Nå bruker de Netflix for å lure deg
annonse