Til hovedinnhold

Denne transistoren består av kun ett molekyl og enkeltatomer

Forskere fremstilte ekstremt liten transistor.

U.S. Naval Research Laboratory

En sentral del av den datateknologiske utviklingen består i å krympe transistorene og produksjonsteknikkene slik at man kan stappe mer kraft inn på på det samme området. Denne utviklingen nærmer seg imidlertid slutten, noe som illustreres av Intels utsettelse av 10-nanometersteknologien.

På grunn av dette har forskere begynt å eksperimentere med alternativer til den tradisjonelle silisiumløsningen. Nå har nettstedet Hexus fanget opp et nytt slikt prosjekt, hvor forskere klarte å lage en særdeles liten transistor.

Ett molekyl og 12 atomer

En gruppe fysikere fra USA, Tyskland og Japan lagde nemlig en transistor som bestod av kun ett molekyl i kombinasjon med et lite antall enkeltatomer.

Transistoren bestod av ett organisk molekyl omgitt av 12 indium-atomer. Foto: U.S. Naval Research Laboratory

Forskerne bruker nærmere bestemt et organisk molekyl omgitt av tolv positivt ladde atomer av stoffet indium, som er et metallisk grunnstoff.

Den spesifikke virkemåten er noe komplisert, men i korte trekk fungerte transistoren ved at forskerne dannet ørsmå porter med de positivt ladde atomene, for deretter å lede enkeltelektroner over til molekylet ved å flytte molekylet rundt.

Kontrollérbart

På denne måten kunne forskerne regulere elektronstrømmen og endre molekylets tilstand på en kontrollert måte. Det er riktignok blitt eksperimentert med transistorer på atomnivå tidligere, men denne nye metoden skal visstnok være langt enklere å kontrollere og reprodusere med svært høy presisjon.

Forskerne brukte et såkalt STM-mikroskop (scanning tunneling microscope) til å lage den bittelille transistoren. STM-mikroskoper er ikke-optiske mikroskoper med tilstrekkelig oppløsning til å kunne skille mellom enkeltatomer, og som også er i stand til manipulere atomer.

Flere tekniske detaljer kan du lese hos U.S. Naval Research Laboratory, hvor eksperimentet ble utført.

Superstoffet grafén vil også spille en viktig rolle i fremtidens datateknologi: Nå har stoffet endelig blitt enklere å masseprodusere »

(Via Digital Trends)

annonse