Nyhet

Endelig kan «superstoffet» grafén bli enklere å masseprodusere

Forskere har utviklet revolusjonerende produksjonsmetode.

Det er nå flere år siden vi hørte om «vidundermaterialet» grafén, det ett atom tynne karbonbaserte stoffet som er spådd å overta for silisium på grunn av sine mange unike egenskaper. Lite har skjedd, hovedsakelig på grunn av vanskelighetene med å masseprodusere stoffet, men nå har det omsider skjedd store fremskritt.

Som nettstedet Extremetech melder har nemlig forskere ved det kjente teknologiuniversitet MIT utviklet en ny metode som gjør et mulig å masseprodusere grafén på en mye enklere og mer effektiv måte enn tidligere.

Bruker kobberruller

Den nye metoden bygger på den allerede velprøvde teknikken kjent som «Chemical vapor deposition» (CVD), eller kjemisk dampdeponering som det kalles på norsk. Denne teknikken innebærer i korte trekk å fremstille tynne filmer av materialer ved å bruke gasser som reagerer kjemisk med en overflate ved å tilføre strøm.

Illustrasjon av produksjonsteknikken. Foto: MIT

Denne prosessen foregår vanligvis i et lukket vakumkammer med wafere med begrenset størrelse. Den nye teknikken innebærer i stedet å fremstille grafénet på en tynn wafer av kobberfolie som kjøres fra en rull til en annen ruller, gjennom et deponeringskammer som befinner seg i midten.

Den kjemiske dampen sprøytes inn i dette kammeret, som for øvrig holder rundt 1000 grader celcius, og danner grafén på kobberfolien som passerer gjennom kammeret og samles opp på rullen utenfor kammeret. Denne teknikken gjør det dermed mulig å produsere store, sammenhengende lag av grafén, noe som hittil har vært vrient.

25 millimeter per minutt

Prosessen er imidlertid ikke spesielt rask. For å sikre at grafénet holder høy nok kvalitet må kobberet sendes gjennom deponeringskammeret med en hastighet på ikke mer enn 25 millimeter per minutt. Kvaliteten skal ikke være på nivå med den tradisjonelle metoden for grafénproduksjon, så det gjenstår nok ennå en del arbeid for å perfeksjonere teknikken.

Som Extremetech peker på er det imidlertid ikke slik at ethvert bruksområde krever like høy grad av renhet og kvalitet på grafénet, så metoden vil nok uansett kunne bli anvendelig til visse formål. Om du ønsker alle de tekniske detaljene rundt den nye produksjonsmetoden kan du sjekke ut selve forskningsdokumentet.

Grafén kan brukes til så mangt: Det kan til og med gi oss superrealistiske hologramskjermer »

(Kilde: Extremetech)

Les også
Ny skjermteknologi kan gi «uknuselige» mobilskjermer
Les også
IBM vil bruke «Elektronisk blod» i neste generasjon datamaskiner
Les også
Forskere lagde karbonfiber ved å hente ut CO2 fra løse luften
Les også
Slik utvinnes silisium til elektronikk og solceller
Les også
Vindunderstoffet grafén kan gi superealistiske hologram-skjermer
Les også
Her 3D-skrives superstoffet grafén
Les også
«Frityrstekt» grafén kan gi batterier med superkapasitet
annonse