Til hovedinnhold

Dette er det kaldeste objektet i det kjente universet

Forskere fremstilte superkaldt molekyl.

MIT

Nordmenn burde være godt kjent med begrepet «kaldt», men begrepet betyr som regel noe helt annet i vitenskapelig sammenheng enn hva man legger i ordet i dagligtalen. Nå har forskere ved teknologiuniversitetet MIT oppnådd en temperatur som er ubegripelig lav etter alle mulig målestokker.

Som magasinet Live Science melder klarte nemlig forskerne å kjøle molekyler ned til en temperatur på kun 500 nanokelvin. Kelvin er den vitenskapelige måleenheten for temperatur, og 0 grader kelvin er det samme som det absolutte nullpunktet.

Kaldeste noensinne

En temperatur på 500 nanokelvin vil si 500 milliarddels grader over det absolutte nullpunktet , som skal være det aller nærmeste man noensinne har kommet dette punktet. I vitenskapen anses det absolutte nullpunktet, som for ordens skyld tilsvarer -273,15 grader celcius. som umulig å nå.

Til å utføre eksperimentet brukte forskerne laserstråler til å redusere energien til individuelle gassmolekyler. Gassen forskerne benyttet kalles på engelsk «sodium-potassium»-gass. På norsk kalles disse to grunnstoffene henholdsvis natrium og kalium.

De superkalde molekylene var imidlertid ikke særlig stabile, og ble oppløst igjen etter bare 2,5 sekunder. Årsaken til dette er at både kalium- og natrium-atomer er positivt ladde, som betyr at de vanligvis frastøter hverandre. For å bringe dem sammen til å danne molyekyler måtte forskerne bruke magnetiske felt før de benytte lasere til å kjøle ned molekylene.

Viktig forskning

Det oppsiktsvekkende eksperimentet faller under det som kan kalles grunnforskning, og det er uvisst akkurat hva forskningen eventuelt kan brukes til rent konkret. Ifølge forskerne er arbeidet imidlertid en viktig del av den kvantefysiske forskningen.

Det finnes nemlig ennå flere mysterier å avdekke når det gjelder hva som skjer på det kvantefysiske nivået, og eksperimenter av typen som MIT utførte kan bidra til mange nye innsikter på dette området. For flere tekniske detaljer om den nye forskningen kan du sjekke ut selve forskningsdokumentet (krever registrering).

Mange forskere har dristige spådommer: Noen mener for eksempel det kan bli mulig å laste bevisstheten inn i en datamaskin »

(Via Extremetech)

annonse