Nyhet

Forskere lagde karbonfiber ved å hente ut CO2 fra løse luften

Ny teknikk kan gjøre det verdifulle materialet langt enklere og billigere å produsere.

Forskere har nå klart å lage karbonfibre ved å konvertere karbondioksid (CO2) fra luften til oksygen og ørsmå karbonfibre. Metoden kan gjøre det sterke, lette og hittil kostbare materialet langt enklere og biligere å produsere i store mengder. Det skriver blant andre BBC og MIT.

Den nye metoden ble utviklet ved George Mason University i USA og beskrives i detalj i et eget forskningsdokument.

Brukte smeltet salt

Selve den kjemiske prosessen er ganske komplisert, men i korte trekk gikk teknikken ut på å benytte et smeltet salt, nærmere bestemt den kjemiske forbindelsen lithiumkarbonat, i prosessen. Dette stoffet var igjen tilsatt lithium-oksid.

Slik så stoffet ut etter hvert som det ble dannet på elektroden. Foto: ACS Publications

Forskerne plasserte så to elektroder ned i det smeltede saltet, og ved å sende strøm mellom disse elektrodene begynte stoffet å absorbere karbondioksid fra luften rundt og danne karbonfibre på den ene elektroden, i tillegg til oksygen.

Det er riktignok snakk om ørsmå nanofibre av karbon, og teknikken er foreløpig kun i stand til å produsere cirka 10 gram fibre i timen. Ifølge forskerne er det imidlertid mulig å skalere teknikken kraftig opp, noe som potensielt kan gi både en langt billigere og mer effektiv måte å produsere karbonfibre på.

Kan få mange bruksområder

I tillegg la metoden til rette for stor fleksibilitet og satte forskerne i stand til å produsere nanofibre med flere ulike former og tykkelse. Utover dette kan teknikken ifølge forskerne ha miljøfordeler i den forstand at den kan bidra til å fjerne karbondioksid fra atmosfæren.

Først og fremst er det imidlertid industrien og forbrukere som kan tjene stort på den nye teknikken, på den måten at karbonfiber ikke lenger blir begrenset til relativt kostbare produkter, og dermed kan få langt flere bruksområder for eksempel innen elektronikk, biler og andre forbrukerprodukter.

Ennå er metoden kun på prototypenivået, så det er nok en god stund til den eventuelt blit kommersialisert. For flere tekniske detaljer kan du sjekke ut hele forskningsdokumentet.

Også på solcellefronten har det nå skjedd fremskritt: Ny teknologi kan gjøre panelene mye mer effektive »

Les også
Snart kan mobilene kanskje advare deg mot farlig forurensning
Les også
Se videoen av materialet som «fikser» seg selv på et øyeblikk
Les også
Denne transistoren består av kun ett molekyl og enkeltatomer
Les også
Forskere laget databrikke av tre
Les også
Endelig kan «superstoffet» grafén bli enklere å masseprodusere
annonse