Dette er en "perfekt" transistor

Mindre blir den ikke.

I dataverdenen er mindre mer, og forskere er derfor opptatt av å krympe alt så mye som mulig. Eksempelsvis kunne IBM tidligere i år melde om at de med kun 12 atomer hadde lagd verdens minste magnetiske minne.

Det er naturligvis flere som sysler med å lage ting på atomnivå, og nå har forskere i Australia klart å lage en transistor som består av ett eneste atom. Transistorer er det som bygger opp logikken i mange elektroniske kretser – moderne prosessorer kan ha et par milliarder av dem.

Frem til nå har det egentlig ikke vært mulig å lage så små transistorer som dette. Det har ganske enkelt ikke vært en presis nok metode for å manipulere enkelte atomer – med en feilmargin på rundt 10 nanometer har det i hovedsak gått på lykke og fromme.

Men nå har altså dette forskerteamet publisert hvordan de har klart å plassere ett enslig fosforatom på en grunn av silisium. Fosforatomet kan du se som en rosa prikk sentralt i toppbildet.

Ved å føre strøm gjennom lederne på hver ende av silisiumbasen – de tykke rosa strekene på toppbildet – fikk de også atomet til å oppføre seg som en skikkelig transistor.

Slår Moores Lov

Det skal ha vært Moores Lov, som kan tolkes dithen at antallet transistorer som får plass på en brikke vil dobles omtrent hvert annet år, som skal ha vært inspirasjonen til forskningsprogrammet.

Ifølge denne loven skal nemlig en fungerende enkeltatomstransistor bli lagd innen 2020.

– For ti år siden bestemte vi oss for å starte et program for å lage en enhet med ett enkelt atom så raskt som mulig, og forsøke å slå den loven, forteller Michelle Simmons, som er teamets sjefsforsker og leder for ARC Centre for Quantum Computation and Communication.

– Så nå er vi i 2012, og vi har lagd en enkeltatomstransistor rundt åtte til ti år før industrien kommer til å være der.

Men det er nok fremdeles en god stund til at vi får enkeltatomstransitorer i hjemmedatamaskinen. Per i dag kan en slik transistor kun lages og brukes i ekstremt lave temperaturer. Men det er uansett et bevis på at så små ting faktisk kan fabrikkeres.

For litt mer informasjon kan du ta en kikk på videoen under. For mye mer informasjon kan du sjekke ut publikasjonen i Nature.

Kilde: Digital Trends

Les også
Her er IBMs flytende transistor
Les også
IBM har laget verdens minste magnetiske minne
Les også
SSD-en du kan skjære med
annonse