Bekreftet: Intel utsetter ny prosessorplattform
Dropper overgangen til 10 nanometer i denne omgang, og bryter dermed tick-tock-modellen.
Intels neste prosessorarkitektur «Skylake», basert på 14 nanometers produksjonsteknikk, er like om hjørnet. Etter denne var det ventet at prosessorgiganten deretter ville krympe teknologien ned til 10 nanometer neste år, men dette viser seg nå å ikke være tilfelle.
Som blant andre Ars Technica og PC World melder har Intel nemlig nå kunngjort at 10-nanometersprosessorene, kjent som «Cannonlake», vil bli utsatt. Dermed er altså ryktene vi meldte om slutten av juni bekreftet.
Fortsetter med 14 nanometer
Dette betyr altså at Intel skal lage enda en generasjon prosessorer basert på 14 nanometers produksjonsprosess, etter Broadwell og kommende Skylake. Denne skal visstnok hete «Kaby Lake», men utover det foreligger det fint lite informasjon om denne plattformen.
Nyheten innebærer at Intels såkalte «tick-tock»-modell nå er offisiellt brutt, og at dagens prosessorteknologi er i ferd med å bli vanskeligere å krympe videre nedover.
«Tick-tock»-modellen innebærer at hvert «tick» representerer en krymping av den eksisterende prosessorarkitekturen, mens «tock» er en lansering av en ny arkitektur, og hvor én av disse inntreffer med cirka ett års mellomrom. Den seneste utgaven av sistnevnte var Haswell, som ga opphav til «tick-et» Broadwell.
– Vanskelig og komplisert
Det neste «tock» er dermed Skylake-arkitekturen, som deretter altså skulle krympes ned til 10- nanometers «tick» med Cannonlake.
Nå som Intel skal lansere enda en 14-nanometersplattform med Kaby Lake har denne rytmen altså opphørt, noe som er en ganske oppsiktsvekkende begivenhet.
Kaby Lake, som vi ennå ikke vet så mye om, er ventet å bli lansert i løpet av den andre halvdelen av 2016. Cannonlake-prosessorene som er basert på 10 nanometers produksjonsteknikk er dermed antatt å komme ut i løpet av andre halvdel av 2017.
Intel-sjefen uttalte at det ikke var intensjonen hans å utsette 10 nanometer, men pekte på at alle de ulike prosessorteknologiene kommer med sine egne «oppskrifter» på kompleksiteter og vanskeligheter. Det er for øvrig ikke første gang Intel melder om forsinkelser, da også Broadwell måtte utsettes på grunn av problemer med krympingen til 14 nanometer.
Intel lager ikke bare prosessorer: Vi har testet selskapets nye «pinne-PC» »