Til hovedinnhold

Mavic er DJIs kompakte, sammenleggbare drone

GoPro Karma fikk ikke ha markedet alene spesielt lenge.

DJI
Torstein Norum Bugge

For ikke lenge siden var vi i Tek tilstede på GoPros lansering av Hero5 Black, Hero5 Session og ikke minst selskapets første drone: Karma. Karma kastet seg inn i et tøft marked, men hadde ett viktig salgsargument: den var sammenleggbar og svært kompakt.

Mavic med propellene ute.
DJI

Nå er den imidlertid ikke lenger alene om det, for nærmest som et direkte tilsvar lanserte DJI for kort tid siden et svært lignende produkt ved navn DJI Mavic.

Mavic har på akkurat samme måte som Karma sammenleggbare armer, og kommer med en egen sekk slik at den enkelt skal kunne bæres rundt. Dronen er imidlertid enda mer kompakt enn Karma, og på mange punkter også mer avansert. Og prisen? Ja, den er omtrent lik.

Imponerende på de fleste punkter

Det kan virkelig se ut til at DJI har truffet blink på balansen mellom funksjonalitet og pris her. På mange punkter er Mavic sågar absolutt på høyde med sin storebror DJI Phantom 4. En kjapp sammenligning mellom DJI Mavic og GoPro Karma viser dog at de er ganske like, i hvert fall på papiret:

Som vi ser er det kanskje først og fremst på videosiden at Mavic er noe svaker enn Karma. Du kan heller ikke ta av verken kamera eller gimbal og bruke det utenom dronen.

TIl gjengjeld er Mavic altså både lett og liten, og har en relativt lang flyvetid. Kombinert med den automatiske hindringsdeteksjonen og høy hastighet kan det åpne for mye flyveglede.

Mavic er veldig kompakt før den foldes ut, og måler under 10 centimeter i bredden.
DJI

Det skal dog bemerkes at DJI har lansert Mavic med tilnavnet «Pro», noe som burde indikere at dronen senere vil bli lansert i nedgraderte – og dermed også billigere – utgaver. Eksempelvis kan det tenkes at en versjon uten 4K-støtte vil finne veien til markedet etterhvert.

Innovativ foldemetode og design

Kontrolleren og dronen sammenfoldet.
DJI

Mavics design er det nok mulig å være uenig om, men den ser ihvertfall ikke ut som noe annet på markedet. Armene foldes innover i et kryss, og gir dronen svært pent fotavtrykk. Utformingen som helhet bærer preg av skarpe, rette linjer og funksjonalitet foran form.

Som før kan appen brukes til å kontrollere dronen.
DJI
Gimbal-en og kameraet er beskyttet bak et plasthus.
DJI

På undersiden sitter sensorene som skal unngå hindringer automatisk, og foran sitter kameraet. Det følger også med en gjennomsiktig beskyttelseskapsel til kameraet og gimbalen.

Kontrolleren ser også radikalt annerledes ut enn tidligere iterasjoner. Her får du en liten flis av en kontroller som mobilen kan festes oppi for å få bilde. Det meste av relevant informasjon ser du på en liten skjerm på selve kontrolleren, så man ikke ha telefon for å fly Mavic.

Dronen kommer med alskens moderne teknologier, deriblant DJIs nye hindringsdeteksjon.
DJI

Ved siden av dronen kan man også kjøpe en liten veske, som har plass til både Mavic og kontrolleren. I DJIs egne skrytevideoer ser det hele nokså lurt ut, og tasken kan for eksempel festes i bukselinningen.

Ellers er også alt av tidligere teknologier på plass, som for eksempel «Follow me»-funksjonalitet og at dronen skal kjenne igjen bevegelser gjort av brukeren og dermed utføre forhåndsbestemte handlinger.

Tilgjengelighet i Norge vites ikke, men noen få nettbutikker ser allerede ut til å ha lagt ut eksemplarer av dronen for salg.

Fikk du med deg testen vår av DJI Phantom 4?
TEST: Nå begynner det å ligne på noe! »

(Kilde: DJI)

annonse