Til hovedinnhold

Endelig er GoPro-dronen her

Men var det verdt ventetiden?

Eirik Helland Urke

Köln/Tek.no: GoPro har latt oss vente lenge på deres neste actionkamera, og ikke minst kameradronen «Karma» som de i lange tider har holdt veldig tett rundt, og bare lokket oss med små, hemmelighetsfulle glimt. Men nå er ventetiden over, og GoPro skuffer virkelig ikke.

To nye actionkameraer

I motsetning til de to forrige generasjonene av GoPros actionkameraer, lanserer de ikke tre ulike utgaver av «samme» kamera denne gangen. I stedet er det én toppmodell, Hero5 Black; og én «forbrukermodell», Hero5 Session. En forenklet produktlinje var egentlig forventet, da det ble rapportert at det store utvalget av modeller som fulgte forrige generasjon rett og slett gjorde det vanskelig for kjøperne.

I vår store kjøpsguide kan du få en oversikt over de beste kameraene som er på markedet i dag, så vet du hva de nye må konkurrere mot »

Hero5 Black har stemmekontroll, bildestabilisering og GPS

I tråd med de forrige generasjonene, heter den nye toppmodellen Hero5 Black, og her har GoPro gjort mye for å ta igjen den harde konkurransen de har fått fra produsenter som Garmin og Sony.

Designet er velkjent, men likevel nytt. (
Eirik Helland Urke) Bilde: Eirik Helland Urke

Det nye kameraet kommer med en innebygget berøringsskjerm, det er vanntett ned til 10 meter uten ekstra beskyttelseshus, og i likhet med Garmins nye Virb Ultra 30 kan kameraet styres med stemmen. Akkurat i hvor stor grad vi kan styre det med stemmen er litt usikkert i skrivende stund, men vi går ut ifra at vi i det minste vil kunne starte og stoppe opptak.

Videre er Hero5 Black utstyrt med elektronisk bildestabilisering, en videoinnstilling for å redusere fish-eye-effekten og GPS! GoPro har med andre ord fulgt godt med i timen, og fått med seg hva det var som gjorde kameraene fra Garmin så gode. Om gjennomføringen er like god skal vi ikke si før vi har testet kameraet, men på papiret ser det svært bra ut.

Men på videofronten er det mindre nytt å melde om, og vi får fortsatt ikke raskere skuddtakt enn 30 fps i 4K og 120 fps i Full HD. Dette er det samme som den forrige toppmodellen leverte, og etter så lang ventetid må vi innrømme at vi er litt skuffet over at det ikke er et lite løft her. Bitraten er også den samme som før, men det er likevel mulig at bedre bildeprosessering likevel vil gi bedre videokvalitet, men det skal vi ikke si sikkert før vi har testet det.

GoPro Hero5 Black vil være tilgjengelig fra 2. oktober, og GoPros anbefalte utsalgspris er satt til 4199 kroner.

Men GoPro5 Session får et løft på videosiden

Nye Hero5 Session ser omtrent identisk ut med forgjengeren, men har fått et kraftig løft på innsiden.
Eirik Helland Urke

Med GoPro5 Session er det mindre nytt på utsiden, men innsiden må ha fått en kraftig oppgradering, for nå kan selv denne lille tassen levere 4K-video. Bildefrekvensen er fortsatt bare på 30 fps, som er i minste laget for et actionkamera, men det er likevel et overraskende løft, siden den forrige utgaven var en svært enkel GoPro med videokvalitet som i beste fall kan beskrives som «god nok for folk flest», og et godt stykke bak GoPro Hero4 Black.

Du kan lese mer om det i vår test av den forrige utgaven av Session: Nå har GoPro fjernet all dødvekt »

Men nå har GoPro spritet bitraten opp til 60 Mbps, som er et kraftig hopp fra forrige utgaves 25. Dermed forventer vi en bildekvalitet som er på høyde med – eller i det minste ganske nær – toppmodellen. Dessverre har ikke GoPro inkludert bildestabiliseringen i Session, men for mange brukere vil nok den enkle formfaktoren likevel gjøre det til et vel så aktuelt kamera som «storebror» Hero5 Black. Også Session er utstyrt med talestyring, og er vanntett ned til 10 meter uten ekstra hus.

Hero5 Session vil være tilgjengelig samtidig som Hero5 Black, og anbefalt pris er satt til 3199 kroner.

Sammenleggbar drone uten følge-funksjon

GoPros kameradronen leveres i egen ryggsekk, og kan legges sammen slik at den er lett å transportere.
Eirik Helland Urke

Med Karma tar GoPro steget inn i drone-markedet, og får på mange måter smake sin egen medisin, for der andre actionkameraprodusenter har måttet starte i en motbakke skapt av GoPro, starter GoPro som droneprodusent i en motbakke skapt av DJI. Og det er kanskje derfor at det første de nevner om den nye GoPro-dronen, er det som har irritert oss mest med DJIs Phantom-droner, nemlig bærbarhet.

Karma kan legges sammen, slik at den skal være enkel å transportere, og kontrollen kommer med en egen berøringsskjerm, slik at du ikke trenger å koble til en smarttelefon eller nettbrett for å se hvor du flyr. Håndkontrollen ser mye enklere ut enn de vi har sett fra DJI og 3DR, så vi er veldig spente på å se hvor enkelt det er å styre både dronen og kameraet samtidig.

Karma foran, kontrolleren bak og stabiliserings-«staven» bak der igjen.
Eirik Helland Urke

GoPro har satt Karma opp med fire automatiserte flymoduser, men vi er overrasket over at dronen ikke kan følge etter motiver, så i praksis kan vi ikke fly og filme oss selv med den, for eksempel mens vi driver med noe form for «action-sport»-aktivitet. Når vi spør GoPro om dette sier de at det er av sikkerhetshensyn, men vi synes likevel det er litt merkelig, siden mange som kjøper et actionkamera gjør det for å filme seg selv mens de gjør kule ting, og vi tror det samme gjelder en action-drone. Her kan konkurransen med DJI Phantom 4 og norske Staaker (når den kommer på markedet) bli hard.

Gimbalen er plassert foran, istedet for under dronen, slik at propellene ikke skal synes i bildet selv om vi flyr raskt.
Eirik Helland Urke

Men noe som er veldig spennende, som Karma kan som nesten ingen andre kan, er at stabiliseringsgimbalen i front kan tas ut og festes til et eget håndgrep, slik at den kan brukes til å stabilisere bilder og videoopptak også når kameraet ikke står montert på dronen. Vi sier nesten for, som vi ble gjort oppmerksomme på av våkne lesere i kommentarfeltet, er dette også mulig med kameraet og gimbal-en fra DJIs Inspire-droner, men den ligger i en helt annen prisklasse, og er bedre egnet for profesjonelle brukere.

Dette er uansett et konsept vi liker veldig godt, siden det sammen med et kompatibelt GoPro-kamera (som vil være Hero5 Session, Hero5 Black og Hero4 Black) skaper en veldig allsidig pakke som kan brukes under mange ulike forhold. Og da får vi jo mer for pengene.

Ved å koble gimbalen til en egen håndkontroll, kan vi bruke den til å stabilisere bilder også når vi ikke flyr.
GoPro

Anbefalt pris på dronen alene er 8499 kroner, og 11499 for en pakke med både Karma og Hero5 Black. Den vil være tilgjengelig i «utvalgte markeder» fra 23. oktober.

Vi ser frem til å teste hele sulamitten; men i mellomtiden er 3DR Solo noe av det råeste vi har fløyet »

annonse