Til hovedinnhold

Nå oppgraderer DJI de to viktigste dronene sine

Si hei til Phantom 4 Pro og Inspire 2.

DJI er som kjent verdens ledende produsent av droner du og jeg har råd til og bruk for, og har hatt enorm suksess med sin hvite Phantom-serie. Da fjerde generasjon av serien kom inn til test i september, ble vi svært imponert over hvor langt DJI faktisk har kommet på et par år. Det som før var leketøy, er nå også et profesjonelt fotoverktøy.

Modellen vi testet var standard-utgaven, og nå lanserer DJI ifølge PetaPixel en oppgradering med tilnavnet «Pro». Dette er kort og godt en forbedret utgave av den allerede gode dronen, med blant annet ny bildebrikke som en av de viktigste forbedringene.

Flere megapiksler, høyere bitrate og 4K med 60 fps

Phantom 4 Pro ser ut som standard-utgaven.

Phantom 4 Pro ser kliss lik ut som forgjengeren, men har lagt på seg 8 gram. Dette er først og fremst på grunn av et større batteri på 5 870 mAh, opp fra standardmodellens 5 350 mAh. Videre er det også flere nye sensorer på plass som skal gjøre dronen enda bedre til å hindre kollisjoner og styre unna hindringer.

Nytt kamera gir bedre kvalitet.

Mest interessant er IR-sensorene på begge sider, som ikke fantes tidligere. I tillegg er det nå også stereoskopiske sensorer på baksiden, i tillegg til de to som fantes foran fra før av.

Men av største verdi for fotografene er helt klart den nye 1-tommers bildebrikken (CMOS), som DJI tyner 20 megapiksler ut av på det meste. Dette er en klar forbedring over standardmodellen, som har en 1/2,3-tommers brikke med 12,4 megapiksler til stillbilder.

I den nye modellen kan man også ta opptil 14 bilder i Burst-modus, opp fra 7 i forrige modell. Bedre dynamisk rekkevidde er også på plass, samt en mekanisk lukker.

En ny mekanisk lukker er på plass, og hindrer forvrenging.

På videosiden har man økt den maksimale bitraten fra 60 Mbps til 100 Mbps, og det er nå mulig å ta video i 4K og 60 bilder per sekund. Dette går imidlertid kun med den eldre AVC/H.264-kodeken, og ikke den nyere HEVC/H.265 man nå har fått på plass. Her må man nøye seg med 30 bilder per sekund som før. Her er DJIs egen skrytevideo:

Man kan imidlertid ta opp sakte-video med opptil 120 bilder per sekund i full HD med den nye kodeken, og ellers benytte seg av de andre standard-formatene. HEVC skal levere betydelig bedre bildekvalitet og bedre komprimering enn den eldre kodeken.

Takket være det større batteriet har dronens flytid økt bittelitt, opp til rundt 30 minutter på én lading.

Ny Inspire 2 også

Phantom 4 Pro var imidlertid ikke det eneste som ble lansert av DJI – også den mer profesjonelle Inspire-serien fikk seg en oppgradering. Nå er vi kommet til andre iterasjon av serien, i form av Inspire 2.

Nye Inspire 2.

Med en prislapp på godt over 25 000 kroner for innstegsmodellen er det nok ikke så mange «vanlige» brukere som vil investere i en slik, men for profesjonelle aktører som lever av fotograferingen sin er det nok mer aktuelt.

Her får man nemlig langt, langt heftigere spesifikasjoner. Dronen er selvfølgelig både raskere, kraftigere og mer presis enn forgjengeren, og med en toppfart på omtrent 110 km/t kan du konkurrere med selv trafikken på E6.

Men det mest imponerende er kameraet, som leverer en spinnvill bitrate på 4,2 Gbps på det meste – så mye at det er bygget inn en SSD for å takle datamengdene. Et SD-kort ville rett og slett ikke taklet det. Dette er da i det Adobe-utviklede CinemaDNG-formatet, som skal levere kvalitet god nok til å brukes i selv, ja, kinoer.

Går du for topputgaven av Inspire 2 er det dette kameraet du får på kjøpet.

Kjøper du standardversjonen, så får du med en 1-tommers Zenmuse X4S-sensor som yter opptil 20 megapiksler. Velger du imidlertid å slenge en ikke enda avslørt – men sannsynligvis betydningsfull – ekstra slump med penger på bordet, så kan du skaffe deg en Zenmuse X5S-sensor i Micro-Four-Thirds-størrelse. Denne skal gi 20,8 megapiksler, og overlegent mye bedre bildekvalitet enn den andre løsningen.

Begge sensorene skal kunne levere opptil 5,2K-oppløsning med 30 bilder per sekund, og 4K i opptil 60 bilder per sekund. Tallene sier lite om selve kvaliteten, men for å avhelpe har DJI heldigvis begunstiget oss med en svært beskrivende video:

Dronene kan forhåndsbestilles nå, men når de leveres vites ikke.

Det finnes andre droneprodusenter enn DJI også:
TEST: 3DR Solo er en skikkelig Phantom-utfordrer »

(Kilde: PetaPixel, DJI)

Les også
Sverige totalforbyr fotografering med droner
Les også
Mavic er DJIs kompakte, sammenleggbare drone
Les også
DJI Phantom 4: Nå begynner det å ligne på noe
Les også
Endelig er GoPro-dronen her
annonse