Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestDJI Osmo Mobile

Denne gjør telefonen til videokameraet du skulle ønske den var

Sjekk videoen vi lagde med Osmo Mobile!

Kristoffer Møllevik

Et bilde er fint å henge på veggen, men når du virkelig vil bevare et minne for ettertiden, for å finne det frem noen år etterpå, er det få ting som kan vekke liv i det igjen som et godt, gammelt videoopptak. Og de fleste av oss her på berget går rundt med et særdeles kapabelt videokamera i lomma: En smarttelefon.

Videokvaliteten på nyere smarttelefoner er så god at den fint kan brukes til en god del profesjonelt arbeid, og da tenker vi særlig bruk innen nyhetsmedia og til videoblogging. Og for oss andre, som bare vil bevare minner for ettertiden, eller dele et morsomt øyeblikk med venner og kjente, er mobiltelefonens tilgjengelighet uslåelig.

Men siden dagens telefoner designes mest for å være så tynne som mulig, fremfor å være gode å holde i, har videoene lett for å bli ustødig filmet, med en del rykking og risting i bildet.

Steadycam for mobilen

DJI Osmo Mobile ganske enkelt forklart et håndtak med et stabiliseringshode (en såkalt "gimbal", eller slingrebøyle) som med noen sensorer og litt fiffig teknologi motvirker mange av bevegelsene vi gjør, og dermed stabiliserer bildet. Dette gjør at videoen blir mye mer stødig filmet, og gjøre det enklere for oss å filme med jevne, rolige bevegelser, som jo gjør seg godt på film.

DJI Osmo Mobile bruker smarttelefonen vår som kamera og sparer oss for noen tusenlapper.
Kristoffer Møllevik

Men i motsetning til de «vanlige» DJI Osmo-modellene, bruker DJI Osmo Mobile (som navnet sier) mobiltelefonen som kamera, noe som sparer oss et par tusenlapper sammenlignet med den billigste «vanlige» modellen. Mobiltelefonen plasseres i et eget feste på stabiliseringsleddet, og så kobles den til Osmo via Bluetooth - kjapt og enkelt. Dette må du egentlig bare gjøre hvis du vil bruke DJIs egen app når du filmer, og du trenger strengt tatt ikke koble dem sammen for at Osmo Mobile skal fungere, men det gir noen litt morsomme muligheter som vi skal komme tilbake til.

Enkelt å komme i gang

En større telefon vil kunne ligge helt inntill gummi«krybba» i bunnen av festet, og da trenger du egentlig bare å balansere den første gangen du setter den opp for akkurat den mobilen.
Kristoffer Møllevik

Enheten er mer eller mindre klar til bruk rett ut av esken, og det eneste du må gjøre før du kan filme med den er å lade batteriene, og så justere telefonfestet slik at det er i balanse. I utgangspunktet ser det ut til at det skal være mulig å gjøre dette slik at du bare må gjøre det én gang, men det virker som om undertegnedes iPhone 5s er litt for liten til dette. Litt irriterende, men det går forholdsvis raskt å sette den opp likevel.

Appen er den samme som DJI bruker til dronene sine, og er oversiktlig, grei og enkel i bruk. Vi får tilgang til manuell kontroll over kamerainnstillingene hvis vi vil ha det, og en del forholdsvis enkle innstillinger for selve stabiliseringsenheten, som for eksempel muligheten til å invertere høyre/venstre- eller opp/ned-bevegelsene fra styrespaken. Altså, skal kameraet peke oppover eller nedover når vi dytter spaken oppover? Undertegnede rakk ikke å finne ut hva som føltes mest intuitivt, men det er fint å kunne velge, i alle fall.

Meget god stabilisering - se video

Men det som alle sikkert lurer mest på nå, er jo først og fremst om stabiliseringen i det hele tatt fungerer – og i så fall, hvor bra? Den korte versjonen: Veldig bra. Imponerende bra. Overraskende bra. Se selv, i videoen under.

For å la Osmo Mobile få kjørt seg i et krevende, men også realistisk bruksscenario, tok vi kontakt med Judogruppa i IL Stålkameratene, som gjerne stilte opp og kjørte flere oppvisningskamper som vi lot Osmo Mobile bryne seg på. Dette er en veldig krevende test for stabilisatoren, fordi utøverne flytter seg raskt, både sidelengs og i høyden, og for å henge med måtte vi løpe mye rundt i ring, noe som gjør at Osmo Mobile får mye bevegelse å kompensere for, samtidig som vi må bruke styrespaken for å holde utøverne i bildet.

Slik ser det ut når vi flytter rundt på Osmo Mobile

Resultatet ble mye bedre enn vi egentlig hadde trodd. Tingen er at DJI Osmo Mobile bare stabiliserer langs med de tre rotasjonsaksene - noe vi skal forklare helt kjapt: Et objekt som beveger seg i et tredimensjonalt rom, beveger seg langs en, to eller tre akser. Disse beskrives som regel som X- (sidelengs), Y- (opp/ned) og Z-aksen (utover, innover). Enhver rotasjon rundt en av disse aksene, skaper på en måte en ekstra akse, som vi kaller en rotasjonsakse.

Så hvis du for eksempel holder DJI Osmo Mobile rett opp og ned, og gir den et dytt rett opp, er det ingenting som kompenserer for den bevegelsen. Derfor trodde vi at vi kom til å få se mer opp/ned-bevegelse i videoene våre, men det er svært lite. Det er nok mye på grunn av at vi aldri holder Osmo Mobile slik at den kun beveger seg langs med én akse, og mye av bevegelsene våre er tydeligvis langs med rotasjonsaksene, som Osmo Mobile faktisk kan kompensere for.

Litt utfordrende styring

Videoen over er åpenbart klippet ned omtrent slik vi ville gjort dersom målet var å lage en kul video - for det er det vi er interesserte i å vite om vi kan få til. Men vi har likevel, for testens del, beholdt et par punkter i videoen der kameraføringen gikk litt på halv åtte. Et par eksempler på dette finner du på rundt 17 sekunder inn i videoen, da vi ville følge utøveren opp, men kameraet fulgte ikke med slik vi ville; og på 1:37, hvor kameraet dukker ned under utøverne (se klippet igjen under).

Her kan du se et par steder der Osmo Mobile henter seg inn litt brått

Noe av dette kommer av at undertegnede ikke har rukket å bli skikkelig vant til styringen med joysticken enda. Jeg blir ikke enig med meg selv om hva som er mest intuitivt av å ha invertert styring (som når du har kameraet på et stativ - dytt stativspaken ned, så peker kameraet opp, dytt den til høyre, så peker kameraet til venstre), eller å ha det slik at kameraet peker samme vei som spaken. Men det er en vanesak som vil forsvinne med trening.

En annen grunn til at bildet svirrer litt rundt, er at stabilisatoren lever litt sitt eget liv hvis vi ikke ber den gjøre noe annet. Altså, hvis vi ikke styrer med spaken eller låser posisjonen med å holde inne avtrekkerknappen foran, så vil Osmo Mobile forsøke å følge bevegelsene vi gjør med kameraet. Dette fungerer veldig fint når vi går litt rolig rundt, men når vi løper så mye hit og dit som i videoen over blir det litt utfordrende, og noen ganger, som for eksempel på ca. 1:34, kan du se at den henter seg litt brått inn med en mindre pen bevegelse.

Vi har ikke hatt noen andre slike stabiliseringsenheter tilgjengelig som referanse, men av det vi har sett av andre tester, ser ikke dette ut til å være et like stort problem med de «vanlige» Osmo-modellene.

Active Track og Motion Timelapse

I tillegg til den «vanlige» stabiliseringen har appen funksjonene «Active track» og «Motion timelaps».

Den første, Active Track, fungerer slik at vi kan peke ut et objekt i bildet, også følger Osmo Mobile det selv. Så hvis du ber Osmo om å følge etter deg, for eksempel, vil Osmo automatisk snu kameraet mot høyre hvis du går mot høyre. Vi testet denne funksjonen tidligere på dronen DJI Phantom 4, men vi har ikke fått brukt den med Osmo Mobile, siden den ikke støttes av undertegnedes iPhone 5s. Men vi kjenner den som sagt fra Phantom 4, og ut fra det kan vi trygt si at det er en veldig kjekk funksjon, og vi synes det er veldig morsomt at DJI har inkludert den også her.

Slik fungerte Active Track på DJI-dronen Phantom 4. Funksjonen er nok mer nyttig på en drone, men på Osmo Mobile kan det helt klart fungere som en kjekk kameraassistent, eller som en slags virtuell kameramann hvis du skal filme deg selv.

For å fungere er Active Track avhengig av at objektet har en viss kontrast mot bakgrunnen, og gjerne med en farge som skiller seg litt ut. Så en rød trøye på fotballbanen vil fungere mye bedre enn kamoklær i skogen (sorry, paintball-fans). Men samtidig, hvis alle på laget har samme trøye – noe som visstnok ikke er helt uvanlig, etter hva vi har hørt – så må du ikke bli overrasket hvis Osmo Mobile plutselig hekter seg på feil person. Systemet er også litt sårbart for motiver som brått endrer fart og/eller retning og forsvinner ut av bildet raskere enn Osmo Mobile greier å henge på, så til filming av motiver i høy fart fungerer det best på litt avstand.

Dette er et godt eksempel på «motion timelapse», men det er ikke filmet med Osmo Mobile; så lange opptaktstider som er brukt for disse klippene er alt for mye for batteriet på en smarttelefon. (Video: Terje Sørgjerd/YouTube)

En «Motion timelapse» er ganske enkelt en timelapse der kameraet beveger seg underveis i opptaket, noe som unektelig kan se kult ut når det brukes riktig. Og Osmo Mobile kan ta seg av både fotograferingen av bildene, flyttingen av kameraet og sammensyingen til en ferdig video. Det eneste problemet er at selve konseptet med en timelapse fungerer best når du «filmer» til den i en time eller mer, og det er i overkant hardt på telefonbatteriet. Vi kommer ikke på mange timelapsmotiver som vi kan fange på for eksempel mindre enn en halvtime, som ikke likegreit kunne vært byttet ut med et helt vanlig filmklipp.

Konklusjon: Et videoverktøy med svært godt kost/nytte-forhold

Vel, så fremt vi tar utgangspunkt i at du allerede har en smarttelefon med sånn passelig bra kamera, men det er det jo mange av oss som har. Så ta det som et premiss for konklusjonen vår, for hvis ikke blir regnestykket et helt annet.

Samtidig er det også viktig å huske på at bildekvaliteten på videoene du lager ved hjelp av Osmo Mobile dikteres helt og holdent av telefonen du bruker den med. Dette er nemlig en av de viktigste elementene du må ta hensyn til hvis du vurderer Osmo Mobile.

Vi har ikke selv noen videoer der vi direkte sammenligner iPhone-video med videoen fra et entusiastkompakt-kamera (det har ikke vært veldig aktuelt før nå), men denne videoen sammenligner Canon G7 X Mark II og iPhone 6, og tar oss gjennom et rekke realistiske bruksscenarioer. Mobiltelefonen henger godt med i dagslys, men faller raskt bakpå på kvelden og i «vanlig» innendørsbelysning. (Video: Martin Johnson/YouTube).

Videoen til denne saken er filmet i et forholdsvis godt opplyst lokale med en iPhone 5s. Årets telefoner er noe bedre, men det er ikke noe sjumilssteg hva bilde/videokvalitet angår. Så med mindre du filmer utendørs på dagtid, kommer videoene du lager med Osmo Mobile til å bære et tydelig preg av å være nettopp mobilvideoer. Helt supre i små format på mobilen selv eller på Facebook, men langt fra like supre når du ser dem på en større skjerm, som for eksempel TV-en hjemme. Det er også en mengde andre arbeidsflytsrelaterte grunner til at mobiltelefonen ikke er det beste verktøyet for å filme ditt neste bidrag til Den Norske Dokumentarfilmfestivalen.

Men, når det er sagt, så løfter Osmo Mobile kvalitetsfølelsen på hjemmevideoene våre mange hakk, og den er veldig fin for deg som legger ut videoblogger på sosiale medier. Og hvis du er over gjennomsnittlig interessert i video, og har råd til en bedre kameraløsning, kan dette være et svært godt sted å starte - det hadde i alle fall undertegnede gjort hvis denne hadde eksistert da jeg begynte å studere medieproduksjon.

Vi kan gjerne anbefale DJI Osmo Mobile, men bare til den rette brukeren - dette er nemlig ikke noe alle trenger å ha i skuffa hjemme.
Kristoffer Møllevik

Det hadde vært svært interessant hvis DJI hadde laget en utgave av Osmo som var tilpasset ekstra gode kompaktkameraer som Canon G7 X Mark II og Sony RX100-serien, som med sine betydelig større bildebrikker og overlegne optikk gir mye bedre bildekvalitet under litt vanskeligere lysforhold enn en mobiltelefon klarer.

Men i mellomtiden er nok dette en av de beste løsningene i sin prisklasse, for hverken de «vanlige» Osmo utgavene (altså ikke den langt dyrere «Pro»-utgaven), eller actionkameraene på markedet har så fryktelig mye mer å by på hva bildekvalitet angår.

Og med det i bakhodet synes vi at vi får veldig mye for pengene med Osmo Mobile. Og hvis du ser bort ifra ulempene med å bruke mobiltelefonen som kamera, og heller fokuserer på tilgjengelighetsfordelen, anbefaler vi den gjerne til den rette brukeren. Altså en som er over gjennomsnittlig videointeressert, på budsjett, og som verdsetter stabil kameraføring mer enn bildekvalitet.

Vi takker Elefun.no for lånet av testeksemplaret, og Judogruppa i IL Stålkameratene som lot oss filme dem på trening.

Hvis du vil ha noe som gir bedre video- og bildekvalitet enn dette, anbefaler vi at du tar en titt på Canon G7 X Mark II »

DJI Osmo Mobile
9
Imponerende

DJI Osmo Mobile

9
Imponerende

Fordeler

 • +
  Imponerende stabilisering
 • +
  Bra pris i forhold til hva vi får (kost/nytte)
 • +
  Bruker mobiltelefonen som kamera, så når du oppgraderer mobilen, oppgraderer du også Osmo Mobile (på en måte)
 • +
  Kan selv følge objekter med Active Track
 • +
  Bra batteritid (3 - 4,5 timer ifølge DJI)
 • +
  Gode styringsmuligheter og enkel app

Ting å tenke på

 • Ikke værtett, så den kan ikke brukes i ruskevær
 • Tidvis litt brå i bevegelseskompenseringen når den som filmer beveger seg mye (men svært fin på roligere filming)
 • Ikke innebygd kamera - bruker mobiltelefonens kamera, med alle dens fordeler og ulemper
 • Mangler noen avanserte innstillinger, som for eksempel muligheten til å justere hvor mye den skal stabilisere vs følge våre bevegelser
annonse