Til hovedinnhold

Googles billige bærbare PC blir langt kraftigere

Betydelig oppsving i både ytelse og batteritid.

Hardware.no/San Francisco: Chromebooks, bærbare datamaskiner som kjører Googles operativsystem Chrome OS, har slått kraftig an rundt omkring siden de kom på markedet for et par år siden.

I mellomtiden har de rimelige PC-ene gått gjennom en rekke oppgraderinger, og under åpningen av dag to av IDF13 slapp Intel nyheten om at det vil komme tre splitter nye Chromebook-modeller, samt en snasen liten Chromebox, i løpet av kort tid.

Flere hiver seg på

Asus' Chromebox var en av flere nye enheter som ble avduket på IDF13. Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Under mantraet om at de skulle gjøre datamaskiner raskere, enklere, tryggere og langt rimelige, har flere produsenter gjort suksess, og satser derfor videre. De bærbare modellene som ble lansert i går er dermed oppgraderte varianter fra Acer og HP, mens Toshiba sin er en skikkelig nykommer i dette markedet.

I tillegg til disse tre tradisjonelt utformet bærbare maskinene, har nå også Asus lansert en Chrome-maskin, og denne er en litt mer utradisjonell sak. Det Taiwanske ingeniørene følger nemlig i Samsungs fotspor, og kaster seg ombord på Chrome OS-karusellen med en ministasjonær Chromebox.

Langt mer kraft under panseret

Acers nye Chromebook med Haswell-prosessor. Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Felles for alle de fire nylanserte datamaskinene er at de har den nye Haswell-arkitekturen i bunn. Dette er et betydelig fremskritt, særlig på ytelsesfronten, ettersom tidligere Chrome-maskiner har benyttet langt mer nøkterne Atom- eller ARM-prosessorer.

Etter fremvisningen av en Haswell Y-basert datamaskin tidligere på IDF, med et strømforbruk begrenset til kun 4,5 watt, behøver likevel ikke dette gå ut over levetiden på batteriet i disse maskinene – noe også Douglas Fisher i Intel understreket.

– Vi har klart å øke batteritiden med 50 prosent, vi har økt ytelsen med 50 prosent, og vi leverer nå dobbelt så mye ytelse som konkurrenten, fortalte Fisher under presentasjonen.

Populære i skolen

HPs nye Chromebook med Haswell-prosessor og 14-tommers skjerm. Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Googles senior visedirektør med ansvar for både Android og Chrome, Sundar Pichai, fikk også anledning til å fortelle litt om hvordan det går med Chrome OS om dagen. Hans fokus er på det lave prisnivået, og at dette blant annet gjør skolevesenet mer innstilt på å benytte seg av maskinene.

– Chrome OS representerer en ny måte å drive med databehandling på, og vi anslår at operativsystemet allerede utgjør mer enn 25 prosent av PC-kategorien til under 300 dollar. I tillegg finnes de i mer enn 5000 skoler i USA, og i over 20 prosent av skolekretsene, fortalte Pichai.

Dersom maskinene kommer til Europa samtidig som de lanseres på det amerikanske markedet, kan vi se dem allerede til jul. Det betyr altså at den nye norske regjeringen får mulighet til å bruke billige, raske Chromebooks for å innfri sine valgløfter om å styrke IT-fokuset i skolen.

Forskjellige farger og størrelser

HP sine nye Haswell-baserte Chromebooks kommer i flere festlige farger. Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Etter presentasjonen var det kun Acer og HP som hadde fungerende modeller i utstilling, og mens Acer sin variant minnet litt om utgåtte minibærbare var HP-modellen relativt voksen. Det var også kun HP som ga oss en detaljer om sine kommende Chromebooks.

Foto: Varg Aamo, Hardware.no

– Dette er en 14-tommers modell med 1366 x 768 pikslers oppløsning, Haswell-prosessor, to USB 3.0 samt én USB 2.0-tilkoblinger og HDMI-utgang. Den har også SD-kortleser, HD-kamera, og berøringsplate med flerfingerstøtte, fortalte HP-representant Ken Bosley.

Chromebooken han viste frem kommer både i hvit, rosa og turkis utførelse, men om alle vil bli tilgjengelige i Europa vil være opp til distributørene. Prislappen vil bli 299 dollar i USA, og Bosley mente den sannsynligvis kom til å ende på samme nivå i EU.

Google har fra før en en lang kraftigere Chromebook:
Dette er Pixel – maskinen med superskjerm »

Vi gjør oppmerksom på at Intel betalte for reise og opphold ifb. IDF.

Les også
Chromebook tar av i USA
Les også
Dette er den første stasjonære Google-PC-en
Les også
Her er Dells første Chromebook
Les også
Acers nye mini-Chromebook får knallgod batteritid
Les også
Dette er HPs nye mini-Chromebook
Les også
Her avslører toppsjefen din neste prosessor
Les også
Her er verdens første lydløse Windows-PC
Les også
– Folk tror vi jobber med science fiction
Les også
AMD vil komme på innsiden av Google Chromebook
Les også
Nå blir Googles bærbare enda billigere
Les også
Chrome OS blir mer og mer likt Windows
annonse