Til hovedinnhold

Her avslører toppsjefen din neste prosessor

Intel har vist en fungerende PC med den i seg.

Hardware.no/San Francisco: Vi var tilstede da Intel i natt for alvor åpnet sin årlige utviklerkonferanse IDF, der selskapet legger mye av grunnlaget for planene det kommende året.

Toppsjefen i selskapet, Brian Krzanich, åpnet det hele, og kunne blant annet vise frem den første Windows-PC-en som ikke lager en eneste lyd.

– For fire år siden ville ingen ha ventet å se dette, men her er den. Den finnes, og den kommer på markedet nå. Det er dog ikke alt, fortsatte Krzanich, og plukket opp en ny liten bærbar maskin – som viste seg å være en større overraskelse.

Krzanich fortalte at Broadwell trekker langt mindre strøm enn selv gjerrige Haswell.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Viste frem Broadwell

– 14 nanometer er her. Det fungerer. Dette er Broadwell, og den vil komme i salg innen slutten av året, fortalte Krzanich.

Selv om tidligere rykter har hevdet at Skylake skulle være første plattform med 14nm, er det nå klart at Broadwell-serien får det først – i tråd med Intels tradisjonelle lanseringsstruktur.

Broadwell er arvtakeren til dagens Haswell-prosessorer. Intel slipper prosessorer i et Tick-Tock-mønster, der de først lanserer en ny arkitektur (Haswell), som de så i neste generasjon beholder – men de krymper den ned til en mindre produksjonstype (Broadwell).

Krzanich demonstrerte blant annet at Broadwell-maskinen fint klarte å starte enkle spill før han fortsatte presentasjonen.

Imponerende tall

Ifølge Krzanich vil Broadwell-prosessorer bygd på 14 nanometers produksjonsprosess klare å levere noen svært repspektable forbedringer over dagens prosessorer.

– Til nå har vi klart å få 30 prosent bedre effektutnyttelse i våre tester, men vi er ikke ferdige ennå. Ytelsesforbedringene med Broadwell blir like store som da vi introduserte Haswell, og du vil få se 14 nanometers teknologi i PC-er nær deg neste år, sa han.

Både ytelse og batterilevetid på Broadwell skal være langt bedre enn med tidligere modeller. Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Et viktig poeng for Krzanich var også at brukere ønsker seg mer og mer mobile enheter, og at sterkere satsing på såkalte 2-i-1-maskiner, som kan fungere både som nettbrett og fullverdige datamaskiner, er det Intel har valgt å fokusere på for å levere.

Et konkret virkemiddel i denne retningen er å putte flere og flere funksjoner i samme brikke, såkalte «System on a Chip» eller SoC; og Haswell-maskinen han demonstrerte benyttet nettopp en slik.

Vil du vite hvordan Intel lager prosessorene sine?
Vi besøkte Intel for å se hvordan de gjør det »

Målet med å gjøre teknologien mer mobil rimer med Intel-futuristenes mantra:
– Alt skal bli mer personlig, og mer sammenkoblet »

Vi gjør oppmerksom på at Intel betalte for reise og opphold ifb. IDF.

Les også
Intel senker prisene på Haswell-prosessorer
Les også
Googles billige bærbare PC blir langt kraftigere
annonse