Til hovedinnhold

Vil ha piratbeskyttelse inn i HTML5

Google, Microsoft og Netflix ønsker å kontrollere innhold.

HTML5 er i ferd med å rulles ut, og flere IT-giganter forsøker å sette inn kontrollmekanismer som minner om DRM (digital rights management), som ofte forbindes med musikk- og spillindustrien. DRM er en samlebetegnelse for ulike digitale teknologier som har som mål å begrense bruksmulighetene til opphavsrettsbeskyttet informasjon.

Microsoft, Google og video-on-demand-selskapet Netflix ønsker å implementere denne spesifikasjonen i HTML5 for å kunne kontrollere innhold og forhindre piratkopiering på Internett.

Forslaget har blitt presentert hos W3C, som styrer utviklingen av HTML-standardene, under tittelen "Encrypted Media Extensions v0.1".

– Mangler beskyttelse

– Vi tror vi kan implementere dette i alle nettlesere og gi støtte for alle kodeker og innhold, uten å skape store endringer i HTMLs spesifikasjoner for medieelementer, skriver Adrian Bateman til W3C. Bateman leder Internet Explorer-utviklingen hos Microsoft.

Ifølge Bateman har mange innholds- og applikasjonsutviklere innsett at de ikke kan bruke HTML5-tags fordi de mangler robust innholdsbeskyttelse.

Tilføyelsene vil gjøre at selskaper som Adobe, Apple og Microsoft fremdeles kan tilby proprietære programmer som Flash, QuickTime og Silverlight til ulike medieaktører. Dermed kan de fortsette å kontrollere betaling og brukernes geografiske plassering på for eksempel Googles YouTube-tjeneste.

– Uetisk

Webkonsortiet W3C er derimot ikke imponert over forslaget, og kaller det uetisk. Ian Hickson fra W3C forklarer at de ikke vil følge opp forslaget om å tilføye disse utvidelsene som gjør at de store medieselskapene fortsatt kan kontrollere Internett-brukerne.

Han legger til at selskapenes forslag ikke tilbyr bedre innholdsbeskyttelse som de hevder. HTML5 fortsetter med andre ord å være nøytralt i forhold til utviklere og aktører.

(Kilde: The Register)

annonse