Vil gjøre nettskyen billigere for deg
Nykommeren Space Monkey utfordrer Dropbox og andre.
Det blir stadig dyrere å lagre sine data i nettskyen. Kostnader som strøm, kjøling, båndbredde, sikkerhetskopier, kabler, switcher, rutere, lokaler og personale bidrar i tillegg til selve maskinvaren å trekke prisene opp.
Dette ønsker nykommeren Space Monkey å gjøre noe med. De har regnet ut at tradisjonell nettskydrift kan bli opptil 20 ganger så dyrt som å lagre sine filer på lokale harddisker. Nå vil de tilby en billig løsning som minner om den desentraliserte BitTorrent-teknologien – uten bruk av et sentralt datasenter.
Gratis boks
"Beyond the Cloud" er mottoet til Space Monkey. Løsningen deres går ut på å dele opp dine filer i små biter og spre dem over nettet i såkalte redundante kopier – både hjemme hos deg selv og hos andre.
Alle brukere får i tillegg tilsendt en gratis lagringsboks fra Space Monkey. Denne brukes til å lagre krypterte kopier av egne data og data fra andre brukere, og fungerer som en lokal cache, eller mellomlager, slik at du får raskere tilgang til dine egne filer.
Samtidig blir alt løpende synkronisert med skyen. Dermed får du konstant adgang til egne filer fra enhver Internett-tilknyttet datamaskin, selv om Space Monkey-boksen din er slått av. Dataene ligger nemlig ikke bare på ett sted, de befinner seg over hele nettverket.
Ti ganger kapasiteten
Space Monkey er kompatibelt med Windows, Mac OS, Linux, Android og iOS. Systemet skal være like lett å bruke som rivalen Dropbox, og det vil også være mulig å dele sine filer selektivt med andre brukere.
Prisen er likevel den avgjørende faktoren, mener Space Monkey. Hos Dropbox betaler du 20 dollar (115 kr) i måneden eller 200 dollar (1140 kr) i året for en lagringsplass på 100 GB. Hos Space Monkey betaler du det samme for 1000 GB.
Dette er mulig fordi Space Monkey ikke bruker penger på å bygge og drifte et datasenter, men isteden flytter lagringen ut til brukerne.
Space Monkey slippes i beta til sommeren.