Til hovedinnhold

Nå kan du følge med på din egen googling

Google Account Activity viser detaljert statistikk om aktiviteten din.

I starten av mars endret Google sine vilkår for personvern. Hvis du ikke har skrudd av tjenesten, samler Google inn informasjon om all din aktivitet på tvers av sine produkter som selve søkemotoren, YouTube, Gmail, Google+ og så videre.

Dersom du ikke har noe imot denne innsamlingen og samtidig digger statistikk, vil du ønske den nye funksjonen velkommen. Account Activity gir deg nemlig månedlige oppsummeringer av din aktivitet hos Google.

Kan øke sikkerheten

Klikk for større bilde

Du får med andre ord en oversikt over hva som foregår på din konto.

Dette kan være hvor mange e-poster du har sendt og mottatt i Gmail, hvor ofte du har søkt på Google, hvilken nettleser du bruker, hvilke land du har logget inn fra og hvor ofte dine videoer på YouTube har blitt sett.

Har du ikke Web History skrudd på, vil det heller ikke dukke opp noen statistikk herfra.

Rapporter kan slettes når som helst, og for å ivareta sikkerheten vil Google spørre deg om passord selv om du allerede er logget inn.

Å vite mer om aktiviteten på din Google-konto har hjelpe deg med å beskytte den. Hvis du for eksempel ser at det har blitt logget inn fra land du ikke har besøkt eller fra plattformer du ikke eier, tyder det på at uvedkommende har tilgang. Da er det best å endre passord umiddelbart og endre innloggingen til sikrere to-stegs-verifisering.

– Lettere med målrettet reklame

Ikke alle er fornøyde med Googles nye tiltak. Ioana Rusu, rådgiver fra den ideelle organisasjonen Consumers Union, er kritisk til funksjonen:

– Google hevder at dette tiltaket gjør livet enklere for brukerne. Men sannheten er at det gjør det lettere for Google å rette skreddersydde reklamer mot deg basert på dine preferanser og interesser, sier Rusu.

– Detaljert informasjon om dine aktiviteter på tvers av Googles nettsider og tjenester er en gullgruve for reklamebransjen og gjør at Google kan tilpasse sitt innhold etter dine Gmail-samtaler eller hva du ser på YouTube.

(Kilder: Official Google Blog, Consumer Reports)

annonse