Til hovedinnhold

GeForce Titan-familien skal få barn

Nye Titan-modeller skal være på vei.

Varg Aamo, Hardware.no

Gjennom det siste året har de to skjermkortprodusentene AMD og Nvidia i god tradisjon slått hverandre over hodet med stadig råere grafikkløsninger. Tokjernede beist som PowerColor Devil 13 og Asus ROG Ares II fikk først leke seg mot Nvidias gamle flaggskip GeForce GTX 690, men ble så satt på plass av GeForce GTX Titan i SLI. Enn så lenge er GTX Titan det kjappeste enkeltkjernekortet på markedet.

Det store ankepunktet med Nvidias Titan-kort er at det har mer krefter enn de aller fleste av oss behøver – og ikke minst en tilsvarende prislapp. Dette er ikke et skjermkort hvermannsen vil ta seg råd til, og det ser det nå ut til at Nvidia vil gjøre noe med.

Titan du har råd til?

Ifølge opplysninger som skal være lekket til 3DCenter.org (via ExtremeTech), jobber Nvidia med to nye GeForce GTX Titan-modeller: Titan LE og Titan Ultra / Titan II.

Førstnevnte, altså GTX Titan LE, skal være modellen for deg som ikke helt har de 7500 kronene som må ofres til Mammon for å slå kloa i den skikkelige versjonen av kortet – eller ikke riktig trenger alle grafikkmusklene det har å by på.

Titan LE vil trolig ha 208 teksturenheter, 40 ROP-er, 2496 streamprosessorer og 320-bit minnebåndbredde, mens en vanlig Titan har 240 teksturenheter, 48 ROP-er, 2688 streamprosessorer og 384-bit minnebåndbredde. Videre skal LE være utstyrt med 5 GB DDR5-minne, mot 6 GB på dagens Titan-modeller. Hva akkurat dette vil spare deg penger og koste i ytelse vites ikke, men strømforbruket vil i det minste gå litt ned – LE-modellen er regnet å ha en TDP på rundt 180 watt.

Nvidia skal visstnok heller ikke hvile på laubærene med standarversjonen av Titan, og da snakker vi altså om en oppgradert versjon som muligens vil hete Titan Ultra eller Titan II. Denne kan bli utstyrt med opp til 256 teksturenheter og 2880 streamprosessorer dersom Nvidia klarer å perfeksjonere produksjonsprosessen. Det er også snakk om høyere klokkefrekvens – det nevnes 950 Mhz på kjernen, mens vanlig Titan har 837 Mhz.

Noe om pris eller tilgjengelighet vet vi ikke, men i teorien kan en Titan LE slippes når som helst. En Ultra/II-utgave vil nok kreve litt mer fikling, spesielt om Nvidia ønsker å utnytte GK110-kjernen til det fulle.

GTX 700-serien kommer

I tandem med Titan-praten kan SweClockers fortelle om den Nvidias kommende GTX 700-serie, som vil være "Kepler"-baserte kort i ny drakt. I første omgang er det snakk om en erstatter til GeForce GTX 680, som da naturligvis vil bli GeForce GTX 780, og skal være basert på GK110-grafikkjernen – kjent fra den nevnte GTX Titan.

Men Titan-krefter vil den selvfølgelig ikke få. Blant annet er minnemengden halvert til 3 GB.

Også to lillebrødre til GTX 780 skal være på vei: GTX 770 og GTX 760 Ti. Disse skal dog være basert på GK104 og dagens GTX 670. GeForce GTX 760 Ti sies å ha samme ytelse som dagens GTX 680.

Pris og slippdato er ikke bestemt, men vi regner med å få se den nye GTX 700-serien i aksjon på Computex-messa i begynnelsen av juni.

Vi har forresten testet det aller råeste:
GeForce GTX Titan i SLI >>>

Kilde: ExtremeTech og SweClockers

Mer om
annonse