Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNvidia GeForce GTX Titan

GeForce GTX Titan er et brutalt skjermkort

Gir opptil dobbel så rask spillytelse som Nvidias forrige toppmodell.

Nvidia

Introduksjon

For noen dager siden lanserte Nvidia GeForce GTX Titan, og siden da har vi jobbet på spreng for å teste skjermkort-gigantens nye flaggskip. De siste munnkurvene slippes akkurat nå, og vi kan endelig vise hva dette kortet er godt for.

Sammen med lanseringen kom nemlig en rekke hårete påstander om hvor kraftig Titan skulle være. Fraser som «verdens raskeste», «det ultimate spillsystem», «bygd for entusiaster» og så videre satt løst, så listen er lagt høyere enn på lenge.

Foto: Varg Aamo, hardware.no

Påstandene skal nå settes på en skikkelig prøve, og dette er den første av to tester vi vil gjennomføre av Nvidias nye superskjermkort. I dagens test finner vi ut hva ett enkelt GeForce GTX Titan er godt for, mens det på lørdag kommer en større spesialtest som tar for seg ytelse av flere slag med både to og tre GTX Titan i SLI-konfigurasjon.

Etterlengtet lansering

Nvidia GeForce GTX Titan.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Kortet kan likne på et GTX 690, men kjøleren blåser varmluft ut av kabinettet.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Med en vekt på «bare» 943 gram er det ikke så stort behov for støttende bakplate på GTX Titan.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Skjermkortet trekker ikke så mye strøm, og trenger bare 1 x 6-pins og 1 x 8-pins PCIe-strømtilførsel.Foto: Varg Aamo, hardware.no
GTX Titan kan skilte med to DVI-utganger, så vel som HDMI og DisplayPort 1.2.Foto: Varg Aamo, hardware.no

GeForce GTX Titan har vært omgitt av rykter og hemmelighetskremmeri helt frem til lanseringsdagen. Dette er nemlig Nvidias første nye skjermkort siden GeForce GTX 690 kom på markedet.

Dét begyner nå å nærme seg et år siden, og den lanseringen inneholdt ikke så mye faktisk nytt. GTX 690 er nemlig i bunn og grunn et skjermkort med to GeForce GTX 680-kjerner på samme kretskort.

Da er GeForce GTX Titan mye mer spennende, i og med at kortet baserer seg på en helt annen kjerne – som tidligere bare har vært brukt i utregningskort og superdatamaskiner.

Kjent utførelse

Utvendig minner imidlertid Titan ganske mye om Nvidias forrige toppmodell. En lekker aluminiumskledning omgir det meste av skjermkortet, og et vindu lar deg titte ned mellom kjølefinnene.

Langs den ene 27 cm lange siden står det «GeForce GTX» i nedfelte bokstaver, som lyser opp i grønt mens kortet er i drift. Alt i alt ser det riktig så snasent ut, og med en tykkelse på under 4 cm er det ingenting i veien for å kjøre flere av disse i SLI-konfigurasjon.

Med en bredde på bare 11 cm tar det samlet sett opp temmelig lite plass. Å skulle putte en slik rugg inn i et kabinett med liten formfaktor burde dermed gå veldig greit – noe Nvidia også legger vekt på i sitt markedsmateriell.

Tekniske detaljer

Ved første øyekast kan det virke litt pussig at GeForce GTX Titan blir omtalt i så dramatiske ordelag av produsenten.

Grafikkprosessoren kjører på en betydelig lavere klokkefrekvens enn de fleste skjermkort med skikkelige muskler, og selv boost-frekvensen er oppgitt til et mistenkelig lavt nivå.

Det trenger dog ikke bety all verden. Kjernen er nemlig bygd opp på en ganske annen måte enn eldre skjermkort, og Nvidia lanserte en ny versjon av sin boost-teknologi, kalt GPU Boost 2.0, sammen med GTX Titan.

Dette påvirker Titan på to måter. For det første er den oppgitte boost-frekvensen bare en minsteverdi som alle eksemplarer av Titan skal klare å nå. For det andre vil boost-verdien som faktisk oppnås nå avhenge av hva slags temperaturer du har inni kabinettet ditt, siden kortet som standard prøver å holde seg på 80°C ved belastning.

Les alt om GPU Boost 2.0 og den nye teknologien i vår lanseringsnyhet »

Mengder av minne

Vi er spente på å se hva kjernen, kalt GK110, kan klare å prestere når den nå tar steget over fra utregninger i superdatamaskiner og inn i et vanlig grafikkort.

Ved siden av dette er det imidlertid masse annet nytt inni GeForce GTX Titan. Blant annet er minnebusbredden økt til 384 bit, opp fra 256 bit på eldre GeForce-modeller.

Titan har dessuten hele 6 GB GDDR5-minne å rutte med, som kjører en effektiv frekvens på 6008 MHz. Dette er en mengde vi tidligere kun har sett på skjermkort med to kjerner, og Nvidia har valgt å dra såpass hardt til for å sikre at fremtidens spill, og spilling over flere skjermer, skal gå lett som en lek.

Klare begrensninger

Våre testeksemplarer kom ikke i en standard forbrukerforpakning, og vi kan derfor ikke si stort om hva annet som følger med til sluttkunder.

Vi vet dog at GeForce GTX Titan vil komme med de samme harde begrensningene overfor Nvidias partnere som GeForce GTX 690 gjorde. Det betyr at leverandører som Asus, XFX og EVGA ikke får lov til å endre på designet når de lanserer sine egne varianter av dette skjermkortet.

Men nå er vi mer enn klare til å gå i gang med testingen, og først ut er målinger av effektforbruk, støynivå og temperaturer »

ModellGeForce GTX 690Asus ROG Matrix HD 7970 PlatinumGeForce GTX TitanGeForce GTX 680
Grafikkprosessor2 x GK104Tahiti XTGK110GK104
Kjernefrekvens915 MHz1050 MHz837 MHz1006 MHz
Boost-frekvens1019 MHz1100 MHz876 MHz*1058 MHz
Prosess28 nm28 nm28 nm28 nm
Minnefrekvens (eff.)6008 MHz6600 MHz6008 MHz6008 MHz
Minnemengde4096 MB GDDR53072 MB GDDR56144 MB GDDR52048 MB GDDR5
Minnebusbredde2 x 256-bit384-bit384-bit256-bit
Streamprosessorer2 x 1536204826881536
Transistorer2 x 3,45 mrd.4,31 mrd.7,1 mrd.3,45 mrd.
Teksturenheter2 x 128128224128
ROP2 x 32324832
Maks strømforbruk300 W250 W250 W195 W

Effektforbruk, temperatur og støy

Til å begynne med måler vi strømforbruket. Her ser vi hvor mange watt datamaskinen trekker fra stikkontakten mens skjermkortet kjører for fulle mugger.

Som grafen ovenfor viser, er ikke GTX Titan et spesielt sultent skjermkort. Den nye GK110-prosessoren trekker faktisk en heller beskjeden mengde kraft, selv om den oppdaterte Boost-funksjonaliteten økte kjernefrekvensen til 992,9 MHz.

Sammenliknet med andre skjermkort er ikke dét skrekkelig høyt, men det er likevel langt over den oppgitte minstefrekvensen. Det ser dermed ut til at GPU Boost 2.0 fungerer svært godt.

Med et såpass lavt effektforbruk som vi ser her – knapt 350 Watt – blir det imidlertid bare enda mer spennende å se hvordan kortet vil prestere inne i spill.

En ting som er viktig å huske på når vi ser an temperaturene, er at GeForce GTX Titan som standard prøver å legge seg på 80°C under belastning. Som vi forklarte da vi omtalte nye GPU Boost 2.0, er dette en grenseverdi Nvidia anser som trygg, men som samtidig gir skjermkortet mulighet til å yte så godt som mulig, balansert opp mot hvor varme omgivelsene er.

Dermed blir det vanskelig å si at lavest mulig temperatur ved belastning er en god ting – kortet vil nemlig strebe etter å nå 80 varmegrader uansett. Da er hviletemperaturen på kortet mer interessant, da denne sier oss noe om hvor raskt det kjøler seg ned uten last.

Denne legger seg kjapt på 33°C, som faktisk er blant de tre beste vi har sett. Dermed kan vi slå fast at kjøleren på GTX Titan faktisk er av den bedre sorten, og klarer å få varme unna kortet svært effektivt – i alle fall når det bare er étt kort i maskinen.

Akkurat som da vi testet Asus ROG Ares II, står vi nå overfor et skjermkort det er vanskelig å teste støynivået på. Nvidia har imidlertid kommet med noen temmelig heftige påstander om støynivået fra GTX Titan, som du kan se i grafene nedenfor.

Foto: Nvidia

I 3-Way SLI oppsett skal Titan være betydelig mer stillegående enn tilsvarende GeForce GTX 680, og langt mer tyst enn erkerivalen AMD sine Radeon HD 7970.

Etter iherdig testing over flere dager, er vi også tilbøyelige til å tro på selskapets påstander. Vi fikk målt viftehastigheter, og ved belastning spant vifta opp til nesten 1900 RPM – men dette kom bare frem fra loggen.

Foto: Nvidia

Vi kunne nemlig ikke høre at vifta bråkte mer da enn ved de nesten 1200 RPM den holder mens vi sitter ute i Windows, og det er på under en meters avstand.

Selv ved aller tyngste belastning, da vifta tidvis spant opp til nærmere 2200 RPM, var lyden fra skjermkortet bare såvidt merkbar. Nvidia sin påstand om at Titan bare bråker litt mindre enn et enkeltstående GTX 680, ved over 45 dBA, er således av den veldig forsiktige sorten.

Det var faktisk først da vi begynte å kjøre flere Titan i SLI-modus – til stortesten vi publiserer om et par dager – viftestøyen kom opp på nivåer hvor vi la merke til den. Vi vil altså tippe at støynivået ville endt på godt under 25 dBA ved belastning i vår støylab.

Så langt kan vi altså slå fast at Titan ikke trekker mye strøm, kjøler effektivt, og bråker lite. På neste side går vi løs på det virkelig interessante, nemlig ytelsen Titan kan by på »

Ytelse, syntetisk

3DMark 11

P e r f o r m a n c e

Vår aller første ytelsestest gjennomføres i 3DMark 11. Dette er en stabil og bred test, som gang på gang kan reprodusere målinger med svært lav variasjon. Programmet går løs på datamaskinen med en rekke forskjellige verktøy, og de forskjellige spesifikke testresultatene gis til slutt uttrykk for i en poengsum.

Både datamaskinens og skjermkortets prosessorer settes på prøve, samtidig som en rekke visuelle effekter og teknikker testes ut. Programmet inneholder tre forskjellige modi som er rettet mot forskjellige kategorier med kort. Vi har valgt å benytte "Performance"-innstillingen i våre tester.

Observante lesere kan ha lagt merke til en liten uregelmessighet allerede på forrige side, som gjør seg enda mer gjeldende her. Vi har nemlig tatt med to skjermkort med dobbel kjerne – nemlig Asus ROG Ares II og GeForce GTX 690 – i vårt sammenlikningsutvalg.

Som grafen ovenfor viser er det en veldig god grunn til dét. Forspranget til samtlige skjermkort med én kjerne som vi har testet, er så stort at det ellers bare ville vært snakk om ren utklassing.

I 3DMark 11 er GeForce GTX Titan rett og slett så overlegent alle andre normale kort, at uten de to doble skjermkortene ville det vært vanskelig å sette ytelsen i et perspektiv. I tillegg er prislappen til Titan stiv nok til at det blir fornuftig å ta med disse to kortene.

Vi har imidlertid sett gode resultater i syntetiske tester før, uten at de har vært overførbare til faktisk bruk. På neste side sjekker vi om Titan holder teten i spill »

Ytelse, spill - del 1

Battlefield 3

@ U l t r a , D X 1 1

Etter at vi oppgraderte vår testbenk for skjermkort, er Battlefield 3 er ett av bare to spill som får være med videre. Spillet ble lansert allerede mot slutten av 2011, men benytter en hel del av DirectX 11-funksjonene. Det er likevel ikke så fryktelig krevende for maskinvaren, og på de nyeste skjermkortene måler vi stort sett høye FPS-verdier.

Dette gir oss en grei måte å klart skille mellom forskjellige modeller på i hele tall, selv når vi har bildekvaliteten satt til høyeste innstilling. Det er verdt å merke seg at resultatene her tradisjonelt tipper i Nvidia-baserte kort sin favør.

På oppløsningen Full HD, altså 1920 x 1080 piksler, blir GeForce GTX Titan det første skjermkortet vi har testet som, med en kjerne på, passerer 100 FPS på ultrahøy kvalitet. Avstanden opp til det dobbeltkjernede GeForce GTX 690 er faktisk mindre enn 7,5 FPS.

Til sammenlikning er avstanden nedover, til det aller råeste enkeltkjerne-skjermkortet vi har testet til nå over dobbelt så stor. GeForce GTX Titan klarer å dra unna 18,5 FPS mer i gjennomsnitt enn det brutale Asus ROG Matrix Radeon HD 7970 Platinum.

Normalt tryner imidlertid ytelsen fra enkeltkjernekort i aller høyeste oppløsning, altså ved 2560 x 1600 piksler. Det stemmer for så vidt også for GTX Titan sin del, men skjermkortet beholder sin plass i rangeringen.

Battlefield 3 er dessuten i høyeste grad spillbart på dette nivået, med en registrert minsteverdi på 46 FPS. Sammenliknet med kortet som er Titans egentlige forgjenger, altså GeForce GTX 680, er dette en dramatisk forbedring.

Sammenliknet med det dobbelkjernede, vannkjølte monsterkortet Asus ROG Ares II er det imidlertid ikke all verden å skryte av – men noe annet ville da også vært helt absurd. Hvordan Ares II klarer seg mot flere Titaner, er imidlertid noe vi skal svare på om noen dager.

Metro 2033

@ V e r y H i g h , D X 1 1 , 1 6 x A F , 4 x M S A A , P h y s X , D O F

Det andre spillet vi tar med oss videre i de faste testene er Metro 2033. Spillet kom ut så tidlig som første kvartal 2010, og nærmer seg med det tre år gammelt. Like fullt er det fortsatt et spill hvor selv de aller råeste skjermkortene som slippes sliter kraftig.

Spillet kommer pakket med DX 11-baserte muligheter. Implementeringen av tesselering er meget synlig, og i denne testen har vi dratt mye hardere på med innstillingene enn hva vi har våget før. 16 x AF, 4 x MSAA og PhysX aktivert bør virkelig sette skjermkortene vi tester på prøve.

Dersom ytelsen i Battlefield 3 imponerte, bør resultatene av vår første test i Metro 2033 virkelig gi hakeslepp. Minste registrerte FPS-verdi ligger rundt 15, et resultat kun Ares II og GTX 680 har klart å levere tidligere – men denne er ikke alltid så talende.

Gjennomsnittsverdien på over 46 FPS taler på sin side temmelig høyt. Dette er enda tettere inntil resultatene fra de dobbeltkjernede superkortene, og himmelhøyt over alt vi har sett fra enkeltkjernekort.

På høyeste oppløsning leverer naturlig nok GTX Titan et svakere resultat enn ved Full HD. Hadde det ikke vært for den laveste målte verdien på drøyt 9 FPS, ville likevel dette holdt til å være et såvidt spillbart resultat.

Å faktisk oppnå spillbare verdier er imidlertid noe ingen kort vi har testet, dobbeltkjernede inkludert, har oppnådd. Ut fra resultatene vi ser her, blir det uansett mer og mer klart at den virkelige konkurransen for Titan er nettopp skjermkort med to kjerner. Ordinære modeller har ingenting å stille opp med.

Sniper Elite V2

@ U l t r a , D X 1 1 , C o m p u t e S h a d e r s , H i g h A d v a n c e d S h a d o w s

Vår tredje test er ganske så fersk, og kom ut i 2012. Sniper Elite V2 er navnet, og spillet er tidvis ekstremt krevende for skjermkortene. Dette er akkurat hva vi ønsker oss, og for å understreke dette har vi også her kjørt alt av innstillinger til maks.

Dette er et spill som i stor grad favoriserer AMD-kort, med «Gaming Evolved»-teknologi kun disse kan utnytte. Dermed er det en god motsats til Metro 2033, som skal kunne gi Nvidia-baserte skjermkort en dytt med sitt medlemskap i «The way it's meant to be played»-klubben.

I Sniper Elite V2 ble vi nødt til å slå av Advanced Shadows-innstillingen for å teste GTX Titan. De rykende ferske driverne vi benytter, ForceWare versjon 314.09, har problemer med akkurat denne innstillingen, i akkurat dette spillet.

For å være sikker på at vi fikk sammenliknbare resultater kjørte vi en ny test av et par andre GeForce-kort med samme driver de tidligere har blitt testet med, og med denne innstillingen av. Resultatene ble fra 0,3 til 1,3 FPS bedre, og vi kan dermed konkludere at resultatene vi får med Advanced Shadows avslått for Titan holder vann.

Sniper Elite V2 er som nevnt et meget AMD-vennlig spill, og det vises også i denne rangeringen. GTX Titan legger seg for første gang under et annet enkeltkjerne-kort, og ender midt mellom to Radeon HD 7970-varianter.

Forskjellene er imidlertid hårfine på toppen, mens avstanden ned til det beste enkle GeForce-kortet vi har testet til nå er enorm – GTX Titan har faktisk et overtak på mer enn 52 prosent mot lillebror Asus GeForce GTX 680 DirectCU II 4 GB. Avstanden opp til GeForce GTX 690 er på den annen side mindre enn 23 prosent.

På høyeste oppløsning beholder GTX Titan sin plass i rangeringen, men styrkeforholdet til andre medlemmer av GeForce-familen endres en smule. Avstanden oppover, til det dobbeltkjernede GTX 690, krymper til drøye 14 prosent, mens forspranget til neste GeForce-kort på listen øker til 58 prosent.

Ingen av verdiene GeForce GTX Titan presenterer i Sniper Elite V2 kan kalles spillbare, men dette gjelder også for alle andre skjermkort. Det eneste som kommer i nærheten er Asus ROG Ares II, men også dette får så lave minsteverdier at spilling ville vært håpløst.

De første tre spilltestene er med det ferdig, men vi har fortsatt tre nyere spill vi skal utsette GTX Titan for. Bla om til neste side, så fortsetter vi testingen »

Ytelse, spill - del 2

Hitman: Absolution

@ U l t r a , D X 1 1 , 8 x M S A A

Hitman: Absolution var et av de mest krevende spillene som kom ut i 2012, i alle fall hva grafikk angår. Glacier 2-motoren spillet kjøres på, ble designet fra grunnen av til denne lanseringen, og den leverer virkelig sakene.

Spillet byr på komplett implementering av alt DirectX 11 har å by på, og gir mulighet til å skru detaljnivåene opp til nær sagt uante høyder – noe vi selvfølgelig har gjort. Hitman: Absolution er dessuten også med i AMD sitt «Gaming Evolved»-program, så vi regner med å se resultater som tipper i AMD-baserte skjermkorts favør.

Nvidia GeForce GTX Titan later ikke til å bry seg om at Hitman: Absolution er AMD-vennlig. Tvert imot raser det igjen oppover på tabellen, og forbi det kraftigste Radeon HD 7970-kortet.

Med 50,16 FPS i gjennomsnitt, og en minsteverdi på 42 FPS, er GTX Titan faktisk bare en hårsbredd fra å passere GeForce GTX 690 i samme slengen. Det dobbeltkjernede superkortet klarer bare såvidt 2 prosent bedre ytelse ved 1920 x 1080 piksler oppløsning.

I vår test av det elleville Asus ROG Ares II påsto vi at man var nødt til å ha to skjermkort, eller ett kort med to kjerner, for å klare å spille Hitman: Absolution på høyeste oppløsning og maks kvalitetsinnstillinger. Nvidia har med lanseringen av GeForce GTX Titan klart å motbevise denne påstanden.

Med 29,47 FPS i gjennomsnitt går det nemlig akkurat glatt nok til å spille uten spesielle problemer, og en laveste verdi på 24 FPS – mer enn fire ganger så mye som det heftigste Radeon HD 7970 vi har testet klarte – betyr at det er fint lite som hakker selv på høyeste oppløsning.

Far Cry 3

@ U l t r a , D X 1 1 , 8 x M S A A , S S A O : H D A O , E n h a n c e d A t c M S

Far Cry-serien er kjent for vakre strender, svaiende palmetrær, flammer og eksplosjoner. Slikt krever sitt av maskinvaren, vi bytter ut forrige implementering av serien med den ferske storlanseringen Far Cry 3.

Dette vil nok også sette moderne skjermkort på prøve, som forgjengerne gjorde i sin tid, og for å være sikre på dét har vi skrudd alle innstillinger til topps også her.

I denne spilltesten ender GTX Titan nok en gang omtrent på nivå med dobbeltkjerne-kortene. Minsteverdien ved 1920 x 1080 piksler måles til imponerende 37 FPS, som er ganske godt over gjennomsnittsverdien det bedre Radeon-kortet klarte å gi oss.

Sammenliknet med andre GeForce-kort klarer Nvidias nyeste flaggskip på nytt et overtak i området rundt 50 prosent, men i denne testen vises det bedre at to kjerner tross alt gjør en bedre jobb enn én.

Når vi skrur oppløsningen opp til 2560 x 1600 piksler, fortsatt med alt av kvalitetsinnstillinger på høyeste nivå, gir GTX Titan oss et resultat som må sies å ligge i grenseland for hva som er spillbart.

Dette holder likevel langt på vei til en førsteplass blant enkeltkjerne-kort, og vi ser på nytt minsteverdier som slår gjennomsnittsverdiene til nærmeste konkurrent – og som er på nivå med minsteverdiene fra GeForce GTX 690.

Civilization V

@ H i g h , D X 1 1 , 8 x M S A A , H i g h D e t a i l S t r a t e g i c V i e w

Inntil videre forblir Civilization V en del av våre rutiner, og spillet har vist seg som en grei test for moderne skjermkort. Komplekse småsamfunn skal tesseleres, alt fra hav og busker til små soldater. Det er dessuten en hel del geometri som skal behandles.

Denne rangeringen begynner å bli et velkjent syn, da GTX Titan på ny legger seg nærmere skjermkortene med to kjerner, enn de som bare har én. 235 FPS ved full HD-oppløsning er langt mer enn du noen gang vil få bruk for, og alt i spillet går så glatt som smør.

Med oppløsningen i Civilization V skrudd til høyeste nivå blir dette styrkeforholdet – altså at GTX Titan har bedre av å sammenliknes med dobbelkjernede skjermkort enn andre kort med én kjerne – enda mer tydelig.

Dermed har Nvidias nyeste storlansering levert resultater som ligger nærmere doble kort enn enkle kort i hele 9 av 13 grafikktester. Det har most alle enkeltkjernede modeller, og med god margin, i samtlige spill unntatt Sniper Elite V2. På neste side finner du vår dom over kortet »

Konklusjon

Da vi gikk inn i denne testen var det med relativt store forventninger, mye på grunn av påstandene fra Nvidia selv. Produsenter vil gjerne skryte av sine lanseringer for å bygge slike forventninger, men de bruker som regel å være littegrann forsiktige – store ord kan nemlig fort føre til regelrett slakt, hvis påstandene viser seg å være gale.

Ord som «verdens raskeste» og «bygd for entusiaster» faller trygt i kategorien «store ord», men heldigvis for Nvidia kommer GeForce GTX Titan svært trygt unna å bli slaktet. Tvert om må vi bare stille oss helhjertet bak selskapets påstander – GTX Titan er ganske enkelt brutalt.

Vi har latt oss imponere av GTX Titan, Nvidias nyeste flaggskip.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Dette er ganske sikkert det kraftigste skjermkortet med én kjerne som eksisterer.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Kjøleren på GTX Titan er både effektiv og stille.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Vi har flere eksemplarer av GTX Titan liggende, og snart kommer en test litt utenom det vanlige.Foto: Varg Aamo, hardware.no

Dobbel ytelse i enkel pakke

I samtlige spill var avstanden ned til alle andre enkeltkjernede skjermkort fra Nvidia kolossal. Kun i étt spill var det noe annet kort med én kjerne som klarte å levere et bedre resultat enn GTX Titan.

Dette er også det første skjermkortet vi har sett som, med bare en kjerne, leverer resultater som skulle tilsi at det har to. Dersom vi hadde inkludert noen andre dobbeltkjernede modeller i vårt utvalg enn de absolutt råeste som finnes, ville GTX Titan også klart å slå disse i flere tester.

På den annen side koster da også Titan mer enn blant annet det dobbeltkjernede GTX 690. Nvidia har nemlig oppgitt en veiledende pris på 7602 kroner i Norge.

Varmt, godt og stille

Det vil komme to referansemodeller av GeForce GTX Titan; den luftkjølte vi har testet her, og en vannkjølt modell, kan Asus fortelle til Hardware.no. De kommer imidlertid ikke til å selge sistnevnte.

Det er på sett og vis helt greit for vår del. Vifteløsningen på GTX Titan gjør nemlig en meget god jobb med kjølingen, og vi oppfattet den som en av de mest stillegående løsningene vi har testet.

En vannkjøling vil nok la den nye GPU Boost-teknologien presse ytelsen enda høyere, siden kortet klokkes oppover helt til det når 80 varmegrader. For de fleste interesserte burde imidlertid luftkjølingen holde i lange baner.

Verdens kraftigste

Det er litt rart for oss å forholde oss til nøyaktig hvor mye kraft GTX Titan har å by på, enkelt og greit fordi vi har vært nødt til å sammenlikne det med dobbeltkjerne-kort.

Det ville vært umulig å skrive en fornuftig test uten, fordi dagens testobjekt har for mye kraft å by på til å sammenlikne med noe svakere. Når verktøyene for overklokking og individuell tilpasning blir tilgjengelig, vil det også bli mulig å presse ytelsen enda høyere.

På toppen av dette må vi understreke at med all denne kraften stappet inn i én grafikkprosessor, får man ingen av de utfordringene mange møter når de installerer et kort med to kjerner, eller to skjermkort i SLI. En annen fordel med dette er at vi også får mulighet til å samkjøre flere av disse, for å oppnå virkelig dramatiske nivåer med kraft.

Det har vi da også tenkt å gjøre.

En uvanlig test

Siden vi fikk tak i tre eksemplarer av GeForce GTX Titan, har vi også brukt de siste dagene på å kjøre både to og tre av disse monstrene i SLI-konfigurasjon. Resultatene er ikke helt klare ennå, fordi vi har valgt å gå langt utenfor våre normale testrutiner.

GTX Titan er tross alt på ingen måte et normalt skjermkort. Prisen vil som nevnt også bli unormalt høy, og over 7600 kroner som veiledende pris gjør det godt over dobbelt så dyrt som et GeForce GTX 680. Skal du ha det aller råeste med én grafikkprosessor, finnes det imidlertid ingen alternativer.

Nvidia lover også at tre av disse sammen vil gi opp til dobbelt så høy ytelse som to GeForce GTX 690 i Quad-SLI-modus vil være i stand til – som kan bety at skal du ha det råeste, uansett antall prosessorer, må du nok også skaffe deg noen GTX Titaner. Det kommer imidlertid til å svi i lommeboka.

+ Verdens kraftigste kort med én kjerne
+ Meget god og stillegående kjøleløsning
+ Elegant design

- Ekstremt dyrt

annonse