Tek.no

Test Nvidia GeForce GTX Titan

GeForce GTX Titan er et brutalt skjermkort

Gir opptil dobbel så rask spillytelse som Nvidias forrige toppmodell.

Nvidia
Varg Aamo
21 Feb 2013 15:00

Introduksjon

For noen dager siden lanserte Nvidia GeForce GTX Titan, og siden da har vi jobbet på spreng for å teste skjermkort-gigantens nye flaggskip. De siste munnkurvene slippes akkurat nå, og vi kan endelig vise hva dette kortet er godt for.

Sammen med lanseringen kom nemlig en rekke hårete påstander om hvor kraftig Titan skulle være. Fraser som «verdens raskeste», «det ultimate spillsystem», «bygd for entusiaster» og så videre satt løst, så listen er lagt høyere enn på lenge.

Foto: Varg Aamo, hardware.no

Påstandene skal nå settes på en skikkelig prøve, og dette er den første av to tester vi vil gjennomføre av Nvidias nye superskjermkort. I dagens test finner vi ut hva ett enkelt GeForce GTX Titan er godt for, mens det på lørdag kommer en større spesialtest som tar for seg ytelse av flere slag med både to og tre GTX Titan i SLI-konfigurasjon.

Etterlengtet lansering

Nvidia GeForce GTX Titan.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Kortet kan likne på et GTX 690, men kjøleren blåser varmluft ut av kabinettet.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Med en vekt på «bare» 943 gram er det ikke så stort behov for støttende bakplate på GTX Titan.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Skjermkortet trekker ikke så mye strøm, og trenger bare 1 x 6-pins og 1 x 8-pins PCIe-strømtilførsel.Foto: Varg Aamo, hardware.no
GTX Titan kan skilte med to DVI-utganger, så vel som HDMI og DisplayPort 1.2.Foto: Varg Aamo, hardware.no

GeForce GTX Titan har vært omgitt av rykter og hemmelighetskremmeri helt frem til lanseringsdagen. Dette er nemlig Nvidias første nye skjermkort siden GeForce GTX 690 kom på markedet.

Dét begyner nå å nærme seg et år siden, og den lanseringen inneholdt ikke så mye faktisk nytt. GTX 690 er nemlig i bunn og grunn et skjermkort med to GeForce GTX 680-kjerner på samme kretskort.

Da er GeForce GTX Titan mye mer spennende, i og med at kortet baserer seg på en helt annen kjerne – som tidligere bare har vært brukt i utregningskort og superdatamaskiner.

Kjent utførelse

Utvendig minner imidlertid Titan ganske mye om Nvidias forrige toppmodell. En lekker aluminiumskledning omgir det meste av skjermkortet, og et vindu lar deg titte ned mellom kjølefinnene.

Langs den ene 27 cm lange siden står det «GeForce GTX» i nedfelte bokstaver, som lyser opp i grønt mens kortet er i drift. Alt i alt ser det riktig så snasent ut, og med en tykkelse på under 4 cm er det ingenting i veien for å kjøre flere av disse i SLI-konfigurasjon.

Med en bredde på bare 11 cm tar det samlet sett opp temmelig lite plass. Å skulle putte en slik rugg inn i et kabinett med liten formfaktor burde dermed gå veldig greit – noe Nvidia også legger vekt på i sitt markedsmateriell.

Tekniske detaljer

Ved første øyekast kan det virke litt pussig at GeForce GTX Titan blir omtalt i så dramatiske ordelag av produsenten.

Grafikkprosessoren kjører på en betydelig lavere klokkefrekvens enn de fleste skjermkort med skikkelige muskler, og selv boost-frekvensen er oppgitt til et mistenkelig lavt nivå.

Det trenger dog ikke bety all verden. Kjernen er nemlig bygd opp på en ganske annen måte enn eldre skjermkort, og Nvidia lanserte en ny versjon av sin boost-teknologi, kalt GPU Boost 2.0, sammen med GTX Titan.

Dette påvirker Titan på to måter. For det første er den oppgitte boost-frekvensen bare en minsteverdi som alle eksemplarer av Titan skal klare å nå. For det andre vil boost-verdien som faktisk oppnås nå avhenge av hva slags temperaturer du har inni kabinettet ditt, siden kortet som standard prøver å holde seg på 80°C ved belastning.

Les alt om GPU Boost 2.0 og den nye teknologien i vår lanseringsnyhet »

Mengder av minne

Vi er spente på å se hva kjernen, kalt GK110, kan klare å prestere når den nå tar steget over fra utregninger i superdatamaskiner og inn i et vanlig grafikkort.

Ved siden av dette er det imidlertid masse annet nytt inni GeForce GTX Titan. Blant annet er minnebusbredden økt til 384 bit, opp fra 256 bit på eldre GeForce-modeller.

Titan har dessuten hele 6 GB GDDR5-minne å rutte med, som kjører en effektiv frekvens på 6008 MHz. Dette er en mengde vi tidligere kun har sett på skjermkort med to kjerner, og Nvidia har valgt å dra såpass hardt til for å sikre at fremtidens spill, og spilling over flere skjermer, skal gå lett som en lek.

Klare begrensninger

Våre testeksemplarer kom ikke i en standard forbrukerforpakning, og vi kan derfor ikke si stort om hva annet som følger med til sluttkunder.

Vi vet dog at GeForce GTX Titan vil komme med de samme harde begrensningene overfor Nvidias partnere som GeForce GTX 690 gjorde. Det betyr at leverandører som Asus, XFX og EVGA ikke får lov til å endre på designet når de lanserer sine egne varianter av dette skjermkortet.

Men nå er vi mer enn klare til å gå i gang med testingen, og først ut er målinger av effektforbruk, støynivå og temperaturer »

Les også