Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNvidia GeForce GTX 690

Endelig et kompromissløst tokjerne- kort

Nvidias nyeste flaggskip leverer utrolig ytelse, men det koster skjorta – og litt til.

Introduksjon

Nvidia fikk mange til å trekke på smilebåndet da de forrige helg annonserte et splitter nytt flaggskip, GeForce GTX 690. Det var ikke bare den heftige spesifikasjonslisten som gjorde kortet til en spennende skue, men designen var rett og slett tøff.

Ekstra spennende var det for vår del, som ventet i lange tider på vårt testeksemplar etter at tollvesenet slo seg vrange.

Uansett, nå er vi endelig klare til å levere en test av dette monsterskjermkortet. GTX 690 er et tokjernet skjermkort som i bunn og grunn består av to GeForce GTX 680-kort koblet sammen i SLI og smurt utover ett enkelt kretskort.

Sett en massiv kjøler av aluminium og injeksjonsstøpt magnesium på toppen av det, og du har Nvidias nye lekkerbisk i hendene. Dette er den korte versjonen, virkeligheten er riktig nok noe mer komplisert – men også utrolig spennende.

Utnytter du skjermkortet på riktig måte?
Slik får du rå spillgrafikk

Skal være det beste av det beste

Nvidias flaggskip med én kjerne, GTX 680, er på mange områder det kvasseste skjermkortet på markedet. Men for en liten gruppe spillere er ikke det nok kraft, de trenger mer – gjerne fordi de spiller over mer enn én skjerm.

Et skjermkort som GTX 690 skal være det beste av det beste, og er myntet på det produsenten selv omtaler som ultra-entusiastene. Men det å nå dette markedet er på ingen måte enkelt.

Nvidia har masseprodusert GTX 680 i noen måneder nå, og under veis har de kvalitetssjekket hver eneste lille grafikkkjerne. I en slik produksjon er det alltid noen små variasjoner, og beste har blitt lagt til side. Det er disse kjernen som nå tas i bruk for å forme GTX 690.

Mer effektgjerrig, mindre støy

En av de klare fordelene med et tokjernet skjermkort som dette fremfor et tradisjonelt SLI-oppsett, er at strømforbruket senkes.

Det betyr i sin tur at støynivået kan være lavere, fordi skjermkortet utvikler mindre varme. Men så enkelt er det faktisk ikke, siden de to varme grafikkprosessorene sitter så tett som de gjør. Man må ha en skikkelig god kjøleløsning, og for å få til dette har Nvidia hentet hjelp fra den forrige serien med skjermkort. Nærmere bestemt har de hentet kjøleløsningen fra GeFroce GTX 580.

Hver grafikkkjerne har en kjøleløsning av kobber, som er basert på kondenseringsteknikk. Et lite kammer i en kobberplate er fylt med væske, som kondenserer og trekker varmen vekk fra skjermkortet og ut i kjølefinnene. Denne teknologien har tidligere vist seg å være særs effektiv, og bidrar til at støynivået kan holdes nede.

For å være helt sikker på at støyen holdes i sjakk har Nvidia krydret kjøleren med et lass småfunksjoner. Selve viftehuset har flere små kanaler som leder luften på rett vei, samtidig som kjølefinnene er plattert med nikkel for å gjøre dem mer effektive.

Kjernene som må kjøles ned holder hver en standardfrekvens på 915 MHz, og en boost-frekvens på 1019 MHz Sistnevnte skal vi forklare nærmere på neste side, men merk deg også at minnet kjører på hele 6008 MHz.

Røft design

Alle skjermkort med to kjerner er imponerende stykker med ingeniørkunst. I dette tilfellet har Nvidia pakket sammen over 3000 CUDA-kjerner og 4 GB GDDR5-minne på ett og samme skjermkort, og frekvensene henholdsvis kjernen og minnet holder er innenfor 90 prosent av ett enkelt GTX 680-kort. Det i seg selv er noe vi sjeldent ser i en slik konfigurasjon.

Alt det tekniske har også fått en lekker innpakning. Dekselet rundt kortet er laget av støpt aluminium, dekket av et lag med krom. Huset rundt viften er laget av injeksjonsstøpt magnesium. Sistnevte er ekstra bra fordi det bidrar til å spre varmen fra skjermkortet, samtidig som det bidrar til å dempe lydnivået.

For å gjøre det hele ekstra lekkert, er det montert litt pleksiglass over kjølefinnene, samtidig som GeForce-logoen på kortets rumpe er belyst.

Lengden på skjermkortet er 28 centimeter, og selve kretskortet består av ti lag med elektriske koblinger. Like mange faser har strømforsyningen, som mates via to 8-pins PCIe-kontakter.

De to grafikkkjernene er koblet sammen ved hjelp av en PLX-bro, den lille brikken midt på skjermkortet. Denne gir hver kjerne en individuell støtte for PCIe 3.0. Har du et hovedkort basert på X79-brikkesettet vil dette bli tatt i bruk, men det har ingen invirkning på ytelsen slik den står i dag om du «bare» har PCIe 2.0 – så sant du ikke skal overklokke.

Under ser du spesifikasjonstabellen som forteller det meste om GTX 690. Bli med til neste side, så får du se flere bilder og vite mer om de spennende funksjonene og egenskapene som GTX 690 har med seg ».

ModellGeforce GTX 580GeForce GTX 590GeForce GTX 690GeForce GTX 680
GrafikkprosessorGF1102 x GF 1002 x GK 104GK104
Kjernefrekvens772 MHz607 MHz915 MHz1006 MHz
Boost-frekvens--1019 MHz1058 MHz
Prosess40 nm40 nm28 nm28 nm
Minnefrekvens (eff.)4008 MHz3414 MHz6008 MHz6008 MHz
Minnemengde1536 MB GDDR53072 MB GDDR54096 MB GDDR52048 MB GDDR5
Minnebusbredde2 x 384-bit384-bit2 x 256-bit256-bit
Streamprosessorer5122 x 5122 x 1536 1536
Transistorer3 mrd. 2 x 3 mrd.2 x 3,45 mrd.3,45 mrd.
TMU642 x 642 x 128 128
ROP482 x 482 x 3232
Maks strømforbruk244 W365 W300 W195 W