Til hovedinnhold
GuideBytte av skjermkortkjøler

Bytt kjøler – få iskaldt og stille skjermkort

Skjermkortets originalkjøler får ikke alltid jobben gjort.

Introduksjon

Kraftige skjermkort produserer mye varme, og mye varme kan føre til uønsket støy og ustabilitet. Det er skjermkortkjølerens jobb å dytte unna varmen som produseres på en effektiv og stillegående måte, men det er ikke alltid den medfølgende kjøleren gjør en god jobb. I dag skal vi vise hvor enkelt det er å montere en bedre kjøler helt selv.

Nylanserte Nvidia Titan har en heftig medfølgende kjøler som også er stillegående.

Målet med å montere en ny kjøler er å senke temperaturen på skjermkortet. Senker du temperaturen kan du både få en mer stillegående PC, og presse litt ekstra ytelse ut av skjermkortet i form av overklokking.

Riktig kjøler er alfa og omega

Det er ikke slik at du bare kan velge den første og beste skjermkortkjøleren du finner. Først av alt må du sørge for at den er kompatibel med skjermkortet ditt. Dette står som regel godt synlig på pakken av kjøleren, eller i nettbutikken du bestiller den fra.

Kjølere som ikke passer til skjermkortet ditt er enten umulig å feste, eller så kjøler den ikke ned de riktige komponentene dine. For moderne og kraftige skjermkort bør du passe på at også minnebrikkene på skjermkortet blir nedkjølt. De kan enten kjøles sammen med GPU-en, eller med individuelle kjøleribber.

Ekstra moro med vann

Dette er vannkjøleren vi brukte da vi vannkjølte et Radeon HD 7950 med vann fra springen.

Dersom du vannkjøler prosessoren din kan det være en idé å vannkjøle skjermkortet ditt også. Dette gir som regel enda lavere temperaturer enn selv de beste tredjeparts viftekjølerne kan få til, og da blir du dessuten kvitt en støykilde.

Pass bare på at vannkjølingen din tåler å bli ekspandert med kjøling av skjermkortet også. Du burde i alle fall ha en dobbel radiator, altså 240 mm i lengden, for å ha nok kjølekapasistet til både en kraftig prosessor og et kraftig skjermkort. Ferdige vannkjølingssett du får kjøpt til under 1000 kroner, med en lukket vannkrets, duger mest sannsynlig ikke.

Bli med på neste side hvor vi tar en nærmere kikk på utstyret som vi bruker i denne guiden »

Utstyr og spesifikasjoner

Med oss på pinebenken i dag har vi et skjermkort av typen AMD Radeon HD 7950. Dette er et kort med referansekjøleren til AMD, som veldig mange av skjermkortprodusentene også benytter.

Under panseret på referansekjøleren til AMD Radeon HD 7950.

Til høyre se dere bilder av skjermkortet vårt med originalkjøleren, der plastskallet er fjernet. Denne kjøleren har en temmelig ordinær design, med en stor aluminiumsribbe som dekker de varmeste komponentene. På enden av skjermkortet er det en radialvifte som sørger for at kjøleribbene får en jevn strøm av frisk luft blåst over seg.

Den nye kjøleren vår, Alpenföhn Peter 79XX Edition.
Bilde: www.Techbay.no

Stor luftkjøler

Den nye kjøleren som vi skal montere har det litt snodige navnet Alpenföhn Peter 79XX Edition. Denne kjøleren er adskillig større enn den som sitter på skjermkortet originalt, i bredde, høyde og lengde. Den benytter også en rekke varmerør og mye overflate i kjøleribbene for å kvitte seg med varmen fra kjernen på skjermkortet. Minnet kjøles av små kjøleribber som følger med.

Er du av typen som bruker mer enn ett skjermkort i PC-en, havner du fort i trøbbel dersom du vil ha en slik kjøler på kortene dine. Alpenföhn Peter bygger nemlig mye mer i høyden enn referansekjøleren. Og skal du montere på ekstra vifter i tillegg, er du virkelig ute og kjører.

Det følger ikke med noen vifter når du kjøper denne kjøleren, noe som får oss til tro at vi faktisk kan kjøle skjermkortet helt passivt. Et Radeon 7950-skjermkort skal i teorien produsere opptil 200 watt med varme, dobbelt så mye som en moderne prosessor. Dersom Alpenföhn Peter klarer dette blir vi mektig imponerte.

Luftflyten blir avgjørende

For at Alpenföhn Peter 79XX Edition skal kunne kjøle et relativt kraftig skjermkort, helt uten en påmontert vifte, mistenker vi at du vil trenge en hel del luft i bevegelse inni kabinettet ditt. Det er nemlig slik at kjøleribber ikke klarer å dytte unna varme helt "automagisk". Hadde dette vært en enkel jobb ville vi jo ikke sett vifter på skjermkort i det hele tatt.

Vi skal derfor teste denne potente luftkjøleren både med og uten vifter, og med varierende hastighet på viftene. Kabinettet vi benytter er et Fractal Design Define R4, som har to medfølgende vifter. Det sitter en 120 mm bred vifte i front og en i bakkant.

Mindre støy eller høyere hastighet?

Som mange vet, er det lettere å presse maskinvaren litt ekstra med lavere temperaturer. Derfor kan en ekstra stor kjøler til skjermkortet ikke bare bidra til å senke støynivået, det kan også hjelpe deg med å presse litt ekstra ytelse ut av kortet ved hjelp av overklokking.

Ved å montere et par store vifter på kjøleribben til Alpenföhn Peter skal du kunne få det beste fra begge verdener. Altså både et skjermkort som støyer lite, og et skjermkort som yter ekstra godt når du skulle trenge det.

Bli med på neste side, så forklarer vi hvordan du monterer på en ny skjermkortkjøler »

Fremgangsmåte

Alle skjermkortkjølere har selvsagt en bruksanvisning som viser hvordan du monterer utstyret. Men det kan være greit å ha sett nøyaktig hva denne jobben innebærer før du går til innkjøp av slikt utstyr. Det finnes nemlig noen fornuftige mennesker der ute som ikke liker å fikle mye med datamaskinen sin.

Du må fjerne alle skruene på baksiden for å løsne kjøleren.

Trinn 1: Av med det gamle

Det første steget du må ta for å bytte til en nyinnkjøpt skjemkortkjøler, er å fjerne den originale kjøleren. Da skrur du først ut alle skruene du finner på baksiden av skjermkortet.

Sjekk også om det er skruer som fester kjøleren til platen til videoutgangene, den delen som festes i kabinettet. Her fant vi to skruer som holdt igjen kjøleren vår.

Trinn 2: Rengjør skjermkortet

Rengjort skjermkort sammen med ny kjøler.

Det brukes alltid termisk pasta mellom kjernen på skjermkortet og kjøleren. I tillegg brukes det ofte termiske puter til RAM-brikkene og spenningsregulatorene, som også blir temmelig varme.

Når du fikler med skjermkortet for å sette på den nye kjøleren, er det lite moro å få hendene fulle av gammel kjølepasta. Bruk derfor litt tid på å rengjøre skjermkortet grundig. Dette må uansett gjøres før en ny kjøler påmonteres.

Du kan rengjøre skjermkortet ved hjelp av for eksempel tørkepapir og q-tips, men aller best resultat får du hvis du i tillegg bruker sprit eller isopropanol. Da fjerner du lettere alle urenhetene, og væsken fordamper uten å gjøre skade på elektronikken.

Trinn 3: Fest kjøleribber til RAM-en

Denne kjøleren bruker flere ulike kjøleribber.

Siden den store kjøleren vår ikke er i direkte kontakt med RAM-brikkene eller spenningsregulatorene, kan disse komponentene fort bli litt i varmeste laget. Derfor har de fleste kjølere som kun holder kjernen kald, også inkludert små kjøleribber til disse komponentene.

Kjøleribbene festes med lim. Siden ribbene stort sett blir hengende opp-ned når skjermkortet er plassert i kabinettet, er det viktig at de sitter godt fast. Mange av disse ribbene har dobbelsidig teip festet til undersiden som derfor bare er å sette rett på plass. Andre kjølere inkluderer en liten tube med termisk lim slik at du må gjøre denne jobben selv.

Alpenföhn Peter 79XX Edition er av sistnevnte type, der du får med en liten limtube. Det kan virke som mye jobb å måtte lime fast alle disse kjøleribbene manuelt, og risikere å grise til både deg selv og kortet ditt, men det går temmelig raskt. Pass på å ikke bruke for mye lim, en mengde på størrelse med et kokt riskorn på hver RAM-brikke burde holde. Klem godt til for hver kjøleribbe for å skape god kontakt.

Trinn 4: Gjør klar kjøleren

Det gjelder å finne de riktige hullene til festepinnene.

På undersiden av kjøleren vår er det mange små hull i hvert hjørne. Siden denne kjøleren skal passe til mange ulike skjermkort fra mange ulike produsenter, er det ekstremt mange valgmuligheter på plasseringen av festeskruene som skal gå igjennom skjermkortet.

Etter å ha målt oss frem til hvilke hull som skulle passe, og litt prøving og feiling, fant vi endelig riktig kombinasjon. Deretter var det bare å finne frem litt god termisk pasta, og feste kjøleren til skjermkortet. Det er heldigvis umulig å montere kjøleren feil vei.

På baksiden av skjermkortet skal det festes en liten plate som fordeler presset til kjøleren på kjernen. Her stikker de fire skruene ut, og festes ved hjelp av motstykker med fjærer for å øke presset.

Trinn 5: Nyt resultatet og monter i maskinen

Baksiden, med plate for å fordele trykket og beskytte elektronikken.
Den nye skjermkortkjøleren, ferdig montert. Er ikke dette sexy, så vet ikke vi!

Når skruene som går igjennom skjermkortet er strammet godt til, og kjøleren sitter fast, er det meste av jobben gjort. Nå gjelder det bare å montere beistet i datamaskinen. Men det kan hende at du ønsker å montere på et par vifter først.

Skal du ettermontere vifter til denne kjøleløsningen er det lurt å gjøre det før skjermkortet settes inn i maskinen. Det følger med festebraketter til denne kjøleren som gjør at du kan ha opptil tre 120 mm store vifter som blåser luft mot skjermkortet. Men det virker ikke som om Alpenföhn har tenkt på at du muligens ønsker å montere vifter direkte på kjøleren.

I tillegg til at det kan være lurt å montere vifter, må du også ha vekten av denne kjøleren i bakhodet når du fester skjermkortet i maskinen. Med over ett kilogram på strømpelesten vil denne kjøleren lett kunne ødelegge PCI-sporet skjermkortet festes i, dersom du ikke skrur skjermkortet fast i kabinettet.

Bli med på neste side hvor vi viser dere nøyaktig hva denne kjøleren duger til »

Resultater

Før vi satte igang dette prosjektet kjørte vi noen grundige tester på den originale kjøleren til AMD Radeon HD 7950. I disse testene brukte vi programmet Furmark til gi full last på skjermkortet, og SpeedFan for å overvåke temperaturer og styre hastigheten på skjermkortviften.

Vi testet den originale kjøleren med viftehastigheter på 1200 RPM og ved 1800 RPM. Dette er hastigheter som vi ville kalle henholdsvis "tilnærmet lydløst" og "litt brysomt". Tilnærmet lydløst er akkurat på grensen til at vi kunne høre lyden av skjermkortet som skiller seg ut fra resten av lydene til maskinen. Ved 1800 RPM vil du derimot høre skjermkortet tydelig, og såfremt du ikke spiller med lyd på høyt volum, vil viftelyden mest sannsynlig plage deg.

De samme grensene for støy brukte vi på de to stillegående, 120 mm store viftene, som vi monterte rett på kjøleribbene til vår nye kjøler. Ved 1150 RPM var det ikke mulig å skille lyden fra viftene på skjermkortet fra lydene til maskinen ellers. Ved 1600 RPM bråkte disse to viftene like mye som den ene radialviften på originalkjøleren gjorde ved 1800 RPM. Vi testet også hva slags temperaturer vi fikk uten bruk av vifter på den nye kjøleren i det hele tatt.

Helt lydløst nytter ikke

Det første vi la merke til var at skjermkortet ikke tillot en høyere kjernetemperatur enn 98 grader, da ble isteden ytelsen redusert. Med lavt støynivå på originalkjøleren vil du altså miste ytelse ganske snart fordi skjermkortet blir for varmt. Det samme resultatet fikk vi med passiv kjøling av Radeon HD 7950 med Alpenföhn Peter 79XX Edition. Luftflyten i kabinettet var ikke god nok til å gi kjøleren all luften som var nødvendig for å kjøle skjermkortet effektivt.

Da vi økte viftehastigheten på den originale kjøleren til 1800 RPM fikk vi derimot bukt med varmen, og ytelsen gikk opp igjen. Temperaturen stabiliserte seg på 86 grader, noe som fremdeles kan betraktes som ganske varmt. I tillegg ville vi også si at maskinen ble adskillig mer bråkete. Dette er temmelig plagsomt dersom du ikke distraheres av granater og monstre eller søt musikk.

Lave temperaturer og nesten lydløst

Etter skuffende resultater helt uten vifter på monsterkjøleren vår, var det bare å montere de to 120 mm store viftene som skulle redde dagen. Med hastigheter på 1150 RPM var de tilnærmet lydløse, men kunne fremdeles skilte med mye lavere temperaturer enn den støyende originalviften produserte. Altså kan du ha et behagelig lydnivå på maskinen din og fremdeles få maksimal ytelse fra skjermkortet.

Dersom du har våte drømmer om lavest mulige temperaturer viser den nye kjøleren krefter også her. Ved 1600 RPM, som i vår mening blir litt bråkete, var skjermkortet nesten 30 grader kaldere enn originalkjøleren ved samme lydnivå. Dette er helt klart godt nytt for de som liker å overklokke.

Få med deg oppsummeringen på siste side »

Oppsummering

Denne artikkelen er primært en guide til hvordan du monterer en egen skjermkortkjøler. Vi har underveis testet kjøleren Alpenföhn Peter 79XX Edition, som er én av mange tredjepartskjølere du kan kjøpe til skjermkortet ditt. Felles for de fleste er at de har mye større kjøleoverflate enn originalkjøleren på skjermkortet ditt, og dermed et større kjølepotensiale. Det er enkelt å bytte, og de har store fordeler.

Dersom du lurer på om du bør bytte kjøleløsning kan du spørre deg selv disse spørsmålene: Ønsker du et mer stillegående skjermkort? Har du lyst til å kunne presse overklokkingen litt lengre? Hvis svaret på et av disse spørsmålene er ja, bør du helt klart vurdere å bytte ut originalkjøleren på skjermkortet ditt.

Ikke alle har nytte av ny skjermkortkjøler

Produsenter av Nvidia GTX Titan får ikke lov til å avvike fra referansekjøleren.

Husk å gjøre grundige undersøkelser før du kjøper en ny skjermkortkjøler. For det første må du være sikker på at kjøleren passer til skjermkortet ditt. Dette er som regel veldig tydelig i spesifikasjonene til produktet. Selv om kjøleren passer til en lignende skjermkortmodell, kan det være store forskjeller i festemekanismen til kjøleren og layout på kortet.

For det andre kan det hende at du allerede har et skjermkort med en veldig god kjøler. Skjermkortprodusenter står som regel fritt til å velge noe annet enn referansekjøleren fra AMD eller Nvidia, dermed kan det hende at en ny kjøler faktisk ikke er bedre, og kanskje dårligere, enn den som fulgte med skjermkortet.

Har du byttet kjøler på skjermkortet ditt noen gang? Hvilke resultater fikk du? Vi setter også stor pris på kommentarer til denne guiden og forslag til forbedringer. Del dine tanker med oss i kommentarfeltet nedenfor!

Les også
Det kuleste er å bygge vannkjølingen selv
Les også
Det er digert, eksternt og nesten lydløst
Les også
Denne lar deg vannkjøle skjermkortet uten søl
Les også
Slik tynte vi enda mer ytelse ut av skjermkortet vårt
Les også
Her er Titan – Nvidias heftigste skjermkort
Les også
Se en rekke ferske bilder av GeForce GTX Titan
Les også
Denne holder monsterskjermkortene iskalde
Les også
Slik spiller du over tre store skjermer
Les også
Asus ROG ARES II Radeon HD 7970 GHz x 2: Dette skjermkortet gruser konkurrentene
Les også
Sjekk vår nye skjermkort-testbenk
Les også
Nvidia vil gjøre spillinnstillinger automatiske
Les også
HIS HD 7950 IceQ Boost Clock: Perfekt skjermkort for deg som hater hylende vifter
annonse