Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus ROG ARES II Radeon HD 7970 GHz x 2

Dette skjermkortet gruser konkurrentene

Gir opptil dobbel så raskt spillytelse som Nvidias toppmodell.

Introduksjon

Når Asus lager helt usaklig kraftige AMD-skjermkort, oppkalles de som regel etter den gamle greske krigsguden, Ares. Sist vi så et Ares-kort var i 2010, men nå er oppfølgeren her – og vi har fått teste den.

Helt siden Asus ROG Ares II ble lansert på CES-messen i januar, har vi gledet oss til en sjanse til å få tatt kortet i nærmere øyesyn. Spesifikasjonene er så brutale som de kan bli, og et skjermkort med fabrikkmontert vannkjøling virket som et spennende konsept.

Usaklig mye kraft

Asus ROG Ares II: Produkteske.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Ares II har en saftig vannkjøler i tillegg til en ivrig vifte på skjermkortet.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Til et såpass tungt kort er en solid bakplate en nødvendighet.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Du har et vell av utganger på Asus ROG Ares II – men ingen HDMI.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Kofferten til Aus ROG Ares II.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Inni kofferten er alt omgitt av i fasongtilpasset polstring.Foto: Varg Aamo, hardware.no

Egentlig skulle vi fått våre testeksemplar for et par uker siden, men takket være tull i tollen tok det sin tid. Til slutt kom det dog en diger eske inn på kontoret, som vi behørig pakket opp til glede for våre lesere.

Som flere har kommentert er Asus ROG Ares II – akkurat som forgjengeren – en slags skjermkortenes svar på Bugatti Veyron. Spesifikasjonene er spinnville, designet er helt unikt, og det er ikke godt å si hvorfor det i det hele tatt eksisterer.

Det finnes nemlig måter å få mer kraft på, og til en mye billigere penge – men det vil liksom ikke bli helt det samme.

Koloss

Alt ved dette kortet er nemlig større enn det meste vi har sett. Asus kunne egentlig oppkalt det etter Kolossen på Rhodos, hvis de først skulle tilbake til antikkens Hellas etter navn.

Inni kabinettet vil nemlig kortet ta opp 30 cm i lengden, så vel som et hårstrå under 14 cm i bredden. I høyden tar det opp to ekspansjonsspor, men siden hvert kort er 4,8 cm høyt kan du bare glemme å putte to slike klin inntil hverandre.

På toppen av det hele kommer radiatoren som henger fast på kortet, for vannkjølingens del. Denne måler 12 cm x 15 cm x 4,5 cm på egen hånd, men med en 120-mm vifte på hver side øker tykkelsen til 9,5 cm ferdig montert.

I tillegg til å være stort og tungt – vi veier skjermkortet med radiator til 2,9 kilogram – er det også ganske eksklusivt. Kun 999 nummererte eksemplarer er produsert, men prisen er også deretter.

Tekniske detaljer

Asus ROG Ares II består egentlig av to skjermkort, satt sammen til ett. De to prosessorkjernene kjører som standard en klokkefrekvens på 1050 MHz, som stiger til 1100 MHz ved hjelp av boost-funksjonaliteten.

Hver av de to kjernene har også fått 3 GB med GDDR5-minne å rutte med, og dette kjører en effektiv frekvens på 6600 MHz. Kortet har dessuten en 20-fasers strømforsyning og Asus' egen DIGI+ VRM spenningsregulering, som skal komme de som vil overklokke herligheten enda lengre til gode.

Ifølge Asus selv skal alt dette gjøre kortet 13 prosent raskere enn et GeForce GTX 690, og dét med 31°C lavere temperatur på prosessorene.

Ut av kofferten

Kortet kommer pakket i en metallkoffert, som ligger inni esken. I denne kofferten ligger skjermkortet med kjølesystem, strømsplittere, en CrossFire-overgang, og en liten metallplate med nummeret på skjermkortet lasergravert inn.

Det er da også det mest spennende som er der. Vi finner et lite ROG-merke du kan klistre utenpå kabinettet ditt, og en DVI-til-HDMI-overgang. I den lille sorte Asus-lommen som ligger under kortet finner vi pussig nok bare to ting.

Det ene er en bruksanvisning for kodelåsen på kofferten, som jo er praktisk. Det andre er en veldig generisk monteringsanvisning for skjermkortet. Denne bruker til alt overmål illustrasjonsbilder av hvordan man monterer noe som likner et AMD Radeon HD 7750, og sier naturlig nok ikke et ord om vannkjølingen.

Det kan kanskje sies å være forståelig; da de som kan tenkes å kjøpe et Ares II neppe har hatt bruk for en monteringsanvisning på noen år. Siden alt annet er så gjort så til fingerspissene elegant, er det likevel slike bagateller som stikker seg ut.

Første oppstart

Når vi starter opp maskinen med kortet i for første gang, legger vi umiddelbart merke til en lite flatterende surkling fra vannkjølingen. Driveren vi har installert fra før, Catalyst 12.11 beta, havarerer også spektakulært, og testbenken får oppleve sin første blåskjerm i Windows 8.

Etter en omstart, og installasjon av Catalyst 12.11 fra Asus' hjemmesider, ser alt dog ut til å fungere som smurt. Surklingen fra vannkjølingen forsvinner også, og vi er klare til å prøve ut det som på papiret ser ut som verdens kraftigste skjermkort til forbrukermarkedet.

Det første vi sjekker er effektforbruk, støynivå og temperaturer. Les om dette på neste side »

ModellRadeon HD 7970 GHz EditionAsus ROG Matrix HD 7970 PlatinumAsus ROG Ares IIGeForce GTX 690
GrafikkprosessorTahiti XTTahiti XT2 x Tahiti XT2 x GK104
Kjernefrekvens1000 MHz1050 MHz1050 MHz915 MHz
Boost-frekvens1050 MHz1100 MHz1100 MHz1019 MHz
Prosess28 nm28 nm28 nm28 nm
Minnefrekvens (eff.)6000 MHz6600 MHz6600 MHz6008 MHz
Minnemengde3072 MB GDDR53072 MB GDDR56144 MB GDDR54096 MB GDDR5
Minnebusbredde384-bit384-bit2 x 384-bit2 x 256-bit
Streamprosessorer204820482 x 20482 x 1536
Transistorer4,31 mrd.4,31 mrd.2 x 4,31 mrd.2 x 3,45 mrd.
TMU1281282 x 1282 x 128
ROP32322 x 322 x 32
Maks strømforbruk250 W250 W500 W300 W