Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNvidia GeForce GTX Titan SLI

Tre GTX Titan gir grensesprengende ytelse

Vi har testet dem, på tre skjermer.

Introduksjon

Etter lanseringen av Nvidia GeForce GTX Titan tidligere denne uken, fikk vi på torsdag omsider slippe vår test av superkortet. Siden dette er en av de mest spennende lanseringene i skjermkortverdenen på svært lenge, lar vi det ikke bli med bare én test.

GeForce GTX Titan har nemlig sine røtter i superdatamaskinenes verden, hvor man kombinerer svært mange kort for å få maksimal ytelse. Vi fikk også fatt i hele tre eksemplarer av Titan før lanseringen, og i dagens test ville vi se hva som skjer når man bruker disse til å bygge en liten superdatamaskin for hjemmebruk.

Ekstrem ytelse

Kjølerne klarer å dra unna varme svært effektivt, til tross for at kortene står såpass nære hverandre.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Foto: Varg Aamo, hardware.no

I vår test av ett enkelt GTX Titan feide kortet gulvet med samtlige skjermkort som baserte seg på én grafikkprosessor. Ytelsen kom også farlig nær de to kraftigste dobbelkjerne-kortene på markedet.

Ved å sette sammen flere av disse kortene regner vi derfor med å få se testresultater som virkelig lever opp til ordet «ekstrem».

For å klare dette har vi forsøkt å gå langt utenfor våre vanlige testrutiner.

Les vår test av ett GTX Titan »

Spesielle rutiner

Blant annet fikk vi lånt oss et ekstra GeForce GTX 690 fra gutta hos Digital Impuls, da vi innså at vi nok ville behøve såpass for å kunne konkurrere med GTX Titan i SLI-oppsett.

Vi har også koblet til flere skjermer på de kortene som støttet det, for å gjøre spilltestene våre harde nok til å faktisk la GTX Titan svette.

Vi hadde også planlagt å teste det splitter nye Crysis 3 i dag, siden vi antar at GeForce GTX Titan i SLI-oppsett vil være mer enn kraftig nok til å kjøre det på høyeste oppløsning. Etter hvert besluttet vi dog å heller holde fast på skjermkortene og spillet en stund, og heller komme tilbake med en egen sak på vår spilltest av Crysis 3 fra et Hardware.no-perspektiv.

Uferdig driver

Siden GTX Titan er kliss nytt fra fabrikken, er dessverre ikke driverne til kortet helt ferdig ennå. Dette oppdaget vi i vår vanlige test, da vi måtte slå av en av funksjonene i spillet Sniper Elite V2.

Dagens test blir også påvirket av dette. Blant annet regner vi med at de ferdige driverne vil ha bedre SLI-støtte enn vår litt eksperimentelle versjon, og dermed gi noe bedre resultater.

SLI-kontaktene lar oss koble sammen alle tre Titanene.Foto: Varg Aamo, hardware.no

Dessuten støtter GTX Titan-driveren vi fikk sendt fra Nvidia, ForceWare versjon 314.09, ingen andre skjermkort enn nettopp GTX Titan. Andre GeForce-modeller blir derfor testet med ForceWare 314.07, som er den nyeste offisielle Nvidia-driveren.

Litt mer enn bare spill

I tillegg hadde vi samlet opp flere tyngre regnetester som vi ønsket å kjøre. De fleste av disse ville imidlertid ikke under noen omstendigheter starte på vårt testsystem.

De fleste testprogrammene som måler kortets regnekraft, enten basert på CUDA- eller OpenCL-platformene, har derfor utgått. Likevel, etter mye om og men, klarte vi å få én til å fungere på alle kort. Dette kan gi en liten indikator på andre bruksområder enn spill.

Hvis du ikke har lest den allerede, anbefaler vi at du tar en titt på vår ordinære test før du går videre. Ellers er det bare å klikke seg fremover til neste side, hvor vi aller først ser på ekstremkortenes effektforbruk og regnekraft »

ModellGeForce GTX 690Asus ROG Matrix HD 7970 PlatinumGeForce GTX TitanGeForce GTX 680
Grafikkprosessor2 x GK104Tahiti XTGK110GK104
Kjernefrekvens915 MHz1050 MHz837 MHz1006 MHz
Boost-frekvens1019 MHz1100 MHz876 MHz*1058 MHz
Prosess28 nm28 nm28 nm28 nm
Minnefrekvens (eff.)6008 MHz6600 MHz6008 MHz6008 MHz
Minnemengde4096 MB GDDR53072 MB GDDR56144 MB GDDR52048 MB GDDR5
Minnebusbredde2 x 256-bit384-bit384-bit256-bit
Streamprosessorer2 x 1536204826881536
Transistorer2 x 3,45 mrd.4,31 mrd.7,1 mrd.3,45 mrd.
Teksturenheter2 x 128128224128
ROP2 x 32324832
Maks strømforbruk300 W250 W250 W195 W