Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAMD Radeon HD 7990

Nå er endelig AMDs doble skjermkort-monster her

AMD viser muskler med denne.

Varg Aamo, Hardware.no

Introduksjon

Etter nesten halvannet års ventetid er nå Radeon HD 7990 offisielt lansert. Allerede i februar, i vår sak om gratis spill ved kjøp av skjermkort, antydet vi at skjermkortet som verden trodde de hadde gitt opp kunne være på vei, og vi har nå fått kjørt et eksemplar gjennom våre testrutiner.

HD 7990 skal ifølge AMD selv legge seg på toppen av deres allerede imponerende Radeon-utvalg, og det er ikke uten en viss grad av stolthet de beskriver det som verdens raskeste skjermkort. Med to av selskapets aller kraftigste grafikkprosessorer under panseret trenger en slik påstand heller ikke være spesielt langt unna sannheten.

Det nylanserte Radeon HD 7990 er nå AMDs aller heftigste skjermkort.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Selv om flere produsenter, blant annet PowerColor, har laget sin egen vri på konseptet allerede, er det like fullt spennende å se hva som skjer når AMD lager en slik kraftig plugg selv.

Den kraftige bakplaten er slett ikke bare til pynt.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Da vi testet den vannkjølte varianten fra Asus, ved navn ROG Ares II, ble resultatene tross alt så høye at det måtte flere GeForce GTX Titan i SLI-oppsett til for å kunne måle seg. Dermed er det med betydelig nysgjerrighet vi vil finne ut av hvordan Nvidias aller råeste kan måle seg med AMD sin nye koloss.

Stort og tungt

Skjermkortet er da også virkelig kolossalt, om enn ikke fullt så digert som Asus ROG Matrix HD 7970 Platinum. En blank, sort plastkasse med målene 305 mm x 110 mm x 40 mm omslutter en diger klump av metall, det hele ispedd røde, skinnende fartsstriper – akkurat som de fleste andre referansemodeller fra AMD.

Store mengder metall skal spre varmen utover.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Skjermkortet skiller seg mest fra sine småbrødre og forgjengere ved at det nå er tre solide vifter som pryder oversiden av kortet, istedet for en enkelt radialvifte. Ved å ta en titt under dekselet ser vi også at kjøleblokken har blitt tilpasset vifteplasseringen, og vi finner et hav av kjølefinner i kobber og aluminium som dekker hele kortets overside – med solide kjølerør løpende gjennom det hele.

Kraftige kortet trenger mye strøm, og Radeon HD 7990 krever to 8-pins PCIe-strømkontakter.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Med såpass mye metall innabords ender vekten på 1210 gram, som langt på vei rettferdiggjør den kraftige bakplaten vi gjenkjenner fra selskapets forrige dobbeltkjerne-modell; varmeovnen Radeon HD 6990.

Mengder av gratis spill

Med en veiledende pris på 999 dollar, som tilsier at kortet vil koste rundt 8000 kroner i Norge, er AMD Radeon HD 7990 et av de aller dyreste skjermkortene du kan få tak i per dags dato. Nvidias eneste dobbeltkjerne-modell, GeForce GTX 690, koster rundt 7000 kroner, altså litt rimeligere enn det heftigste skjermkortet med bare én grafikkprosessor under panseret, GeForce GTX Titan.

I motsetning til hovedkonkurrentens modeller, får du dog haugevis av gratis spill med på kjøpet av et Radeon HD 7990. Det er heller ikke en liste over små, billige eller utdaterte titler det er snakk om. Med på kjøpet får du nemlig både BioShock Infinite, Crysis 3, Tomb Raider, Far Cry 3 og Far Cry 3 Blood Dragon, Hitman: Absolution, Sleeping Dogs og Deus Ex Human Revolution.

Én enkelt DVI-utgang, men hele fire mini-DP-utganger, lar deg koble til nok av skjermer.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Tilbudet gjelder imidlertid kun nye skjermkort basert på AMDs referansemodell av Radeon HD 7990. Det betyr at de forskjellige modellene som blant annet Asus og PowerColor allerede har laget, ikke vil komme med flere spill enn de gjør i dag – med mindre disse selskapene selv oppdaterer sine pakker.

Tekniske detaljer

På spesifikasjonsarket er det på sin side få overraskelser. To Tahiti XT-kjerner på akkurat 1 GHz hver, 6 GB DDR5-minne, og to minnebusser med en busbredde på 384 bit hver, gjør dette kortet til et dobbelt så heftig Radeon HD 7970 GHz Edition.

Dermed forventer vi å se testresultater som gjennomgående ligger noe under hva den overklokkede, vannkjølte Asus-modellen leverte, med forbehold om at driveren AMD har laget for å støtte dagens testmodell nok er mer optimalisert for de nyeste spillene.

Det skal også legges til at dagens testmodell benytter en nyere driver enn de andre skjermkortene i oversikten, blant annet likesinnede Ares II. Grunnen til at vi måtte bruke en nyere driver er rett og slett at de eldre utgavene, som vi har testet alle andre skjermkort med, ikke støttet dagens testmodell.

Om akkurat det har noe å si skal vi imidlertid snart finne ut, og på neste side starter vi med å teste ytelsen »

ModellGeForce GTX 690GeForce GTX TitanAMD Radeon HD 7990Asus ROG Matrix HD 7970 Platinum
Grafikkprosessor2 x GK104GK1102 x Tahiti XTTahiti XT
Kjernefrekvens915 MHz837 MHz1000 MHz1050 MHz
Boost-frekvens1019 MHz876 MHz-1100 MHz
Prosess28 nm28 nm28 nm28 nm
Minnefrekvens (eff.)6008 MHz6008 MHz6000 MHz6600 MHz
Minnemengde4096 MB GDDR56144 MB GDDR56144 MB GDDR53072 MB GDDR5
Minnebusbredde2 x 256-bit384-bit2 x 384-bit384-bit
Streamprosessorer2 x 153626882 x 20482048
Transistorer2 x 3,45 mrd.7,1 mrd.2 x 4,3 mrd.4,31 mrd.
Teksturenheter2 x 1282242 x 128128
ROP2 x 32482 x 3232
Maks strømforbruk300 W250 W-250 W

Ytelse, syntetisk

3DMark 11

P e r f o r m a n c e

Vår aller første ytelsestest gjennomføres i 3DMark 11. Dette er en stabil og bred test, som gang på gang kan reprodusere målinger med svært lav variasjon. Programmet går løs på datamaskinen med en rekke forskjellige verktøy, og de forskjellige spesifikke testresultatene gis til slutt uttrykk for i en poengsum.

Både datamaskinens og skjermkortets prosessorer settes på prøve, samtidig som en rekke visuelle effekter og teknikker testes ut. Programmet inneholder tre forskjellige modi som er rettet mot forskjellige kategorier med kort. Vi har valgt å benytte "Performance"-innstillingen i våre tester.

I denne testen går det ikke så bra for AMD. Radeon HD 7990 ender faktisk et godt hakk bak Asus ROG Ares II, som vi forventet, men også GeForce GTX 690 gjør en merkbart bedre figur.

Ettersom dagens testobjekt inneholder to kjerner, har vi også valgt å ta med resultatene fra testen av GeForce GTX Titan i dobbel SLI, og som vi har sett i tidligere tester legger dette oppsettet seg helt suverent i tet – men så koster det da også dobbelt så mye som dagens testkort.

Likevel er over 14 200 poeng på vår testbenk et svært voksent resultat. Som grafen illustrerer er det svært mye lengre nedover på rangeringen, enn det er oppover til erkerivalens dobbeltkjerne-kort.

3DMark

F i r e S t r i k e

Vår neste test er også av den syntetiske sorten, og gjennomføres i det aller nyeste 3DMark-programmet fra Futuremark. Her kjører vi den hardeste testen programmet har å by på, ved navn Fire Strike.

Denne testen benytter seg av enda hardere, og enda mer avanserte teknikker enn forrige test – men er i grove trekk bygd over samme lest. Fire Strike er dog litt mer velegnet til å seigpine de nyeste skjermkortene med støtte for DirectX 11.1.

Fire Strike-testen stiller AMD Radeon HD 7990 i et mye bedre lys, med et resultat som er fullstendig overlegent alle andre enkeltstående skjermkort. Her kommer hverken Asus ROG Ares II eller Nvidia GeForce GTX 690 i nærheten, men dette er noe vi mistenker skyldes en feil i programmet fra den gang vi testet disse kortene – begge har nemlig mistenkelig svake resultater.

Sammenliknet med de mange enkeltkjerne-kortene i utvalget, er resultatene imidlertid både realistiske og imponerende. På neste side sjekker vi om det samme gjelder i spill »

Ytelse, spill - del 1

Battlefield 3

@ U l t r a , D X 1 1

Vi starter spilltestene med gode, gamle Battlefield 3. Spillet ble lansert allerede mot slutten av 2011, men benytter en hel del av DirectX 11-funksjonene. Det er likevel ikke så fryktelig krevende for maskinvaren, og på de nyeste skjermkortene måler vi stort sett høye FPS-verdier.

Dette gir oss en grei måte å klart skille mellom forskjellige modeller på i hele tall, selv når vi har bildekvaliteten satt til høyeste innstilling. Det er verdt å merke seg at resultatene her tradisjonelt tipper i Nvidia-baserte kort sin favør.

På oppløsningen Full HD, altså 1920 x 1080 piksler, passerer Radeon HD 7990 overraskende nok, med god margin, våre to GeForce GTX Titan i SLI-oppsett. Det er fortsatt et lite stykke opp til det overklokkede og vannkjølte Ares II-kortet, men dagens testmodell slår faktisk også dette hvis vi kun vurderer minste registrerte FPS-verdi.

Ved 2560 x 1600 piksler klarer ikke vårt testeksemplar å karre seg over den usynlige 100 FPS-grensen, uten at det på noen måte påvirker spillbarheten. En bronsemedalje er absolutt respektabelt, og Radeon HD 7990 har et solid overtak på GeForce GTX 690 – faktisk et større overtak enn hva AMDs eget markedsmateriell våger å påstå.

Metro 2033

@ V e r y H i g h , D X 1 1 , 1 6 x A F , 4 x M S A A , P h y s X , D O F

Det andre spillet vi tester er Metro 2033. Spillet kom ut så tidlig som første kvartal 2010, men er like fullt fremdeles et spill hvor selv de aller råeste skjermkortene som slippes sliter kraftig.

Spillet kommer pakket med DX 11-baserte muligheter. Implementeringen av tesselering er meget synlig, og i denne testen har vi dratt mye hardere på med innstillingene enn hva vi har våget før. 16 x AF, 4 x MSAA og PhysX aktivert bør virkelig sette skjermkortene vi tester på prøve.

I reklamen fra AMD trekkes overraskende nok det Nvidia-vennlige Metro 2033 frem som et spill hvor Radeon HD 7990 virkelig skal banke GeForce GTX 690; i alle fall på høyeste oppløsning. Vår første test er i Full HD-oppløsning, og så langt er det de kraftigste Nvidia-oppsettene som holder stand på toppen av tabellen.

Når vi skrur oppløsningen i været, viser det seg at AMD heller ikke overdriver her. Selv Asus ROG Ares II er bare knepent foran AMDs offisielle Radeon HD 7990, om enn med knappest mulige margin – og på målte minsteverdier er det like langt bak.

Sniper Elite V2

@ U l t r a , D X 1 1 , C o m p u t e S h a d e r s , H i g h A d v a n c e d S h a d o w s

Vår tredje test er ganske så fersk, og kom ut i 2012. Sniper Elite V2 er navnet, og spillet er tidvis ekstremt krevende for skjermkortene. Dette er akkurat hva vi ønsker oss, og for å understreke dette har vi også her kjørt alt av innstillinger til maks.

Dette er et spill som i stor grad favoriserer AMD-kort, med «Gaming Evolved»-teknologi kun disse kan utnytte. Dermed er det en god motsats til Metro 2033, som skal kunne gi Nvidia-baserte skjermkort en dytt med sitt medlemskap i «The way it's meant to be played»-klubben.

Sniper Elite V2 er som nevnt et meget AMD-vennlig spill, og for Radeon HD 7990 sin del innebærer dette et alvorlig hopp i forspranget ned til GeForce GTX 690 fra hva vi har sett tidligere.

Selv SLI-oppsettet med to GeForce GTX Titan-kort er bare knepent foran ved Full HD, og selv en lett overklokket variant av dagens testmodell ville etter grafen å dømme kunne levert en bedre prestasjon enn to samkjørte verstinger fra erkerivalen. Det ser vi også på at det moderat overklokkede Asus-kortet troner suverent på topp, og vi er spente på å se hvordan dette holder seg når vi setter oppløsningen i været.

På oppløsningen 2560 x 1600 piksler forblir både rangeringen og det prosentvise forspranget på GeForce GTX 690 det samme. Avstanden opp til de to GeForce GTX Titan-kortene krymper, mens Asus ROG Ares II faktisk drar littegrann ifra.

Dersom vi titter på gjennomsnittlige FPS-verdier, sitter vi dermed igjen med kun to enkeltstående skjermkort som kan levere spillbare verdier – og disse er AMD Radeon HD 7990, og Asus' hjemmesnekrede variant av kortet.

Med tre spill gjennomført er vi halvveis i spilltestingen. Bla om til neste side, så fortsetter vi med de tre siste »

Ytelse, spill - del 2

Hitman: Absolution

@ U l t r a , D X 1 1 , 8 x M S A A

Hitman: Absolution var et av de mest krevende spillene som kom ut i 2012, i alle fall hva grafikk angår. Glacier 2-motoren spillet kjøres på, ble designet fra grunnen av til denne lanseringen, og den leverer virkelig sakene.

Spillet byr på komplett implementering av alt DirectX 11 har å by på, og gir mulighet til å skru detaljnivåene opp til nær sagt uante høyder – noe vi selvfølgelig har gjort. Hitman: Absolution er dessuten også med i AMD sitt «Gaming Evolved»-program, så vi regner med å se resultater som tipper i AMD-baserte skjermkorts favør.

Som et Gaming Evolved-spill er det lite overraskende å finne AMD-skjermkort på toppen av tabellen, men at også Ares II-kortet skulle måtte vike for Radeon HD 7990 tok oss litt på sengen. Særlig de skyhøye minsteverdiene imponerer, ettersom det i tidligere tester har vært små marginer selv mellom de aller råeste skjermkortene på disse.

Som vi så i vår test av et enkelt GeForce GTX Titan, er Nvidias beste det eneste skjermkortet som er i stand til å drive Hitman: Absolution på aller høyeste oppløsning og grafikk med bare én kjerne under panseret. Dermed er det ikke veldig overraskende at kortet fortsetter å vise styrke når vi setter det i tospann.

Vi blir dog litt overrasket over at Radeon HD 7990 ikke klarer å beholde sin førsteplass her, ettersom vi også kjører det på helt nye drivere fra AMD. Likevel gleder det oss litt å se akkurat denne andreplassen for dagens testmodell, ettersom dette indikerer at nettopp denne driversituasjonen kanskje ikke forstyrrer resultatene så mye som vi kanskje var litt bekymret for.

Far Cry 3

@ U l t r a , D X 1 1 , 8 x M S A A , S S A O : H D A O , E n h a n c e d A t c M S

Far Cry-serien er kjent for vakre strender, svaiende palmetrær, flammer og eksplosjoner. Slikt krever sitt av maskinvaren, vi bytter ut forrige implementering av serien med den ferske storlanseringen Far Cry 3.

Dette vil nok også sette moderne skjermkort på prøve, som forgjengerne gjorde i sin tid, og for å være sikre på dét har vi skrudd alle innstillinger til topps også her.

Når vi fyrer opp Far Cry 3 inntar AMD Radeon HD 7990 den tredjeplassen vi har sett kortet inneha i de fleste testene på forrige side, og som før er det den overklokkede fetteren Asus ROG Ares II som beholder teten blant de enkeltstående skjermkortene.

Overtaket dagens testmodell har på GeForce GTX 690, som i flere tester har vært svært fremtredende, krymper også betydelig inn. Dette gjelder dog kun gjennomsnittsverdier, og når vi ser på minsteverdiene blir det brått en smule styggere for Radeon HD 7990.

Disse er nede på nivå med Asus ROG Matrix HD 7970 Platinum, som ville vært rent imponerende for et enkeltkjernet skjermkort – men som ikke overbeviser når man tross alt har to prosessorkjerner under panseret.

Når vi skrur oppløsningen opp til 2560 x 1600 piksler, legger imidlertid minsteverdiene seg på linje med hva de øvrige målingene skulle tilsi. Vi får et resultat som ifølge tallene dømme skal være fint spillbart, men i praksis er det ikke fullt så greit.

Det vi reagerer på, i større grad enn ved tidligere tester av doble oppsett, er at bildet «rives» ganske ille under spilling. Dette er en ulempe som ofte oppstår ved bruk av to grafikkprosessorer samtidig, men vi har ikke registrert det fullt så ille som akkurat nå, i akkurat dette spillet, ved tidligere tester.

Civilization V

@ H i g h , D X 1 1 , 8 x M S A A , H i g h D e t a i l S t r a t e g i c V i e w

Inntil videre forblir Civilization V en del av våre rutiner, og spillet har vist seg som en grei test for moderne skjermkort. Komplekse småsamfunn skal tesseleres, alt fra hav og busker til små soldater. Det er dessuten en hel del geometri som skal behandles.

Når vi starter opp Civilization 5 forsvinner imidlertid disse grafiske uhumskhetene, og vi får en spillopplevelse som er fullstendig glatt og svært responsiv ved full HD-oppløsning.

Med flere hundre bilder i sekundet er vi langt forbi det stadiet hvor forskjeller mellom skjermkort kan registreres med det blotte øyet, men det skal nevnes at marginene ned til GeForce GTX 690 er langt større enn avstanden opp til Asus ROG Ares II.

AMDs nyeste kraftkort leverer fortsatt langt flere bilder per sekund enn nødvendig ved aller høyeste oppløsning, og beholder en solid tredjeplass i vårt utvalg. Avstanden ned til GeForce GTX – om enn fortsatt betydelig – krymper noe, og de to aller heftigste oppsettene våre drar et stykke fra.

Med det er vi ferdige med ytelsestestene, og på neste side ser vi hvordan det oppførte seg underveis »

Effektforbruk, temperatur og støy

Til å begynne med måler vi strømforbruket. Her ser vi hvor mange watt datamaskinen trekker fra stikkontakten mens skjermkortet kjører for fulle mugger.

Med to kraftige prosessorkjerner under panseret ender AMD Radeon HD 7990 opp med å trekke hele 516 watt mens det er i drift. Dette er en god del lavere enn Asus' overklokkede ROG Ares II, og helt på nivå med hva vi kunne forvente.

AMD har det med å oppkalle skjermkortene sine etter varme øyer, som Tahiti og Pitcairn, og dagens lansering går under kodenavnet «Malta». I våre temperaturmålinger er det nærmest så navnevalget blir gjenspeilet, og det er ikke så heldig. Selskapet skryter nemlig i sitt markedsmateriell kraftig av den digre kjøleren på Radeon HD 7990, og hevder den skal være betydelig mer effektiv enn både GeForce GTX Titan og GTX 690.

Til tross for den kraftige kjøleren ender dog vårt AMD Radeon HD 7990 opp på en nest sisteplass i utvalget. Kun vårt oppsett med to GeForce GTX Titan, som alltid prøver å legge seg på 80°C under belastning, ender med et høyere gjennomsnitt av temperaturene ved belastning og hvile.

En annen ting AMD mener skal være bedre enn hos de to konkurrentene er Radeon HD 7990 sitt støynivå, men atter en gang viser dette seg å ikke stemme. Vi klarte ikke å måle støynivået fra GTX Titan i vår test, men GTX 690 er langt fra like støyende som de tre viftene på AMDs nyeste når de er i drift.

Når kortet ikke jobber på spreng er de noen av de mest lydløse vi har vært borti, som er en svært imponerende prestasjon tatt i betraktning at det tross alt er tre av de som surrer samtidig. Med en hastighet på 1100 RPM målte vi støynivået til svært lave 21,7 dBA, men det er også dette som redder skjermkortet fra en definitiv jumboplass på vår rangering.

Ved belastning spinner de nemlig opp til hele 2500 RPM, som resulterte i et hvin på tett opp mot 40 dBA – det høyeste vi har målt. Vi dristet oss deretter til å skru opp spenningen, og registrerte en maksimal hastighet på hele 4100 RPM fra de tre viftene, og et støynivå på 55 dBA; et jevnt dur med omtrent det samme støynivået du finner på de fleste elektriske tannbørster.

Viftene vil ved normal bruk neppe komme opp i slike hastigheter, men ut fra våre tester kan vi dermed ikke stille oss bak påstanden om at kortet er kjølig og støysvakt.

Vi kan dog konkludere ut fra testene vi har gjennomført, og det gjør vi på neste side »

Konklusjon

Da vi mottok vårt testeksemplar ble vi temmelig begeistret, siden AMD Radeon HD 7990 har vært noe vi har håpet skulle lanseres i lang tid. Etter å ha fått testet Asus ROG Ares II, deres eget «HD 7990», fikk vi også virkelig smaken for den helt brutale ytelsen som to Radeon HD 7970-kjerner på samme skjermkort kan levere.

Akkurat som Nvidia liker AMD dessuten å skryte stort av sine nye toppmodeller, og ingen av produsentene har for vane å ta for hardt i når det kommer til slikt. Dette fikk vi også bekreftet, og til gangs, i en rekke av våre tester.

Med tre vifter på full blest blir det greit med støy.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
Solid kjøleløsning til tross ble det hett under lokket.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
Skulle du av en eller annen grunn ha bruk for så mye kraft i spill, er det mulig å samkjøre to slike skjermkort i Crossfire-oppsett.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
Radeon HD 7990 er en knallsterk råtass.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Vidunderlig kraftig

Selv om våre syntetiske ytelsestester var litt tvetydige, imponerte vårt eksemplar av Radeon HD 7990 allerede fra første spilltest. I konkurranse mot det dobbeltkjernede, og dermed direkte sammenliknbare, GeForce GTX 690 er det egentlig ingen tvil om hvilket kort som kommer best ut.

AMD sin nylansering hadde et overtak på erkerivalens doble modell i så godt som samtlige spill, og overtaket var i flere tilfeller en god del bedre enn det AMD Radeon HD 7970 GHz Edition har på standardutgaven av Nvidia GeForce GTX 680.

En liten klype salt er likevel på sin plass når vi vurderer resultatene sammenliknet med andre kort. Ettersom dagens prøvekanin faktisk oppnådde mer enn dobbelt så høye verdier som AMD Radeon HD 7970 GHz Edition på enkelte tester, er det nemlig god grunn til å tilskrive bedre drivere en del av æren.

Grunnen til at vi måtte bruke en nyere driver er rett og slett at de eldre utgavene, som vi har testet alle andre skjermkort med, ikke støttet dagens testmodell. Like fullt er vi langt fra overbevist om at dette alene har gjort en betydelig forskjell.

Brennhett metall

Alt er likevel ikke bare fryd og gammen, selv om vi snakker om et skjermkort som kan yppe seg med oppsett til omtrent dobbelt så høy pris.

På den ene side kommer problemet med «riving» i bilder, som i noen få situasjoner ble mer fremtredende enn vi har sett tidligere. På den annen side kommer den enorme, tunge kjøleren, som til tross for sine imponerende dimensjoner ikke gjorde det så fryktelig bra.

Selv om det ikke var stort til støy å spore da kortet slappet av, ble det nemlig rent plagsomt å sitte ved siden av det mens de tre viftene arbeidet med å få unna varmen. Ettersom dette er noe som vil skje nettopp mens kortet demonstrerer sin imponerende ytelse, må dette sies å trekke kraftig ned.

Dette er riktignok en referansemodell, og forskjellige utviklere vil nok lage sine egne utgaver som har mer effektive og mindre bråkete kjølere enn den vi har hørt på i dag. AMD sin egen løsning fremstår imidlertid som svært robust, og vi lurer på hvordan dette kan gjøres bedre – i alle fall uten vann, eller uten å ta opp mye mer plass.

Dette minner oss om grunnene AMD oppga til at de i utgangspunktet la Radeon HD 7990 på hylla i fjor høst, nemlig for høy varmeutvikling og for høyt effektforbruk. Selv om ytelsen er i toppklasse, ser det altså ikke ut til at disse problemene er helt ute av verden ennå.

Dersom du er ute etter et kort som leverer bøtter og lass med ytelse, og du ikke har noen problemer med at det blir bråkete og varmt – eller du liker å montere dine egne vannkjølere på skjermkort – kan dermed Radeon HD 7990 klart anbefales.

Dersom prisen, som forespeilet, blir rundt 8000 kroner, er det også et mer økonomisk kjøp enn et par GeForce GTX Titan. For de fleste andre er det dog bedre alternativer der ute, selv om den enorme spillpakken som følger med jo absolutt kan gjøre kortet fristende.

+ Svært imponerende ytelse
+ Det økonomiske valget blant de aller dyreste
+ Enorm spillpakke

- Altfor varmt og bråkete

Mer om
annonse