Tek.no

Test AMD Radeon HD 7990

Nå er endelig AMDs doble skjermkort-monster her

AMD viser muskler med denne.

Varg Aamo, Hardware.no
Varg Aamo
24 Apr 2013 06:01

Introduksjon

Etter nesten halvannet års ventetid er nå Radeon HD 7990 offisielt lansert. Allerede i februar, i vår sak om gratis spill ved kjøp av skjermkort, antydet vi at skjermkortet som verden trodde de hadde gitt opp kunne være på vei, og vi har nå fått kjørt et eksemplar gjennom våre testrutiner.

HD 7990 skal ifølge AMD selv legge seg på toppen av deres allerede imponerende Radeon-utvalg, og det er ikke uten en viss grad av stolthet de beskriver det som verdens raskeste skjermkort. Med to av selskapets aller kraftigste grafikkprosessorer under panseret trenger en slik påstand heller ikke være spesielt langt unna sannheten.

Det nylanserte Radeon HD 7990 er nå AMDs aller heftigste skjermkort.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Selv om flere produsenter, blant annet PowerColor, har laget sin egen vri på konseptet allerede, er det like fullt spennende å se hva som skjer når AMD lager en slik kraftig plugg selv.

Den kraftige bakplaten er slett ikke bare til pynt.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Da vi testet den vannkjølte varianten fra Asus, ved navn ROG Ares II, ble resultatene tross alt så høye at det måtte flere GeForce GTX Titan i SLI-oppsett til for å kunne måle seg. Dermed er det med betydelig nysgjerrighet vi vil finne ut av hvordan Nvidias aller råeste kan måle seg med AMD sin nye koloss.

Stort og tungt

Skjermkortet er da også virkelig kolossalt, om enn ikke fullt så digert som Asus ROG Matrix HD 7970 Platinum. En blank, sort plastkasse med målene 305 mm x 110 mm x 40 mm omslutter en diger klump av metall, det hele ispedd røde, skinnende fartsstriper – akkurat som de fleste andre referansemodeller fra AMD.

Store mengder metall skal spre varmen utover.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Skjermkortet skiller seg mest fra sine småbrødre og forgjengere ved at det nå er tre solide vifter som pryder oversiden av kortet, istedet for en enkelt radialvifte. Ved å ta en titt under dekselet ser vi også at kjøleblokken har blitt tilpasset vifteplasseringen, og vi finner et hav av kjølefinner i kobber og aluminium som dekker hele kortets overside – med solide kjølerør løpende gjennom det hele.

Kraftige kortet trenger mye strøm, og Radeon HD 7990 krever to 8-pins PCIe-strømkontakter.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Med såpass mye metall innabords ender vekten på 1210 gram, som langt på vei rettferdiggjør den kraftige bakplaten vi gjenkjenner fra selskapets forrige dobbeltkjerne-modell; varmeovnen Radeon HD 6990.

Mengder av gratis spill

Med en veiledende pris på 999 dollar, som tilsier at kortet vil koste rundt 8000 kroner i Norge, er AMD Radeon HD 7990 et av de aller dyreste skjermkortene du kan få tak i per dags dato. Nvidias eneste dobbeltkjerne-modell, GeForce GTX 690, koster rundt 7000 kroner, altså litt rimeligere enn det heftigste skjermkortet med bare én grafikkprosessor under panseret, GeForce GTX Titan.

I motsetning til hovedkonkurrentens modeller, får du dog haugevis av gratis spill med på kjøpet av et Radeon HD 7990. Det er heller ikke en liste over små, billige eller utdaterte titler det er snakk om. Med på kjøpet får du nemlig både BioShock Infinite, Crysis 3, Tomb Raider, Far Cry 3 og Far Cry 3 Blood Dragon, Hitman: Absolution, Sleeping Dogs og Deus Ex Human Revolution.

Én enkelt DVI-utgang, men hele fire mini-DP-utganger, lar deg koble til nok av skjermer.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Tilbudet gjelder imidlertid kun nye skjermkort basert på AMDs referansemodell av Radeon HD 7990. Det betyr at de forskjellige modellene som blant annet Asus og PowerColor allerede har laget, ikke vil komme med flere spill enn de gjør i dag – med mindre disse selskapene selv oppdaterer sine pakker.

Tekniske detaljer

På spesifikasjonsarket er det på sin side få overraskelser. To Tahiti XT-kjerner på akkurat 1 GHz hver, 6 GB DDR5-minne, og to minnebusser med en busbredde på 384 bit hver, gjør dette kortet til et dobbelt så heftig Radeon HD 7970 GHz Edition.

Dermed forventer vi å se testresultater som gjennomgående ligger noe under hva den overklokkede, vannkjølte Asus-modellen leverte, med forbehold om at driveren AMD har laget for å støtte dagens testmodell nok er mer optimalisert for de nyeste spillene.

Det skal også legges til at dagens testmodell benytter en nyere driver enn de andre skjermkortene i oversikten, blant annet likesinnede Ares II. Grunnen til at vi måtte bruke en nyere driver er rett og slett at de eldre utgavene, som vi har testet alle andre skjermkort med, ikke støttet dagens testmodell.

Om akkurat det har noe å si skal vi imidlertid snart finne ut, og på neste side starter vi med å teste ytelsen »

Les også