Til hovedinnhold

Dette hater vi med kameraet

Hate er kanskje ikke det rette ordet her, i og med at de færreste funksjonene gjør noen skade annet enn når du bruker dem. Men noen egenskaper ved kameraene gjør faktisk også kameraet dårligere. Vi tar en kikk på begge kategorier.

I et forsøk på å få en modell til å skille seg ut fra mengden, putter gjerne produsenten en masse funksjoner i kameraet, slik at de har noe å skilte med. Noen av dem blir suksess, og plukkes opp av flere, mens andre går raskt i glemmeboken, eller blir værende uten at noen bryr seg om det.

Dette er en oppfølger til artikkelen "Ti funksjoner vi elsker", og er en ikke alt for selvhøytidelig guide til feilene kameraprodusentene gjør.

Ganske vanlige størrelser på bildebrikker i kompaktkameraer.

1. Megapiksler
Det mest alvorlige produsenter gjør, for å lettere få solgt kameraene sine, er å putte inn alt for mange megapiksler. Det er lett å tro at flere piksler gir høyere bildekvalitet, og slik var det da kameraene hadde under 4 megapiksler. I dag er det uhyre sjelden at man bruker så mye som halvparten av de pikslene man har tilgjengelig, og resten gir dårligere bildekvalitet, mer bildestøy, større bildefiler og større utgifter til minnekort og sikkerhetskopiering.

Les også: Hvor skal dette ende?

Omtalte problemer gjeler ikke nødvendigvis dette kameraet.

2. Autofunksjoner som ikke holder mål
Særlig på speilreflekskameraer, der man må anta at brukeren har et minimum av enten interesse eller forkunnskaper er det irriterende med den aller mest fordummende autofunksjonen. Den som overstyrer alt, inkludert blitsen. Noen ganger passer det seg ikke å bruke blits, og automatikken er ikke smart nok til å vite om blitsen når fram til fokuspunktet. Likevel fyrer den av blitsen automatisk. Funksjonen gjør at brukeren ikke må lære seg noe som helst og utidig bruk av blits forstyrrer alle andre.

3. Kunst-filtre
Mange produsenter legger inn såkalte kunstfiltre, som fordreier bildet på en eller annen måte, slik at det for et utrenet øye kan se ut som noe en kunstner kan ha funnet på. Problemet er at alle bildene blir mer eller mindre like, og etter å ha sett to stykker vet man at det ikke har noe som helst med kunst å gjøre. Det blir egenlig bare platt og dårlig og kan knapt kalles et fotografi. Riktignok beholdes det originale bildet, men folk tror de lager noe spennende og originalt mens det egentlig bare er masseproduksjon av rare effekter. Hvis du ønsker å gjøre noe originalt med bildet, bruk et program som Photoshop der du faktisk har kontrollen selv, eller la det være.

Noen såkalte kunstfiltre fungerer bare ikke. Styr unna.
Ser ikke alle speilrefleksbatterier slik ut?

4. Proprietære batterier
De fleste batterier lages på noen få fabrikker. Mange batterier, fra ulike produsenter ser nesten identiske ut og har identiske spesifikasjoner. Forskjellen er at kontaktpunktene står litt forskjellig. På den måten unngår produsentene at man bruker batteriene om hverandre. Kunne man ikke lage en slags standard for dette, slik at man kunne bruke alle ekstrabatteriene sine selv om man bytter kamera – dette er ene og alene for å få deg til å kjøpe enda flere batterier.

5. Meningsløse varianter
En del produsenter lager kameraene sine i flere utgaver med nesten ingen forskjeller. Det kan være noen millimeter skjermstørrelse i forskjell, eller en megapiksel (se punktet om megapiksler) eller fargeforskjeller. Så selger de disse kameraene med litt ulike navn i ulike kanaler. Det er for at de store kjedene skal ha egne varer, så de slipper prissammenlikninger, og dermed kan påstå at de er billigst (de er de eneste som har den modellen). Forbrukeren klarer ikke å sette seg inn i de små forskjellene, og det hele er svært forbrukerfiendtlig.

>>> Les de fem neste punktene på Akam.no

Les også:
Ti funksjoner vi elsker
Hva er best, 6 eller 12 megapiksler?
Å lure folk til å kjøpe kamera

annonse