Til hovedinnhold

Hvor skal dette ende?

Sharps nye sensor med 12 megapiksler.

Vi har et utall ganger uttalt oss om at nå trenger vi ikke flere megapiksler på så små brikker som vi finner i kompaktkameaer. 14 megapiksler regner vi rett og slett som absurd.

Noen produsenter har gjort forsøk på å stoppe megapikselracet, men har måttet gi opp, og kaste seg på det igjen. Hvorfor skjer dette, hvem har skylda og hva blir konsekvensene?

For å ta det siste først. Vi har ved flere anledninger vist at å øke pikseltallet ikke øker kvaliteten på bildet proporsjonalt (se testen av EOS 5D og "Hva er best, 6 eller 12 megapiksler?"). Det vil si at dersom du har et bilde fra et kompaktkamera på 12 megapiksler, og beskjærer det til halvparten, og sammenlikner med det samme bildet tatt med tilsvarende kamera med 6 megapiksler, så blir det siste bedre. Det betyr at illusjonen om at man kan beskjære så mye mer med høy oppløsning, er en sannhet med modifikasjoner. Hvis dere ser på resultatene av dagens test av programmer som kan forstørre opp bilder, så skal du heller ikke se bort fra at du kan få tilsvarende resultat av å doble størrelsen på et bilde tatt på 5 megapiksler som du får med kamera tatt med 10 megapiksler.

Støyen som genereres av fotonene som treffer sensoren (ikke støy som genereres av elektronikken i sensoren), er roten av antallet fotoner som treffer (Kilde: ClarkVision.com). Det betyr at hvis 10 000 fotoner treffer et sensorelement, vil 100 av disse være støy, og du får et signal/støy-forhold på 100/1. Dersom du dobler oppløsningen på en sensor, og beholder størrelsen, betyr det at elementene bare er halvparten så store, og mottar bare 5000 fotoner på den samme eksponeringen. Du får et signal/støy-forhold på 71/1.

CCD-sensorer på 1/2,5" og 1/1,8"

Man får altså større og større støyproblemer jo mindre sensoren er. Selv om man i dag har ganske avanserte støyfjerningsalgoritmer, har de en tendens til også å ta bort detaljer, og hvis man må ta bort mer detaljer for å fjerne den ekstra støyen, blir det ikke så mye igjen av den ekstra oppløsningen.

Begge de gode argumentene for å øke oppløsningen – beskjæring og forstørrelse – er dermed nesten borte. Tilbake står vi med større bildefiler, tyngre prosessering, behov for større lagringskapasitet, og bildefiler som i større grad vil gi inntrykk av å være overprosessert.

Så hvem sin skyld er dette? Man kan skylde på produsentene som ikke gir seg med dette, men det er dessverre ikke så enkelt. Megapiksler er for de fleste et mål på bildekvalitet, og jo høyere oppløsning jo bedre. Det betyr at det for selgere er vanskelig å argumentere mot (og ofte vet de ikke bedre selv), og dermed lar man kjøperne kreve høyere og høyere oppløsning. Dette må markedet rette seg etter for å beholde markedsandeler, og dermed er vi i gang. Det er med andre ord ikke noe som tyder på at dette kappløpet skal stoppe så lenge brukerne tror at høyere oppløsning er det de trenger på et kamera.

Det kompaktkameraet vi har testet, som har høyest bildekvalitet, er Fuji F30 med 6 megapiksler (pr. november 2006). Ingen kameraer med 7, 8 eller 10 megapiksler har kunnet matche det.

Så neste gang en du kjenner skal kjøpe kamera, fortell vedkommende at det er andre ting enn megapiksler som gjelder. Bare på den måten kan vi kanskje få gjort noe med dette.

Oppdatering 2. august 2009:

Siden denne artikkelen ble publisert første gang i november 2006, har det skjedd en del. 12 megapiksler har blitt standard, mens du får 14.6 megapiksler som det meste. Om ikke megapikselracet har stoppet helt opp, er det i hvert fall dramatisk bremset opp. 12 var det meste du fikk i 2007. Nå, to år senere, er det bare økt med knapt 22%. Vi tar det som et tegn på at produsentene har innsett at nå klarer de ikke å øke antallet megapiksler særlig, uten at det går dramatisk på bekostning av faktisk bildekvalitet. Hadde vi hatt samme pikseltetthet på en fullformatbrikke i et speilreflekskamera, som det vi har på de fleste kompaktkameraer i dag, hadde oppløsningen vær rundt 450 megapiksler!

Siden det snart er høst, og det vil komme et lass med nylanseringer, tviler jeg ikke på at en eller annen produsent har klart å presse enda flere piksler inn på en latterlig liten brikke, som gjør at jeg må bite i meg noe av det jeg nå har skrevet. Men jeg er ganske sikker på at tidene med 50% økning i antall megapiksler i løpet av to år er forbi.

Fuji har lansert et kamera som heter Finepix F200 EXR, som har 12 megapiksler, men dersom du vil ha bedre dynamisk omfang eller mindre støy, kan du redusere oppløsningen til 6 megapiksler. De har innsett at det ikke først og fremst er piksler vi trenger, men bildekvalitet. Så putter de inn 12 megapiksler, til de anledningene man faktisk kan utnytte det, og for å få solgt kameraet i dagens marked. Smart løsning som tilfredsstiller alle.

Erik Faarlund
Redaktør

annonse