Til hovedinnhold

Julegavetips til gameren

Lurer du på hva du skal gi til den som elsker å spille på PC-en?

istock 7026592/Hardware.no
Niklas Plikk

Billig tilbehør

Selv om jula er godt over en måned unna, har julegaveshoppingen startet for mange. Det lureste er tross alt å komme julestria i forsprang, og bli ferdig med all gavehandling før den hvitkledde, glitterbelyste måneden faktisk begynner.

I dag skal vi ta for oss hva slags gaver du kan kjøpe til en person som elsker å spille PC-spill. En fyr som setter pris på dingser, gjerne med et par ekstra LED-lys, og med fokus på kvalitet i alle former og farger.

La oss begynne i det små, før vi tar skrittet over til dyrere og dyrere ting.

Hvis du ikke er ute etter å tømme hele lommeboken din på spillutstyr, er dette kategorien for deg. Spilltilbehør, slik som et mekanisk tastatur eller en spillmus, kan gjerne koste en del, men tilbehør til spilltilbehøret er ofte en oversett og morsom kategori, med en langt hyggeligere pristerskel.

La oss for eksempel si at vennen din nettopp har kjøpt seg en lekker ny spillmus, og du leter etter en gave til han. Allerede har vi to strålende gaveforslag:

Musematte

Uten en skikkelig musematte vil ikke spillmusen kunne yte sitt beste, og det kan fort bli irriterende å spille spill med raske bevegelser. Akkurat hva slags musematte du vil ha kommer mye an på personlig preferanse og hva slags mus du har. Vårt generelle valg er imidlertid at du bør gå for mykt materiale hvis spillmusen er liten og lett, som Roccat Savu, mens harde musematter kan passe bedre til deg med en tungspillmus, som for eksempel Mad Catz R.A.T. 9.

Prisen for en god musematte varierer fra 50 kroner og helt opp til 300 kroner. De kommer i alle slags former, farger, størrelser og med ulike materiale, så her gjelder det å holde tunga rett i munn når du velger hvilken musematte du vil ha.

Finn en musematte på Prisguide

Musebungee

Et annet tilbehør til spillmusa er en såkalt «Bungee». Dette er en liten sak du drar musekabelen via, slik at du skal slippe at musekabelen fester seg i ting, eller drar mot pulten og skaper uønsket friksjon. Ja, det er uten tvil et nisjeprodukt, men når du først er ute etter tilbehør til spilltilbehøret ditt så kommer det raskt opp på dette herlige nerdenivået. Med en musebungee er du på god vei opp til toppen av haugen blant gamere.

Det finnes flere alternativer å velge imellom her, og prisene er omtrent like. Hvis du bare er ute etter en dings som holder musekabelen på plass, vil du måtte ut med rundt 150 kroner. Her har både Razer, Geil og Corsair enheter å by på, hvor alle tre gjør omtrent nøyaktig den samme jobben.

Hvis du vil kombinere behovet for en musebungee med flere USB-utganger kan du ta en titt på Roccat Apuri, som har kan by på både bungee-funksjonaliteten og fire USB-utganger i front. Denne koster imidlertid litt mer enn konkurrentene, og du må ut med drøyt 250 kroner for en slik sak.

Ikke heftig nok? Bli med over til neste side, så skrur vi opp prisen »

Spillmus og hodesett

Hvis du har lyst til å bruke litt mer penger på en julegave, kommer du opp i prissjiktet til de aller fleste spillmusene. Her kan du få et godt produkt for mellom 300 kroner og opp til tusenlappen.

Her på Hardware.no har vi testet haugevis av spillmus, og 2012 har vært preget av stadig mer nøyaktige lasersensorer. Nesten samtlige produsenter har nå i hvert fall én toppmodell som kan skryte av en DPI på 8200, selv om dette neppe er noe de aller fleste har behov for. De de fleste heller ser på er ting som formfaktor, vekt, knapper og pris.

Razer Taipan

En av spillmusene vi synes kommer godt ut i de tre førstnevnte kravene er Razer Taipan – Razers nyeste toppmodell. Den passer enhver hånd takket være sitt symmetriske design, og har nok knapper til å tilfredstille de aller fleste. Den har også en ekstremt nøyaktig lasersensor med en oppløsning på 8200 DPI, god materialbruk og programvaren som følger med fra Razer er best i klassen.

Denne musen koster imidlertid litt mer enn mange andre, og passer ikke for deg som vil ha en tilpassbar eller tung mus.

Les vår test av Razer Taipan

Finn best pris på Razer Taipan

Mad Catz' R.A.T.-serie

Hvis du har lyst til å overraske med en skikkelig heftig presang under juletreet, kan du sikte deg inn på en spillmus fra Mad Catz. Disse gærne kattene lager spillmus som virkelig skiller seg ut. Vi har testet Cyborg R.A.T. 9, men den kommer også i en MMO-utgave og en trådet utgave, kalt henholdsvis M.M.O. 7 og R.A.T. 7. Du kan justere spillmusene deres i omtrent alle bauger og kanter, og bytte ut alt fra ryggplaten til sidepanelene. De er også blant de aller tyngste sakene du kan få på markedet, og passer ypperlig hvis du er ute etter tung mus med et unikt utseende.

Les vår test av Mad Catz Cyborg R.A.T. 9

Finn best pris på Mad Catz Cyborg R.A.T. 9

Roccat Savu

Hvis du i stedet vil gå for et litt tryggere, og ikke minst billigere, alternativ, kan du gå for den tyskproduserte Roccat Savu. Den er liten og lett, og kan ikke skryte av verken flest knapper eller den tøffeste sensoren på markedet. Likevel synes vi denne spillmusen er kjempegod i bruk, og materialbruket gjør den en fryd å holde i. Den egner seg nok ikke for deg med de største hendene eller hvis du er ute etter en tung metallklump til å styre musepekeren din med, men for alle andre er det et godt og billig alternativ på musemarkedet.

Les vår test av Roccat Savu

Finn best pris på Roccat Savu

Ingen spillopplevelse er komplett uten skikkelig lyd, og ingen Gamer kan være fullstendig lykkelig uten et skikkelig hodesett. Her finnes det selvfølgelig mange ulike varianter, og det er ikke alltid like lett å vite hva man bør velge. De aller fleste byr imidlertid på mange av de samme funksjonene: Store klokker, gjerne med 50 millimeters elementer, mikrofon og en eller annen form for volum- og mikrofonstyring lett tilgjengelig. Flere og flere har også begynt å skryte av surroundlyd, enten av det virtuelle slaget eller ved å faktisk stappe inn drøssevis av små høyttalerelementer i hver klokke for å by på "ekte" surroundlyd.

Tritton 720+

Okke som, god lyd skal du ha, og det heftigste vi har testet så langt kom i form av hodesettet Tritton 720+. Her får du et spillhodesett som kan servere deg et langt fyldigere lydbilde enn de aller fleste spillhodesett. I stedet for å bare smelle i topp- og bunnregisteret kan Tritton 720+ gi deg god lyd over hele linja, og takket være den medfølgende Dolby Digital-boksen får du en god surroundlyd i tillegg.

Hodesettet fungerer i tillegg like fint på både PC, Mac, Playstation 3 og Xbox 360. Prisen på over 1100 kroner er litt stiv, men du får til gjengjeld svært god lyd til både spill, musikk og film.

Les vår test av Tritton 720+

Finn best pris på Tritton 720+

Corsair Vengeance 2000

Et av irritasjonsmomentene til Tritton 720+ er den ekstremt lange og tungvint kabelen, som irriterte oss titt og stadig under testperioden vår. For deg som også hater kabler har vi derfor et annet, trådløst alternativ, kalt Corsair Vengeance 2000.

Dette hodesettet er langt lettere enn Tritton 720+, og er en fryd å ha på hodet. De plysjdekte putene på klokkene ligger godt mot hodet, og batteritiden på 8 timer holder hodesettet gående i uten problemer. Lyden når ikke helt opp til Tritton 720+ og er i den forstand litt mer et typisk spillhodesett: Eksplosjoner, høye smell og action låter bra, men du kan se langt etter fløyelsmyke mellomtoner og dybde.

Prisen er også langt hyggeligere, og du får tak i et Corsair Vengeance 2000-hodesett for rundt 850 kroner.

Les vår test av Corsair Vengeance 2000

Finn best pris på Corsair Vengeance 2000

Lyst til å bruke enda mer penger? Bli med over på neste side så ser vi på mekaniske tastaturer »

Mekanisk tastatur

Hvis du synes de forrige sidene hadde litt for små gaver, bør du kunne finne et bedre alternativ her. Nå skal vi nemlig ta for oss den hotteste trenden blant spillprodusenter i 2012, nemlig mekaniske tastaturer.

Nesten alle kvalitetstastaturer som har blitt produsert i år har vært mekaniske, og det er ikke tilfeldig. Dagens mekaniske tastaturer tåler mer enn vanlige membrantastaturer, de har lenger levetid, kan tilpasses til en langt større grad og føles rett og slett bedre å bruke til både spilling og skriving. Ulemper som at de bråker mer og ikke kan være så tynne som membrantastaturer blir fort glemt så fort du faktisk begynner å bruke et mekanisk tastatur.

Nå som vi har overtalt deg at et mekanisk tastatur er veien å gå, gjenstår det å finne ut hvilket du bør velge. Med tanke på at omtrent hver eneste spillprodusent i år har sluppet minst ett mekanisk tastatur hver, er det ikke lett å vite hva som er bra og hvilke som bør unngås.

Vi kan begynne med å si at uansett hvilket mekanisk tastatur du velger fra vår liste over anbefalte mekaniske spilltastaturer så kommer du til å ende opp med et godt tastatur.

Når det er sagt, er det selvfølgelig et par modeller som skiller seg ut.

Cooler Master Storm Trigger

Et av de aller mest solide spilltastaturene vi har vært borte i er laget av Cooler Master, og går under navnet Storm Trigger. Dette tastaturet er utstyrt med de litt stivere svarte bryterne fra Cherry, kalt Cherry MX-Black, og er ypperlig for aktive PC-spillere. Hele tastaturet har en matt overflatebehandling, og tastene er en drøm til å trykke ned. Tastaturet er også utstyrt med egne makroknapper på venstre side, og hver eneste knapp er bakbelyst.

Selv med alle disse finessene sniker Cooler Master Storm Trigger seg under prislappen til Corsair K60, og koster bare drøye 750 kroner.

Les vår test av Cooler Master Storm Trigger

Finn best pris på Cooler Master Storm Trigger

Razer Black Widow Ultimate

Ingen Gamer-pult er vel komplett uten en solid dose LED-lys? Her kommer Razer Black Widow Ultimate inn, som kan by på både en lysfest for både fingrene og ørene dine. Hver eneste tast har blått baklys, og under hver eneste tast gjemmer det seg MX-Blue-brytere fra Cherry, som bråker nok til å vekke hele nabolaget. Bryterne er gode til spilling, men egner seg kanskje aller best til å skrive på. I motsetning til de røde og svarte bryterne fra Cherry har de taktil tilbakemelding på vandringen, noe som vi si at du kjenner når trykket blir registrert. Dette er perfekt til skriving, men kanskje ikke like ypperlig til spillere som trykker raskt på samme knapp, om og om igjen.

Les vår test av Razer Black Widow Ultimate

Finn best pris på Razer Black Widow Ultimate

Corsair K60

Tredjemann ut er Corsair K60, som er et ypperlig mekanisk spilltastatur med Cherry MX-Red-brytere. For å forstå deg på hva de ulike bryterne gjør kan du lese vår guide til mekaniske tastaturer. Corsair K60 består hovedsakelig av en tung aluminiumsplate med alle de gummierte tastene plassert på toppen. Et eget rullehjul på siden lar deg styre lydene fra PC-en, og det følges også med egne tastehetter til WASD-knappene.

Prisen på Corsair K60 er heller ikke så dum, og havner omtrent midt på treet med en pris på rundt 850 kroner.

Les vår test av Corsair K60)

Finn best pris på Corsair K60

Qpad MK-50

Sist ut på julegavelisten vår er et av de billigste mekaniske tastaturene til den svenske produsenten Qpad. Tastaturet heter MK-50, og er lillebroren til det litt mer velutstyrte MK-85. Prisen til MK-50 veier imidlertid opp for manglene, og QPad MK-50 kan by på mye moro til en relativt lav prislapp.

Som resten av konkurrentene er også MK-50 utstyrt med mekaniske brytere fra Cherry, nærmere bestemt Cherry MX-Red. Disse er herlige i bruk, og akkurat som Cooler Master Storm Trigger har også MK-50s taster et herlig matt belegg som både ser og føles bra ut.

Hvis du er ute etter et billig mekanisk tastatur, men ikke vil ofre byggekvalitet og levetid, er Qpad MK-50 et ypperlig valg. Det koster tross alt bare i overkant av 550 kroner.

Les vår test av Qpad MK-50 og MK-85

Finn best pris på Qpad MK-50

Bli med over på neste side, så viser vi hvordan du kan tømme lommeboken fullstendig »

Spillbærbar

Hvis du har bladd igjennom de forrige sidene og synes vi bare har anbefalt småsaker, har du kommet til sted. Nå hopper vi opp fjorten prishakk, og går for julegavene for deg med en stor haug av penger øremerket gamerbudsjettet.

I stedet for å anbefale komponenter du kan stappe i din stasjonære datamaskin, har vi heller valgt å fokusere på bærbare spillmaskiner. Det er tross alt litt morsommere å få en hel maskin under juletreet, enn noen rambrikker til et par hundrelapper?

Vi begynner på toppen av prissjiktet, for deg med altfor mye penger å bruke.

Alienware M18X

Selvfølgelig havner søkelyset på Alienware – produsenten som stort sett ikke leverer annet enn helt ville maskiner. Her kan du konfigurere sluttproduktet til krampa eller skattefuten tar deg, og det du ender opp med kan bli ganske vilt. Hva med to Nvidia GeForce GTX 680m-skjermkort satt opp i SLI, 32 GB minne og i7-3940XM-prosessor fra Intel klokket til 3,9 GHz.

Ikke imponert enda? Hva med en skjerm på 18,4 tommer, hybridlagring på 1,5 TB og lydutganger for 7.1-surroundlyd? Spesifikasjonslisten er milelang, og prisen stiger og stiger desto heftigere komponenter du plukker ut. På dette tidspunktet er kanskje pris allerede noe du ikke bryr deg om, og da er Alienware definitivt en produsent som kan gi deg veldig mye, så lenge du har råd.

Prisen varierer ut ifra hva slags komponenter du stapper inn i den, men forvent deg en pris på rundt 40-50 000 kroner hvis du vil ha den aller heftigste innmaten.

Les vår test av Alienware M18X

Bestill Alienware M18X fra Dells hjemmesider

Multicom Kunshan P170E

Ikke fullt så kraftig, ikke fullt så dyrt, og ikke fullt så pent utført er Multicom Kunshan P170E. I et mørkt rom er det kanskje ikke så mange som bryr seg om utseende uansett, og da kan Multicom by på nesten tilsvarende krefter som Alienwares toppmaskin, til en langt hyggeligere pris.

Her får du en fin bærbar spillmaskin med en 17,3-tommers skjerm, en Intel Core i7-3610QM-prosessor, 16 GB minne, GeForce GTX 680m-skjermkort og 120 GB SSD-lagring for den nette pris av omtrent 15 000 kroner. Langt ifra billig, men fortsatt mye lettere å svelge enn prislappen på 40 000 kroner fra Alienware. Spesifikasjonene er for ordens skyld langt ifra de samme, men også innmaten til Multicom Kunshan kan oppgraderes, og resultatet blir med sammenlignbart.

Les vår test av Multicom Kunshan P170E

Finn best pris på Multicom Kunshan P170E

annonse