Til hovedinnhold

5 ting du må huske når du handler julegaver på nett

Har du hoppet på trenden med å nettshoppe presangene?

Bilde 17866443, iStockphoto

Triks 1 og 2

Det står desember på kalenderen, hvilket innebærer at det enda er mange julegaver som skal handles inn landet over. Noen er allerede ferdige med julehandelen, men de aller fleste har to strevsomme uker foran seg. Så hvorfor ikke hoppe på bølgen med netthandling? Handel på nett har blitt noe som alle kan gjøre, og du finner det utroligste på diverse nettbutikker i inn- og utland.

Triks 1: Finn ønskelistene på nett

Det første er kanskje ikke et triks direkte relatert til netthandling, men mange har ønskelistene sine liggende på nett i en eller annen form. Som giver kan du da lett se om ønskelisten er oppdatert, samt slippe å høre direkte med personen som skal få gaven. Og har du ikke en slik ønskeliste selv er det kanskje på tide? Så kan du sørge for at det bare er en fast nettadresse som folk må huske. En slik ønskeliste kan du legge på egen hjemmeside eller dele ut på steder som Google Docs eller Dropbox.

Triks 2: Bestill i god tid

Noe som er veldig viktig når man skal julegaver på nett er å være ute i god tid. Det er ikke så veldig morsomt å måtte legge en konvolutt med en ordrebekreftelse under juletreet, spesielt ikke om det er til guttungen som skulle få seg fjernstyrt bil.

Nettbutikkene opererer gjerne med egne frister nå i førjulstiden, alt etter hvor du bor i landet og hva slags pakke det er snakk om. Fristene begynner å gå ut allerede i neste uke, så her bør du starte prosessen snart.

For eksempel opererer nettbutikken Komplett.no med en frist på 13. desember for pakker som skal helt nord i landet, via Post i butikk. Med andre ord: Nå begynner det å haste.

Om du skal sende julegavene videre til en annen kant av landet har du allerede dårlig tid. Posten opererer med en frist den 16. desember for at pakkene skal komme frem før jul. Her kan du likevel til en viss grad kjøpe deg ut av situasjonen ved å betale blodpenger for ekspress over natt.

Fra utlandet kan det allerede være for sent

Har du planlagt handling fra utlandet kan du allerede være for sent ute. Pakkeposten øker gjerne godt i volum nå i førjulstiden, og forsendelser som i utgangspunktet tar lang tid vil nå ta enda lengre tid.

Hvor lang tid dette tar vil variere, alt etter hvor varen kommer fra. Hadde du planlagt noe billig elektronikk fra Kina via eBay.com så er du nok allerede for sent ute, med mindre du har muligheter til å oppgradere frakten.

Se flere tips på neste side »

Triks 3, 4 og 5

Triks 3: Husk på alle utgifter ved handling fra utlandet

Om du er prisbevisst, eller bare vil ha et ekstra godt utvalg kan det være fristende å bestille varer fra utlandet. Husk da på 200-kronersregelen. Er verdien på forsendelsen over 200 kroner, må du betale moms av beløpet og frakten.

Det økte beløpet som gjelder ved gaver kommer ikke inn her, da det må sendes fra en privatperson i utlandet.

Går du over beløpsgrensen vil mottager motta momskravet, og om du har fått pakken levert direkte til mottager fra den utenlandske nettbutikken så kan mottageren få seg en sur overraskelse. Det er sjelden noe trivelig å få en faktura fra TNT eller UPS sånn uti januar for en gave du fikk til jul.

Triks 4: Husk på returretten

Det er ikke gitt at det er så enkelt å bytte varer som er kjøpt på nett. I Norge har vi en lovfestet angrerett på 14 dager, dersom vilkårene er oppfylt. Blant kravene som er viktige å ha i bakhodet er beløpsgrensen, det er bare når varen koster 300 kroner eller mer at bestemmelsene gjelder. Disse dagene kan gå veldig raskt om du skal være ute i god tid, samtidig som mottageren skal få tid til å reagere.

Et annet sentralt vilkår i loven er at varen kan leveres tilbake i tilnærmet samme stand og mengde. Vurderer du å bytte en gave du fikk så må du for all del behandle den svært pent, ellers risikerer du avslag på returen.

Heldigvis er det en rekke nettbutikker som har utvidet returretten nå før jul. Dette er noe som alle vinner på, nettbutikken får overbevist alle nølerne, og vi andre kan nyte godt av langt returrett. Sjekk om nettbutikken du vurderer har slikt utvidet returrett, så blir du en bekymring lettere.

Elkjop.no er en av nettbutikkene med slik utvidet returrett. De har vanligvis 30-dagers returrett, men denne starter først på julaften for årets julegaver. Det betyr at fristen her går ut 24. januar.

Kjøper du fra utlandet er du prisgitt selger i en helt annen grad. Noen tilbyr returer, noen nekter det, mens atter andre igjen tillater det mot en mindre avgift.

Triks 5: Kjøp gavene etter jul

Januarsalget kommer tidligere for hvert år, og nå er det i full gang i desember. Om du ikke tar dette med julestemning og hva som er tradisjon så tungt, kan du gjøre mange gode kupp etter julaften. Butikker i både Norge og utland pøser på med tilbud i slutten av desember og i starten av januar. Et alternativ her er selvfølgelig å kjøpe inn julegavene for 2013 allerede i januar 2013, så slipper du alt stresset til neste julefeiring.

Julegavetips

Lurer du på hva du skal handle til julegaver? Sjekk våre ulike tips under:

annonse