Til hovedinnhold

Her er de perfekte mobilene å gi til jul

Vi har funnet de beste mobiltelefonene for fattig og rik, liten og stor.

iStockPhoto / montasje

Mobiljulegavetips - side 1

Husk!

Mobiltelefoner som selges med abonnement har gjerne et abonnement med bindingstid på for eksempel ett år. Det gjør at telefonen blir billigere når du kjøper den, men at den som får telefonen må binde seg til et abonnement som ikke alltid behøver å være det gunstigste hvis du skal se på totalprisen etter ett år. Noen telefoner har også operatørlås, det vil si at den ikke kan brukes med andre operatører enn den telefonen er låst til.

Mobiltelefoner er alltid populære julegaver, men det kan være vanskelig å vite hva man bør velge. Vi har derfor plukket ut ni ulike modeller som passer til ulike målgrupper.

Det tryggeste valget hvis du skal gi en mobil i gave, er å kjøpe en telefon uten abonnement og uten operatørlås (se egen faktaboks). Da er du sikker på at mottakeren kan bruke telefonen som hun eller han vil.

Les også: Dette må du huske på når du skal handle mobil som julegave

Her er noen mobilgaver vi tror vil falle i smak:

Til superbrukeren

Samsung Galaxy S III

Pris: Ca. 4 500 kroner

Dette er en av de mest spennende mobiltelefonene som er lansert i år, og selv om det er ganske jevnt mellom toppmodellene er dette sannsynligvis fortsatt markedets beste mobiltelefon.

Galaxy S III har en fantastisk 4,8 tommer stor skjerm med HD-oppløsning, og den har en kraftig prosessor og lynrask grafikk som gjør at telefonen klarer å dra rundt selv de aller råeste spillene. En knallgod nettleser og bra e-postfunksjonalitet gjør at heller ikke proffbrukeren mangler noe.

Android 4 med Samsungs egne menyer på toppen gjør at telefonen er enkel å bruke, samtidig som telefonen har det meste av utstyr du kan forvente å finne på en avansert toppmodell. Kameraet er blant de beste på markedet, og tar bilder som er gode nok til at det ikke er noen krise om du har glemt igjen det vanlige kameraet ditt hjemme.

Les testen av Samsung Galaxy S III
Finn laveste pris på Samsung Galaxy S III

Til den som vil ha noe enkelt og brukervennlig

Apple iPhone 5

Pris: Fra 5 190 kroner

Få telefoner er enklere å bruke enn en iPhone. Apples nyeste modell er kanskje ikke mer avansert enn konkurrentenes toppmodeller hvis du bare ser på de tekniske spesifikasjonene, men den er utvilsomt en av de telefonene som er enklest å bruke.

iPhone 5 har enkle og lettforståelige menyer, og når den samtidig er den telefonen som har det beste utvalget av virkelig gode apper, er den et selvsagt valg for mange. Mange liker også hvor godt Apple-produktene spiller sammen med andre Apple-produkter, som at du med en iPhone med et par trykk kan sende bilder, musikk og video direkte til TV-en din via Apple TV eller til såkalte AirPlay-kompatible musikkanlegg.

Spesifikasjonene er også på høyde med de mest avanserte telefonene på markedet. Den har en sylskarp skjerm, et svært godt kamera, og valget av aluminium og glass som byggematerialer gjør at telefonen nærmest oser av kvalitet.

Les testen av Apple iPhone 5
Finn laveste pris på Apple iPhone 5

Til ungdommen

Huawei Ascend P1

Pris: Ca. 2 500 kroner

For ungdom er det viktig med en telefon som er god til musikk og film, og som også har et kamera som tar bra bilder. Telefonen bør også være kul å se på, den bør ha en god skjerm og være rask nok til å kjøre alle spillene like bra som på kompisenes mobiler.

Huawei Ascend P1 er alt dette. Den kinesiske mobilprodusenten er kjent for å lage telefoner som gir deg mye for pengene, og med Ascend P1 har de laget en telefon som også har svært kraftige spesifikasjoner i forhold til de rundt 2 500 kronene den koster.

Telefonen er supertynn og lett, faktisk 22 prosent lettere enn iPhone 4S – til tross for at den har en mye større skjerm på 4,3 tommer.

Skjermen er meget god, og den medfølgende videospilleren spiller de fleste videoformater. Og bytter du ut de medfølgende øreproppene med et par skikkelige hodetelefoner har du en telefon som er knallgod på musikk.

Les testen av Huawei Ascend P1
Finn laveste pris på Huawei Ascend P1

Til de aller yngste

Samsung Galaxy Y

Pris: Ca. 900 kroner

Vi skal ikke ta diskusjonen om når den unge håpefulle bør få sin første mobiltelefon her, men det mange nok vil være enige i er at den første mobiltelefonen kanskje ikke bør være den dyreste toppmodellen.

Da er Android-mobilen Samsung Galaxy Y et greit sted å starte. Telefonen koster under 1000 kroner i mange nettbutikker, men den er likevel kraftig nok til de fleste formål. Den støtter også det meste av vanlig teknologi, som GPS, Turbo 3G og wi-fi – det siste kan være kjekt for å holde mobilregningen så liten som mulig.

Skjermen er kanskje det største minuset med telefonen. Den har lav oppløsning, men samtidig gjør den lave oppløsningen at grafikken krever lite av maskinvaren – dermed kjører de fleste av spillene vi har testet helt problemfritt.

En litt ruglete overflate på baksiden gjør at eventuelle riper i telefonen ikke synes så godt – selv om skjermen ikke er ripesikker. Alt i alt er dette en telefon som er midt i blinken for de yngste.

Les testen av Samsung Galaxy Y
Finn laveste pris på Samsung Galaxy Y

Til eldre

Doro PhoneEasy 612

Pris: Ca. 1 300 kroner

Mange eldre håndterer avanserte smartmobiler som for eksempel iPhone like godt som 20-åringen. Men for mange som ikke er vant til de mest avanserte mobilene, og som først og fremst skal ha noe å ringe med, kan det være en fordel å velge noe enklere.

Doro lager mobiltelefoner spesielt for eldre og for de som kanskje ikke ser eller hører så godt. Doro 612 er en enkel klapptelefon med store og tydelige taster og en skjerm som er enkel å lese. Telefonen har veldig enkle og intuitive menyer, og den er også utstyrt med en slags "trygghetsalarm". Holder du inne alarmknappen noen sekunder begynner telefonen automatisk å ringe ett og ett forhåndsdefinert nummer helt til den får svar.

Doro PhoneEasy 612 er en utmerket telefon til sitt bruk. Den mangler nettleser og de mest avanserte funksjonene du finner i smarttelefoner, men som en telefon til å ringe med og til å sende tekstmeldinger med, gjør den en utmerket jobb.

Bli vår fan på Facebook!

Les testen av Doro PhoneEasy 612
Finn laveste pris på Doro PhoneEasy 612

På neste side finner du flere mobil-julegavetips

Mobiljulegavetips - side 2

Til friluftsmennesket

Sony Xperia Acro S

Pris: Ca. 3 700 kroner

Du behøver ikke lenger ta til takke med en enkel og dårlig telefon i stygg gummi hvis du trenger en telefon som må tåle vær og vind.

Sony Xperia Acro S er en virkelig avansert smarttelefon som har like gode spesifikasjoner som noen av toppmodellene til Sony. Forskjellen er at telefonen er både vann- og støvtett. Den skal kunne tåle å ligge 1 meter under vann i opptil 30 minutter, uten å ta skade av det. Det gjør at denne mobilen passer perfekt til friluftsmennesker eller til deg som vil ta en løpetur i regnet uten å risikere å ødelegge telefonen.

Telefonen har en 4,3 tommer stor skjerm med høy oppløsning. Skjermen har et sylskarpt bilde, flotte farger og god lysstyrke. All innpakningen gjør at den ikke er av de slankeste på markedet, men den er likevel ikke veldig stor og klumpete – og i motsetning til mange andre vanntette telefoner er den pen å se på.

Les testen av Sony Xperia Acro S
Finn laveste pris på Sony Xperia Acro S

Til den som vil ha mye for pengene

ZTE Blade II

Pris: Ca 1 400 kroner

Skal du ha en kraftig og godt utstyrt mobil, må du regne med å måtte betale for det. Men det finnes telefoner som likevel gir deg overraskende mye for pengene.

ZTE Blade II har spesifikasjoner som ligger omtrent midt på treet, og telefonen er bare sånn passe rask. Men den koster ikke mer enn rundt 1400 kroner – og til den prisen er den et røverkjøp.

Det vi liker spesielt godt med denne telefonen, er at den har en solid byggekvalitet. Når du holder telefonen i hånden får du følelsen av å holde en telefon som koster minst dobbelt så mye som denne faktisk gjør. Telefonen har en 3,5-tommers skjerm som er best i sin prisklasse, og Android-menyene er forholdsvis enkle og greie å forholde seg til. Alt i alt veldig mye telefon for pengene.

Les testen av ZTE Blade II
Finn laveste pris på ZTE Blade II

Til den som vil ha i pose og sekk

Samsung Galaxy Note II

Pris: Ca. 4 700 kroner

Mange ønsker seg nettbrett, men synes det er tungvint å drasse rundt på både en mobiltelefon og et nettbrett. Samsung Galaxy Note II slår to fluer i én smekk.

Galaxy Note II har en enorm 5,5-tommers skjerm, og størrelsen er dermed noe midt i mellom en telefon og et nettbrett. Telefonen er liten nok til at den fortsatt kan kalles en telefon – og den er stor nok til at den er helt suveren til nettsurfing, til å se film på, til å lese bøker eller til å spille spill. En medfølgende penn gjør at du også kan ta notater eller skrible ned ting direkte på skjermen. Notatblokk-appen som følger med er en av de beste notat-appene vi har sett på noen telefon, og fungerer selv på håndskrift som er vanskelig å tyde.

Dette er ingen billig julegave, men vi kan nesten garantere jubel på julaften. Spesifikasjonene er nemlig helt i toppsjiktet, og en firekjerners prosessor og kraftig grafikk gjør at det er få mobiltelefoner – eller nettbrett – som kan måle seg med denne.

Les testen av Samsung Galaxy Note II
Finn laveste pris på Samsung Galaxy Note II

Til den som liker å skille seg ut

Nokia Lumia 920

Pris: Ca. 4 900 kroner

En av årets største mobilnyheter var Microsofts lansering av sitt nye Windows Phone 8-operativsystem. Nokia Lumia 920 er en av de mest spennende Windows Phone 8-telefonene akkurat nå.

Windows Phone 8 er både stilig å se på og enkelt å bruke, og operativsystemet har en del muligheter du ikke finner på for eksempel en iPhone. Startskjermen har for eksempel store ikoner som forandrer seg for å vise informasjon fra de ulike appene ikonene representerer.

Selve telefonen er fullstappet av gode nyttefunksjoner. Den har en svært god nettleser og programvare som lar deg redigere Microsoft Office-dokumenter rett på telefonen. Men den kanskje mest spesielle funksjonen er at den støtter trådløs lading. Det er bare å legge telefonen på en spesiell ladeplate når du ikke bruker den, så har du alltid strøm.

Det eneste store minuset ved Lumia 920 er at den er forholdsvis stor og tung. Med sine 185 gram er den en en del tyngre enn andre telefoner i samme størrelse. Likevel – dette er en knallbra telefon som garantert blir en suksess på julaften.

Les testen av Nokia Lumia 920
Finn laveste pris på Nokia Lumia 920

Har du lyst på flere mobiltester? Her finner du hele oversikten.

Lik oss på Facebook du også.

annonse