Til hovedinnhold

Disse PC-spillene er suverene julegaver

Her er sikre vinnere under juletreet i år.

Side 1

[Gamer.no]: Når du er på utkikk etter et nytt spill til sønnen, nevøen eller faren i huset, er det ikke alltid lett å vite hvor du skal begynne. Du vet han liker bilspill, skytespill eller gode historier, men blir ikke veldig klok av å kikke på spillesken. Du vet heller ikke hvilke spill som er morsomme, og hvilke man bør styre unna.

Derfor har vi nå satt opp forslag til julegaver innenfor åtte kategorier. Vi har i de fleste tilfeller gått utenom en ren sjangerinndeling, og fokuserer i stedet på hvilke opplevelser man er ute etter å gi bort. Her finner du gode tips til spill for den som søker spenning, eventyr, konkurranse eller rett og slett vil ha et spill som hele familien kan kose seg med i romjula.

Klikk deg rett til anbefalingene for den spillopplevelsen du er ute etter:

I denne første artikkelen fokuserer vi kun på spill til PC, men vi vil også publisere tilsvarende saker om stasjonære konsoller og håndholdte konsoller.

Til de fartsglade

Her er spillene som stort sett har fokuset rettet ett sted: Gi spilleren fartsfølelse ulikt noe annet. Disse spillene tilbyr suggerende opplevelser, enten man liker realistiske spill eller uformell moro fra begynnelse til slutt. Vi har funnet frem fire knallgode bilspill og et raskt plattformspill som bør dekke dette behovet.

Need for Speed: Most Wanted

Aldersmerking: 7 år

Det merkes at Need for Speed: Most Wanted er skapt av Burnout-utviklerne i britiske Criterion. Her slippes du løs i en enorm by, hvor du oppfordres til å drive uhemmet fartsgalskap utenfor veitrafikklovens yttergrenser. Og om du trenger et ekstra insentiv til å få opp dampen, kan du bare titte i bakspeilet, for der er politiet med blålys og sirener.

Les vår anmeldelse av Need for Speed: Most Wanted

F1 2012

Aldersmerking: 3 år

Årets offisielle Formel 1-spill har alle banene, førerne og bilene fra den ekte sesongen, og byr på mye moro enten du foretrekker en autentisk opplevelse eller bare vil leke deg med motorsportens råeste kjøretøyer. Her kan du starte på «bunnen» og arbeide deg oppover i teamene etter hvert som resultatene kommer og folk får øynene opp for talentet ditt.

Shift 2 Unleashed

Aldersmerking: 3 år

Få bilspill klarer å matche Shift 2 Unleashed på ren action og kjøreglede. Denne adrenalinfylte raceren blander inkluderer en god dose realisme i moroa. Noen seriøs simulator er det ikke, men realismen sikrer en racingopplevelse uten like. Hvis du i tillegg benytter deg av spillets førstepersonsvinkel får du en fartsfølelse få andre bilspill kan tilby.

Les vår anmeldelse av Shift 2 Unleashed

Sonic Generations

Aldersmerking: 7 år

Man trenger ikke hjul for å bevege seg fort. Segas klassiske plattformhelt Sonic er tilbake, i et heseblesende arkadespill som kombinerer god, gammeldags plattformaction i 2D med superraske tredjepersonssekvenser i 3D. Sonic har alltid vært den raskeste av de populære plattformheltene, og han har ikke blitt langsommere med årene.

Les Gamer.nos anmeldelse av Sonic Generations

DiRT: Showdown

Aldersmerking: 7 år

Vi fikk aldri noen «skikkelig» grusracer fra Codemasters i år. DiRT: Showdown er et racingspill hvor ryggraden består av det som i mange andre bilspill regnes som sideflesket. Her får du sladde rundt som Ken Block i det ene øyeblikket og brøyte deg vei i Destruction Derby-aktige bilkamper i det neste. Variasjon er nøkkelordet her, og klassisk racing får du lite av.

Les vår anmeldelse av DiRT Showdown

Til den adrenalinsøkende

Dette er spillene for de som vil kjenne blodet pumpe, og som trives best når det er eksplosjoner og fiender på alle kanter. Disse spillene stopper aldri opp, og gir deg alltid nye, spennende utfordringer rundt hvert hjørne.

Far Cry 3

Aldersmerking: 18 år

Far Cry 3 er et av de mest etterlengtede spillene i år. Hovedfiguren havner ved en feiltagelse på en tropeøy der galningen Vaas er sjef. Far Cry 3 er et actionfylt spill, med elementer som sniking, skattejakt og rett fram action. Forbered deg på en stor åpen verden med mye å gjøre hele tiden.

Les vår anmeldelse av Far Cry 3

Dishonored

Aldersmerking: 18 år

Dishonored karakteriseres som en hyllest til nittitallets snikespill. I motsetning til mange av de tidligere snikespillene har Dishonored store åpne baner med sideoppdrag. Utvikleren har lagt opp til flere måter å løse oppdragene på. Hovedfiguren har mange triks i ermet som gjør det mulig å spille mer eller mindre akkurat som man vil.

Les vår anmeldelse av Dishonored

Hitman: Absolution

Aldersmerking: 18 år

Fans av serien har ventet lenge på dette spillet. Hitman: Absolution handler om å utføre oppdrag uten å bli sett. Valgmulighetene for hvordan man vil løse hvert oppdrag er mange. Man velger selv om man vil holde seg i skyggen og bare ta ut målene uten å lage noe søl, eller om man vil bruke en litt mer direkte metode og dra fram skytevåpnene.

Les vår anmeldelse av Hitman: Absolution

Assassins Creed III

Aldersmerking: 18 år

Det avsluttende kapitlet i Ubisofts utvidede triologi bringer oss til Amerika på 1700-tallet. Nytt av årets spill er muligheten til å klatre i trær i tillegg til den vanlige akrobatikken inne i byen. Spillet beholder mange av eventyrelementene som har gjort serien så kjent og populær. Fans av serien kommer garantert til å like Assassin's Creed III også.

Les vår anmeldelse av Assassin's Creed III

Max Payne 3

Aldersmerking: 18 år

Spillserien som gjorde «Bullet time» berømt er tilbake. Det hele er mer actionfylt enn noen gang når Max Payne reiser på oppdrag for å finne kona til et av familiemedlemmene han er livvakt for. Selv om handlingen foregår i São Paulo er spillet fremdeles dystert som få, og man kan regne med en historie med mørke rammer.

Bli vår fan på Facebook!

Les vår anmeldelse av Max Payne 3

Bli med videre til neste side, der anbefaler vi spill for den utålmodige og konkurransemennesket.

Side 2

På denne siden ser vi nærmere på spill for utålmodige sjeler eller de som alltid ser på livet som en konkurranse.

Naviger deg raskt andre kategorier i denne saken via punktlisten under:

For den utålmodige

I en travel hverdag kan det være vanskelig å sette av tid til de omfattende spillene, med lange, dype historier eller krevende oppdrag. Spillene i denne kategorien er skreddersydd for superkorte økter, der du kan ha like mye glede av spillet enten du setter deg ned i 30 minutter eller fire timer.

Diablo III

Aldersmerking: 16 år

Denne etterlengtede oppfølgeren til Blizzards populære spillserie fant endelig veien til butikkhyllene tidligere i år. Her tar den amerikanske utvikleren et velprøvd konsept og sliper det til perfeksjon. Det er mulig å tilegne seg ferdigheter og oppgradere utstyr til å passe sin egen spillestil. Spillet er godt balansert og mekanikkene flyter sømløst.

Les vår anmeldelse av Diablo III

Serious Sam 3: BFE

Aldersmerking: 18 år

Hvis du er ute etter noe litt annerledes enn Call of Duty og Battlefield 3, er kanskje Serious Sam 3 noe for deg. Her renner det over med romvesen som du må skyte i filler. I motsetning til de noe mer kommersielle spillene nytter det ikke å søke dekning i Serious Sam. Man må bevege seg hele tiden for å ikke bli overveldet av romvesen.

Les vår anmeldelse av Serious Sam 3: BFE

Trackmania 2

Aldersmerking: 3 år

Det finnes nok av bilspill der ute som forsøker å være så realistiske som mulig. I Trackmania kjøres det både sidelengs, opp ned og du kan forvente deg et og annet hopp. Spillere kan lage sine egne baner, noe som gjør at antallet baner tilgjengelig er tilnærmet uendelig.

Les vår anmeldelse av Trackmania 2

Orcs Must Die 2

Aldersmerking: 12 år

Dette spillet er en orginal vri på «Tower Defence». Forskjellen fra de fleste andre lignende spill er at man her kontrollerer en slags trollmann i rustning i tredjeperson, og må løpe rundt og sette opp feller som orcene tramper rett i, og skyte de få som slipper unna.

Borderlands 2

Aldersmerking: 18 år

Dette spillet inneholder sannsynligvis tidenes bredeste våpenarsenal. Utvikleren Gearbox har forbedret det som hadde potensial fra det første spillet i serien. Større og penere omgivelser og enda mer humor. Sammen med tre andre kommer dette spillet til å holde deg hekta en stund.

Les vår anmeldelse av Borderlands 2

Til konkurransemennesket

Noen elsker å til en hver tid bli utfordret av likesinnede. Det er ikke godt nok å slå spillet, man må slå kompisen sin, vennegjengen eller alle på jobben. Disse spillene legger opp til konkurranse fra første minutt, og ofte er det vanskelig å gi seg før man er nummer én på rangeringslistene.

War of the Roses

Aldersmerking: Ikke vurdert

War of the Roses er på mange måter et Battlefield- eller Call of Duty-spill satt til middelalderen. Her tar du rollen som en ridder under Rosekrigene på 1400-tallet. Med sverd, øks, pil og bue må du gå til krig mot andre spillere i slag like brutale som de var for mange hundre år siden. Den fremragende og autentiske opplevelsen gjør at War of the Roses skiller seg fra mye annet.

Les vår anmeldelse av War of the Roses

Call of Duty: Black Ops II

Aldersmerking: 18 år

Call of Duty-serien er godt kjent for sin heseblesende flerspillerdel, som inneholder en rekke ulike konkurransevarianter for en hver smak. Spillerne belønnes for nesten alt man foretar seg, og låser stadig opp nye våpen, dingser og hjelpemidler, samt en rekke endringer for utseende sitt. Utviklerne har også implementert et nytt ligasystem for de som vil møte spillere på sitt eget nivå.

Les vår anmeldelse av Call of Duty: Black Ops II

Battlefield 3

Aldersmerking: 18 år

Battlefield 3 er et av de mest populære skytespillene der ute, og nettmiljøet yrer av liv hver eneste dag. Spillet skilter med en overlegen audiovisuell opplevelse, store brett, og et massivt utvalg kjøretøy, fly og våpen, som kan skreddersys etter spillestilen til hver enkelt. Spillet kan nytes i samarbeid med venner eller i flerspiller for opptil 64 spillere til sammen.

Les vår anmeldelse av Battlefield 3

Counter-Strike Global Offensive

Aldersmerking: 18 år

Dette er oppfølgeren til legendariske Counter-Strike, det ledende spillet i turneringer de siste ti årene. Vi får bedre grafikk, nye miljøer, figurer og våpen, samt oppdaterte utgaver av de klassiske brettene fra originalspillet. Vi får også nye moduser og poengtavler. Som tidligere deles spillerne i to lag, terrorister og antiterrortropper, som må eliminere hverandre i kjappe, taktiske kamper på nettet.

Natural Selection 2

Aldersmerking: Ikke vurdert

Natural Selection 2 er et litt annerledes skytespill, der marinesoldater slåss mot romvesner. To lag, med opp til 16 spillere hver, møtes til dyst i dynamiske omgivelser. Hvert lag har en kommandør som blant annet bygger strukturer, sørger for innsamling av ressurser og forsker på oppgraderinger som kan komme fotsoldatene til gode. Her er det massevis av nettbasert action kombinert med elementer av strategi.

Følg med videre på neste side, der anbefaler vi spill for taktikeren og smartingen.

Side 3

La oss se nærmere på spill for de mest taktiske eller de som alltid sitter med Rubiks kube eller andre hjernetrimmere i hånda.

Naviger deg raskt andre kategorier i denne saken via punktlisten under:

For taktikeren

Har du en skikkelig strateg i huset, hvor ingenting skjer uten at det er godt planlagt? Da er disse spillene midt i blinken. Her må man være taktisk bevisst hele veien for å lykkes, og dersom man gjør det kommer belønningene gjerne på løpende bånd.

XCOM: Enemy Unknown

Aldersmerking: 18 år

Dersom man liker å grave seg ned i et vell av taktisk dybde, et intuitivt brukersystem, og ønsker å teste kløkt mot datamaskinen eller menneskelige motstandere, er XCOM: Enemy Unknown en gavepakke. Man skal forsvare Jorden i en lang og vanskelig turbasert kampanje, som straffer deg for dine feilsteg. Nøkkelen er å gi figurene riktig utstyr, ellers får du garantert en del falne soldater på samvittigheten.

Les Gamer.nos anmeldelse av XCOM: Enemy Territory

Endless Space

Aldersmerking: 7 år

I dette vanedannende romstrategispillet har man fire oppgaver: utforsk, utvid, utnytt og utrydd. Alt dette baserer seg på et enkelt konsept, der man har en planet, et utforskningsskip og et koloniskip. Med disse verktøyene skal man bygge et galaktisk imperium. Her kan man forvente innviklede maktspill mellom raser, armering av flåter, kolonisering og alt annet som kreves for å bygge seg opp. Selv om spillet er strømlinjeformet tar det en del tid å sette seg grundig inn i de dype systemene som byr på mengder av strategisk moro.

Les Gamer.nos anmeldelse av Endless Space

Football Manager 2013

Aldersmerking: 3 år

Årets innslag i den populære fotballtrenersimulatoren er like godt som det alltid har vært. Med oppdaterte lagdatabaser og småforbedringer på kampvisningen får veteraner akkurat det de vil ha når de begir seg ut på ligakamper med laget man har bygd seg opp. Med to nye spillmoduser er det likevel også noe nytt å henge fingrene i for de som krever en litt annerledes opplevelse.

Les vår anmeldelse av Football Manager 2012

King’s Bounty: Warriors of the North

Aldersmerking: 12 år

I King’s Bounty: Warriors of the North skal man tråle et fargerikt fantasy-land etter skjulte skatter, figurforbedrende ting og tang, og mannevonde fiender. Man bygger opp sin egen hær og kriger, mens man stadig finner nye uutforskede områder i det massive spillet. Nøkkelen for spillnytelsen er den konstante følelsen av progresjon og den taktiske dybden kampene byr på.

Les Gamer.nos anmeldelse av King’s Bounty: Warriors of the North

Warlock: Master of the Arcane

Aldersmerking: 12 år

Er man mer glad i å krige enn å håndtere diplomatiske løsninger og en sprudlende landsby, er Warlock: Masters of the Arcane et perfekt strategispill. At det er et heller nybegynnervennlig spill i tillegg, er ikke å forakte. Det er både vanedannende og utfordrende, samt uhyre moro å utforske. Skreddersy din egen hær, og ta opp kampen mot andre trollmenn som befolker verdenen.

Les Gamer.nos anmeldelse av Warlock: Master of the Arcane

De beste PC-spillene for smartingen

Spillene i denne kategorien er laget for å trimme de små grå. Her får man bryne seg på en rekke forskjellige utfordringer i form av gåter, puslespill og logiske nøtter. Noen kan sikkert være frustrerende for mange, men ikke for smartingen i huset. Han tar utfordringene på strak arm.

Quantum Conundrum

Aldersmerking: 7 år

I Quantum Conundrum skal du manipulere ulike objekter i fire ulike dimensjoner. I disse dimensjonene får objektene nye egenskaper, som igjen gjør at man kan løse de mange gåtene som møter en i løpet av spillets mange brett.For eksempel endres objektene slik at de kan bli lettere, bevege seg saktere eller få motsatt tyngdekraft.

Les Gamer.nos anmeldelse av Quantum Conundrum

Unmechanical

Aldersmerking: Ikke vurdert

Som en søt liten robot skal man reise gjennom en mystisk undergrunn. Ved hjelp av en trekkstråle skal man manipulere omgivelsene sine slik at man kan omme seg videre gjennom de todimensjonale korridorene. Dette fører til en god slump med interessante nøtter i løpet av spillets timer.

Les Gamer.nos anmeldelse av Unmechanical

Vessel

Aldersmerking: 7 år

Oppfinneren M. Arkwright finner opp en robot som kan sanke inn væske, kalt Fluro. Disse går så amok, og gjør at verdens maskineri faller sammen. Arkwright må så prøve å rette opp problemene med sine kontrapsjoner. Alt handler om væske i dette hjernetrimspillet, og man må manipulere maskinene til å oppføre seg på spesifikke måter ved å la den komme i kontakt med væsken.

Luxor Evolved

Aldersmerking: Ikke vurdert

Med Luxor Evolved har utvikler MumboJumbo tatt det gamle Luxor-konseptet og gitt det en skikkelig oppussing. Fargede kuler kommer rullende ut av en åpning, og følger en bane som snirkler seg rundt på skjermen, før den kommer til en ny åpning. Ved å skyte flere kuler opp i kulebanene, hindrer man kulene i å komme frem. Tre eller flere kuler av samme farge fjerner kulene. Her gjelder det å holde tunga rett i munnen, og å være så nøyaktig som mulig.

Portal 2

Aldersmerking: 12 år

Når man kan åpne tunellportaler i vegger, gulv og tak tenker man kanskje at det blir uhorvelig lett å komme seg frem. Ikke i Portal 2. Her utfordres du til å tenke flerfoldige trekk fremover for hvordan du skal komme deg frem gjennom spillets mange brett. Mot slutten kastes det en også en utfordrende skruball inn i konseptet med introduksjonen av en væskemekanikk.

Les vår anmeldelse av Portal 2

Følg med videre til siste side, hvor vi tar for oss spill for den eventyrlystne og spill som passer for hele familien.

Side 4

Vi avslutter med spill for de som søker et spennende eventyr og spill som passer for hele familien.

Naviger deg raskt andre kategorier i denne saken via punktlisten under:

For de eventyrlystne

Disse spillene er laget for å gi spilleren en mulighet til å oppleve et eventyr helt utenom det vanlige. Noen handler om å utforske en vakker fantasiverden, andre gir deg en storslått og gripende historie, mens andre lar deg skape en spillfigur som stadig blir sterkere etterhvert som utfordringene blir større.

The Witcher 2: Assassins of Kings: Enhanced Edition

Aldersmerking: 18 år

I rollen som heksejegeren Geralt skal man rollespille seg gjennom et magisk univers som samtidig tar avstand fra de mange fantasy-klisjéene — dette er et voksent eventyrspill. Den utvidede utgaven av The Witcher 2 gir deg i tillegg opptil fire timer med ekstra oppdrag, mye nytt innhold og flere helt nye mellomsekvenser som glir rett inn i spillet.

Les vår anmeldelse av The Witcher 2: Assassins of Kings

Resonance

Aldersmerking: Ikke vurdert

Når verdens nasjoner blir angrepet fra ukjent hold er det opp til spilleren i rollen som fire vidt forskjellige personer å finne ut hva som egentlig skjedde i forkant av angrepet. Dette er et klassisk pek-og-klikk-eventyr i samme stil som perlene fra åtti- og nittitallet, og i så måte blander spillet kløktige gåter, en troverdig historie og spennende figurer både høyt og lavt.

Les Gamer.nos anmeldelse av Resonance

Guild Wars 2

Aldersmerking: 12 år

I dette massive nettbaserte rollespillet er det helt opp til en selv hvordan man skal forholde seg til heltekallet. Ved siden av flere unike hovedoppdrag har spilleren muligheten til å vandre fritt i en vidåpen verden, som er viktigst med et slikt spill. Det er få steder som tilbyr så mye å utforske som fantasiuniverset Tyria.

Les vår anmeldelse av Guild Wars 2

To The Moon

Aldersmerking: Ikke vurdert

Dette 16-bit-inspirerte eventyrspillet handler om livet til en mann som bare har et ønske før han dør: å reise til månen. Man tar kontroll over to forskere som får i oppdrag å infiltrere denne mannens minner, og det som venter i den gamle hjernebarken er et vakkert og sørgelig eventyr som akkompagneres av enkle gåter og et ekstremt minneverdig helhetsinntrykk.

Les Gamer.nos anmeldelse av To The Moon

The Walking Dead: Season One

Aldersmerking: 18 år

Basert på den populære TV- og tegneserien velger det episodebaserte eventyrspillet The Walking Dead å gå sine egne veier, med en historie som former seg etter spillerens valg i rollen som Lee Everett. Spillet har en troverdig og følelsesladd historie, og man bygger personlige forhold til de andre overlevende etterhvert som ting går fra vondt til verre.

Les anmeldelser av episodene i The Walking Dead: Season One på Gamer.no

For hele familien

Ikke alle spill egner seg for både minstemann, ungdommen og mamma i huset. I denne kategorien gir vi noen gode tips til spill alle i familien kan hygge seg med — helst samtidig. Dette er svært sosiale spill, som er trygge kjøp for barn i alle aldre.

Worms Revolution

Aldersmerking: Ikke vurdert

Meitemarkene vender tilbake, og denne gangen er det med revolusjon for øye at man får kaste hellige håndgranater og bananbomber mot en god venn eller to. Denne utgaven av markenes krig kan skilte med en oppdatert fysikkmotor og et stort grafisk sidesprang fra de tidligere Worms-spillene, mens den gode gamle spillestilen er mer eller mindre den samme som før.

Les Gamer.nos anmeldelse av Worms: Revolution

LEGO: Lord of The Rings

Aldersmerking: 12 år

LEGO-figurene har endelig tatt turen til Midgard, og dette er kanskje det mest ambisiøse LEGO-spillet til dags dato. Alle tre filmer har blitt stappet inn i ett spill hvor man kan kontrollere alt fra Gandalf til Gollum på tvers av Tolkiens vidstrakte fantasiverden. Som en ekstra bonus er både stemmeskuespill og musikk hentet direkte fra filmene i dette spennende plattformspillet.

Minecraft

Aldersmerking: Ikke vurdert

Det er kun fantasien som setter grenser i dette blokkebaserte eventyrspillet, hvor man kan bygge så godt som hva det skal være i spillets massive verden. Det er mange ting å utforske og lære seg underveis, og både monstre og mangel på mat kan bli skjebnesvangert. PC-versjonen av spillet kan moddes og spilles på nett, mens Xbox 360-utgaven blant annet tilbyr lokal flerspillermoro.

Les vår anmeldelse av Minecraft

Trine 2

Aldersmerking: 12 år

Tre barske helter, en magiker, en kriger og en tyv, legger nok en gang ut på et helt spesielt plattform-eventyr, og denne gangen er det gnomer, troll og andre ulumskheter som skal tas rotta på i skjønne og fargerike omgivelser. Hver av de tre heltene har ulike egenskaper, og det er kun ved å samarbeide at man mot alle odds vil overleve.

Les Gamer.nos anmeldelse av Trine 2

Rayman: Origins

Aldersmerking: 7 år

Rayman får sin velfortjente gjenopplivning i to dimensjoner når en ond heks sprer sin magi over landet og tar alle Electoons til fange. Det blir dermed opp til spillerne som styrer Rayman og kompani å ta seg gjennom en rekke fargerike og spennende nivåer, der du hopper fra plattform til plattform i høyt tempo.

Les vår anmeldelse av Rayman: Origins

Lik oss på Facebook du også.

annonse