Til hovedinnhold

Ny speilrefleks til jul?

Disse kameraene er rett og slett gode kjøp.

Montasje: Akam.no/Istockphoto

Innsteg-, mellom- og entusiastklassen

[Akam.no]: Så du sitter på gjerdet sammen med lommeboka, men er fremdeles litt usikker på akkurat hvilken speilrefleksmodell du skal gå for? Da har du klikket riktig - for her kommer nemlig svaret. Vi har delt inn i fem forskjellige klasser, fra de rimeligste innstegsmodellene og helt opp til de altfor dyre proffmodellene. Vi har i tillegg listet opp en del valg for deg som har litt utstyr fra et spesielt merke fra før og nødig vil bytte ut alt sammen med et nytt hus.

Det finnes ingen dårlige kamera på markedet, men noen gir allikevel litt mer for pengene enn andre - vi er her for å gi deg oversikten.

Som i de tidligere julegavetipsene vi har presentert her på Akam, tar vi utgangspunkt i produkter man kan kjøpe via nettet. Husk at man bør beregne god tid om man vil ha produktene i posten før jul. De forskjellige nettbutikkene opererer med forskjellige tidsfrister for når man senest kan bestille for å få produktet før jul, men vi anbefaler å bestille julegavene så tidlig som mulig for å ha litt tid å gå på ved en eventuell forsinkelse.

De rimeligste - Innsteg-/amatørklassen

Nikon D3200

Nikon D3200.Foto: Nikon

Til under 4000 kroner er Nikon D3200 et svært godt kjøp. Du får et enkelt, brukervennlig kamera med en sinnsyk oppløsning på 24 megapiksler. Bildekvaliteten er svært god og holder godt på detaljene i høylys og skygger - det har med andre ord glimrende dynamikkomfang. Disse bildene kan du fylle veggen med og få et godt resultat. Med kameraet følger det et godt nok kit-objektiv med bildestabilisator som passer til mange formål, for deg som ikke ønsker å investere i noe separat riktig ennå.

Til kameraet får du også den trådløse adapteren WU-1a for noen hundrelapper, (eventuelt i kit). Den gjør at du kan styre kameraet fra telefonen og gir deg generelt enda flere muligheter med kameraet. Under kan du lese testen vår av kameraet:

Les også: Test: Nikon D3200

Pentax K-30

Pentax K-30 er et knallgodt kamera for den som trenger et kamera å stole på i all slags vær. Bildekvalitet leverer det også i bøtter og spann. Prisen ligger i skrivende stund på 4500 kroner, men det er for kun huset. Skal du ha med det "vær-resistante" kit-objektivet med brennvidde 18-55mm må du ut med 500 kroner ekstra. Pentax'en er heller ingen sinke på seriebildefronten og klarer å dra av 6 bilder per sekund på full hastighet. Du får i tillegg bildestabilisering med alle objektiv, da dette sitter i selve huset.

De litt dyrere - Mellomklassen

Pentax K-5

Pentax K-5.

Anbefaler vi virkelig en to år gammel modell? JA! For skarve 5600 kroner, noe som er nesten halv lanseringspris, kan Pentax K-5 by på det råeste vi har sett av bildekvalitet fra et crop-kamera, samt værtetting som faktisk lever opp til navnet - noe som må sies å være mangelvare i denne prisklassen hvis vi ser på konkurrentene. Vil du gjerne ha etterfølgeren som på mange måter egentlig er en ganske minimal forbedring med unntak av bedre autofokus i svakt lys (ned til -3EV), må du ut med over 2000 kroner ekstra for Pentax K-5 II.

Sony SLT-A65

Vi skal komme med en anbefaling til. Det er egentlig ikke et speilrefleks etter vanlig definisjon, men vi tar det med allikevel. Da vi testet Sony SLT-A65 kalte vi det en gavepakke. Det hadde med å gjøre at den har arvet avanserte funksjoner fra sin dyrere storebror Sony SLT-A77. Vi kan for eksempel nevne 24 megapiksel bildebrikke og rask seriebildehastighet på 10 bilder i sekundet. Kameraet er spesielt godt egnet til de som ønsker å filme med autofokus, da den kan bruke fasedeteksjon "med speilet nede". Her kan du finne rimeligste pris for Sony A65 som i skrivende stund er omtrent 6500 kroner.

Vi har lyst til å anbefale Nikon D5200 som kommer i butikkene om ikke mange dagene, men føler at vi må holde denne tilbake inntil videre. Barnesykdommer er typiske og vi tar gjerne en inngående titt på kameraet før det får anbefalt-stempelet, selvom det virker lovende.

Entusiastklassen

Nikon D600

Her er det én konge på haugen og det er Nikon D600. Dette er det nyeste og rimeligste fullformatskameraet fra Nikon. Det leverer rett og slett sakene. Bildekvaliteten er så god som du får det og det til en overraskende lav pris. Vi våger påstå at dette er et bedre allroundkamera enn modellen over, Nikon D800 som med sin enorme oppløsning er et mer spesialisert kamera. Vær obs på at D600 lider av noen barnesykdommer som støv på bildebrikken, så om du er usikker, så skader det iallfall ikke lommeboken å vente noen uker til.

Les mer om kameraet på Akam.no: Førsteinntrykk: Nikon D600

Bli med på neste side, der vi skal ta for oss de dyreste leketøyene vi fotografer sikler etter. På med smekke!

(Semi)proffklassen

Semiproffklassen

Canon EOS 5D Mark III

I denne prisklassen får du de beste kameraene på markedet uten fullstendig å svi av pengepungen. Det beste allround-kameraet etter vår oppfatning er Canon EOS 5D Mark III. Du får mer enn god nok oppløsning til de fleste formål, rask seriebildehastighet og et svært sofistikert autofokussystem. Videomodusen har også blitt kraftig forbedret fra forgjengeren. Kjøper du dette blir du ikke misfornøyd - du har vår garanti. Les gjerne vår test av dette fenomenale kameraet under.

Les også: Test: Canon EOS 5D Mark III - Legenden er tilbake

Nikon D800

Nikon D800.Foto: Nikon

Nikon som historisk sett har ligget lavt i antall megapiksler, men med D800 tok de et gigantisk sprang oppover. De tredoblet faktisk oppløsningen fra forgjengeren D700, som med sine 12 megapiksler virker som en tass sammenlignet med D800 sine svimlende 36 megapiksler. Ikke nok med det, de klarte samtidig å forbedre ytelse på høy ISO ytterligere og ga dynamikkomfanget et massivt dytt i riktig retning. Trenger du den enorme oppløsningen - eller er lite avhengig av å ha et svært raskt kamera, så er Nikon D800 rett og slett det beste du får på markedet. Husk bare på at for å utnytte dette monsteret maksimalt må bruke råformat og dette kan gi deg utfordringer hvis ikke du sitter på en rask nok maskin.

Les også: Test: Nikon D800 - Et drømmekamera

Det beste av det beste - proffmodellene

Canon EOS 1D X

Etter at Nikon tok over proff-tronen med deres første fullformatskamera, Nikon D3, har Canon nå endelig gått til kraftig til motangrep ved å spleise den tidligere to-delte proffserien. På Canon EOS-1D X er det ikke spart på kruttet og her får du et idiotisk godt autofokussystem, altfor høy seriebildehastighet og en ypperlig bildekvalitet selv på mirakuløst høye ISO-verdier. Nevnte vi at du kan skyte på ganske tåpelige 204 800 ISO? Det eneste som ødelegger dette perfekte kameraet er prisen på 55 000 kroner. For oss vanlige, dødelige folk vil dette for alltid forbli en våt drøm - før den kanskje dukker opp på bruktmarkedet om noen år til en mer fornuftig pris... men da har det jo kommet en enda nyere og bedre modell som kan ta bilder på minst en million ISO - noe vi selvsagt er nødt til å ha. Dette er så-bra-som-du-får-det og skulle du ikke være fornøyd med bildene, så er det kanskje noe annet det skorter på...

Les også: Rekordknuseren 1D X

Nikon D4

Vi klår litt på Nikon D4.

Til ti tusen kroner mindre får du flaggskipet Nikon D4 som kan by på ørlite bedre ISO-ytelse og en del bedre dynamikk på lave ISO-verdier - pakket inn i en bildebrikke med litt lavere oppløsning: 16 megapiksler. Autofokusen er ikke like brennkvikk som på 1D X'en, men fungerer bedre i svært mørke omgivelser. Helt klart verdt anbefalt-stempelet, men mangler kulhetsfaktoren Canon har klart å komme med i denne runden.

Les også: Sniktitt: Nikon D4

Ta gjerne også en titt på våre andre julegavetips, hvis du trenger tips til hva du skal ønske deg - eller gi bort.

Årets julegavetips:

annonse