Til hovedinnhold

Datautstyr for spillere tar helt av

Pengesterke gamere gir PC-en en ny vår.

Rolf B. Wegner, hardware.no

Den konvensjonelle PC-ens død har vært spådd i mange år allerede. Alt-i-ett-modeller, nettbrett, ultraportable, smarttelefoner og spillkonsoller skulle visstnok sørge for at vi snart kunne skrote den slepbare laptopen og den store kassa under pulten.

Men PC-kabinettene og store bærbare har fått noe ganske annet enn en gyllen pensjonisttilværelse. En god grunn til dette er det gode spillmiljøet, som trives godt selv under press fra de mange spillkonsollene.

Og skal vi stole på en fersk analyse fra gutta og jentene i Jon Peddie Research, er spilling på PC nå en av de tingene som virkelig holder hjulene i gang.

140 milliarder i 2012

Maskinvare og utstyr som retter seg spesielt mot seriøse PC-gamere, altså de som bruker mer enn 1000 dollar på datamaskinen sin, er nemlig populært. For alt fra prosessorer og grafikkort til 3D-skjermer og hodesett, regner Jon Peddie Research med at klodens spillere vil sørge for at 23,6 millarder dollar finner veien til disse maskinvareprodusentene i løpet av 2012. Det er nærmere 140 millarder norske kroner, og en økning på omtrent 20 milliarder kroner fra 2011.

Det er flere grunner til at stadig flere koser seg med spillstunder foran PC-en. En vanlig datamaskin kan by på bedre grafikk og ytelse, og noen populære titler kommer nå bare til PC. Samtidig har spillplattformer som Steam gjort det enklere å kjøpe, administrere og installere spill – de blir til og med oppdatert automatisk.

Analysen, som har tatt for seg markedet i 33 land, peker dessuten på stort potensiale i BRIC-landene: Brasil, Russland, India og Kina. Totalt regner de med at antallet spillere i "over 1000 dollar"-klassen går fra 54 til 72 millioner personer innen 2015. Da regner Jon Peddie Research med at hele 32 milliarder dollar – 185 milliarder kroner – vil brukes på nytt utstyr og maskinvare.

Har du en god ide til en ny "må ha"-dings for PC-spillere, er det med andre ord greit å få ut finger'n.

Les også: Utnytt skjermkortet ditt
Les også: Spilling i 3D er helt rått

Kilde: Jon Peddie Reserach

annonse