Til hovedinnhold
NyhetJULEGAVETIPS: Kamera for barn og unge

Legg et kamera under treet

Her er kameraene du bør gi barna til jul i år.

Montasje. Akam/canon/istock 000011803038

[Akam.no]: Når man skal kjøpe kamera til barn og unge er det gjerne to hovedfaktorer som står i høysetet: De skal tåle nok til å være med på alt hva poden kan finne på, uten å gå i stykker, og det skal være rimelig nok til at det ikke er noen katastrofe om avkommet er LITT mer aktivt enn hva kameraet tåler. Dette er ikke alltid like enkelt.

Men her er det vi kommer inn. Her har du anbefalinger til hvilke kameraer som bør legges under juletreet i år, eller finne veien ned i podens julesokk:

For de aller minste

Nikon Coolpix S30

Nikon Coolpix S30 er det eneste kameraet på markedet som er spesielt tiltenkt barn.Foto: Nikon

Er avkommet så ungt at det meste fremdeles puttes i munnen, er ikke noe som helst kamera riktig - men er de først kommet i en alder der ting begynner å bli spennende for hva de kan gjøre og ikke hvordan de smaker, er nok Nikon S30 kanskje tingen. Ikke på grunn av bildekvaliteten, men på grunn av robusthet, størrelse og pris.

Nikon Coolpix S30 et et av de første skikkelige digitalkameraene som er tiltenkt nettopp barn, og det er konstruert fra bunnen av med dem i tankene. Det er enkelt å betjene, koster lite, og er laget for å tåle fall fra en høyde på opptil 80 cm. Det er også vanntett ned til 3 meters dyp, og med en butikkpris på under seks hundre kroner er dette ideelt som podens første kamera.

Ikke er det helt borte vekke som kamera heller. Zoomen er fra en vidvinkel på tilsvarende 29 mm, til en tele på 87 mm, og i tillegg er kameraet utstyrt med bildestabilisator. Videoopptak er mulig i 720p, og AA-batteriene det bruker får du fatt i hvor som helst i verden, enten du nå skal på ski- eller badeferie med ungene.

Finn gode priser på Nikon Coolpix S30

For den designbevisste ungdom

Canon Ixus 230 HS

Canon Ixus 230 HS. Ikke det som tåler mest, men lekkert og mye for pengene.Foto: Canon

Canons Ixus 230 HS er langt fra like robust, men så er det nok tiltenkt litt eldre "barn" også. Er ungene gamle nok til å ta vare på sine eiendeler er dette et godt alternativ. Det er ikke dyrt, siden det har hatt tid til å omtrent halvere seg i pris siden lanseringen på sensommeren 2011, men det er nytt nok til at det fremdeles er mye for pengene.

For de 1300 kronene dette koster, får ungdommen din mulighet til å prøve seg som videoskaper med videokvalitet i FullHD, eller 1080p, og med 8x zoom fra tilsvarende 28 mm vidvinkel er mulighetene mange.

Les mer om Canon Ixus 230 HS

Finn priser på Canon Ixus 230 HS

For aktive barn

Fujifilm Finepix XP50

Fujifilm Finepix XP50, en rimelig tøffing.Foto: Fujifilm

Fujifilm Finepix XP50 er et kamera av samme type som Canon D20, men ikke fullt så robust, verken i pris eller konstruksjon. Med litt flaks får du fatt i det for like over tusenlappen, men selv om du må ut med noen hundrelapper mer er dette et godt kamera for poden. Enten barna går i barnehagen eller har begynt på ungsomsskolen, eller er midt i mellom, er dette et godt alternativ for pengene.

XP50 er godt for dyp ned til 5 meter, og skal tåle fall fra opp til 150 cm. Med 14 megapikslers oppløsning og 5x zoom som tilsvarer 28-140 mm, er dette et fint første kamera for junior. Også dette kameraet kan forresten tilby video i FullHD-kvalitet.

Blir XP50 litt for veikt, har det en storebror som ikke er priset veldig mye høyere. Optisk og funksjonsmessig er de like, men for rundt 1500 kroner får du Fujifilm Finepix XP150, som ikke bare tåler dyp ned til 10 meter, men også fall fra 2 meters høyde. Innebygget GPS har det også.

Les mer om Fujifilm Finepix XP50 og XP150

Finn priser på Fujifilm Finepix XP50

For aktiv ungdom

Canon PowerShot D20

Canon PowerShot D20: Tåler det meste.Foto: Canon

Er poden din av det aktive slaget er det nok beste å begrense gavekostnadene ved å gi ham eller henne en tøffing av et kamera, først som sist, og der er Canon Powershot D20 en god kandidat. D20 er nå nede i rundt 1800 kroner, og det er ingen upris for et kamera som tåler det meste av hva en aktiv ungdom kan finne på å utsette det for. D20 skal tåle fall fra 150 cm høyde, kulde ned til 10 minusgrader, og vanndyp ned til 10 meter.

D20 har 5x zoom, 28 mm vidvinkel og innebygget GPS. I tillegg kan det by på videoopptak i 1080p og stillbilder i 12 megapikslers oppløsning.

Les mer om Canon Powershot D20

Finn priser på Canon PowerShot D20

For villmarksspiren

Nikon CoolPix AW100

Nikon Coolpix AW100 blir gjerne med i skauen. Eller fjellet. Eller sjøen.Foto: Nikon

Lignende spesifikasjoner finner du i Nikon Coolpix AW100, som skal tåle mye det samme, men har noe høyere oppløsning. Stillbilder i 16 megapiksler og videooppløsning på 1920 x 1080 i opptil 30 bilder per sekund kan det tilby. Også dette har innebygget GPS, og med en pris på rundt 1800 kroner i skrivende stund er dette et godt valg for en aktiv ungdom.

GPS-en på AW100 er forresten ikke helt av det vanlige slaget. Ikke bare vil den legge inn koordinatene for hvert bilde som tas, men den kan også registrere kameraets posisjon én gang i minuttet, og basert på det gi deg ruten du har gått.

AW100 stiller med en 5x zoom som tilsvarer 28-140 mm, med en blender på f/3.9-4.8. Som vanlig med foldeoptikk er det heller dårlig blender ved vidvinkel, men ikke så aller verst ved tele. Maksimal ISO er 3200, mens minste er 125.

Les mer om Nikon Coolpix AW100

Finn priser på Nikon Coolpix AW100

Fant du ikke det du lette etter?

Vil du lete litt på egenhånd? I prisguiden finner du prishistorikk og der kan du også bestille prisvarsling på mail, slik at du får beskjed når ditt utvalgte produkt detter ned under en viss pris. Der vil du også finne en oversikt over noen av de største nettbutikkenes tilbud.

Husk også på at et kamera trenger minnekort. Dette finner du mer om i vår minnekortguide, og konkrete anbefalinger på minnekort har vi også. Hvorfor ikke bestille det i samme slengen?

annonse