Fem fete fotoapps til iPhone

Det finnes et utall fotoapplikasjoner til iPhone i iTunes Store, så mange at disse nå utgjør en egen kategori av programmer. I denne omtalen ser vi nærmere på fem av dem: Hipstamatic, Instagram, Genius, Photoshop Express og Pano.

Hipstamatic

Produsent: Synthetic Corp.
Pris: 11 kroner

Hipstamatic har gått som en farsott over landet og verden for øvrig siden i fjor, og er fortsatt ett av de mest populære fotoprogrammene til iPhone. Kort fortalt lar Hipstamatic deg ta bilder og legge på effekter som skal gi et gammelt og slitt uttrykk. I praksis skal bildene likne dem du finner i albumene fra dine foreldre og besteforeldres barndom.

Mange muligheter

Har du bare sett andres Hipstamatic-bilder, kan det hele se uforskammet enkelt ut. Men programmet har en rekke valg og muligheter for å lage bilder med gammeldags touch.

Du kan velge mellom flere varianter av både linser og film. Når du kjøper programmet følger det med tre filmvarianter og tre linsetyper. Du har også tre blitstyper å velge mellom. Alle disse kan kombineres etter eget ønske. Har du tatt et bilde du valgte feil linse, film eller blits-effekt til, kan du endre dette i etterkant. Det var imidlertid litt uklart hvilke innstillinger du kan velge mellom i etterkant, da det ikke så ut til å være alle.

Er du usikker på hvilke innstillinger du vil ha, kan du la programmet selv bestemme ved å riste på telefonen før du tar bilde. Og vil du ha flere innstillinger, får du kjøpt dette via programmet.

Send i bunker

Bildene du tar samler seg i et eget galleri. Herfra kan du legge dem i egne bunker (stacks). Målet med bunkene er å forenkle organiseringen av bildene, pluss at du kan sende av gårde flere bilder i slengen samtidig. Vil du sende bildene dine til Facebook, Tumblr, Flickr eller en e-postadresse, finner du snarveier til dette direkte i galleriet.

Selve brukergrensesnittet fremstår som litt uoversiktlig og rotete, uten noen klar struktur for menyer og valg. Litt av årsaken til dette kan nok være at grensesnittet skal gi inntrykk av at du bruker et gammelt analogt kamera. Dette medfører blant annet at søkeren er på rundt 1/6 av skjermen. Dette kunne Synthetic Corp, som har laget programmet, med fordel droppet. Det viktigste er vel hvordan bildene blir, eller hva?

Alt i alt en god applikasjon som er verdt de få kronene den koster. Hipstamatic gir deg mange muligheter til å leke med alderen på bildene dine, og kan skape effekter du ellers kun får frem med avanserte bildebehandlingsprogrammer.

Hipstamatic i iTunes Store »

Instagram

Produsent: Burbn Inc.
Pris: Gratis

Instagram er tuftet på samme prinsipp som Hipstamatic, og lar deg ta bilder for så å gi disse effekter fra gamle kamera.

I dette programmet får du ikke se effektene på bildet før etter at du har tatt det. Når du har knipset, kan du velge mellom 15 ulike effekter. Du kan også velge bilder du allerede har i telefonens fotogalleri, og sette effekter på disse.

Miniatyr

En ekstra effekt Instagram har i tillegg til de 15 ”lagene” du kan legge på, er den såkalte tiltshift-effekten. Kort fortalt gjør den deler av bildet uklart, slik at bildet gir deg illusjonen av å se på motivet i miniatyr.

Når du har behandlet ferdig de nye eller gamle bildene dine, kan du fylle inn informasjon om hva du har tatt bilde av og hvor det er tatt hvis du ønsker det.

Instagram har mange muligheter for deling til andre plattformer. På listen finner du Facebook, Twitter, Flickr, Tumblr, Foursquare, Posterous og e-post.

Sosialt

Forskjellen mellom Hipstamatic og Instagram er at sistnevnte i tillegg er en småsosial tjeneste, hvor du kan dele bildene dine med andre Instagram-brukere. På samme måte som for eksempel Twitter, kan du se hvor mange andre Instagram-brukere du følger, og hvor mange som følger deg.

Programmet krever derfor at du registrerer deg. Dette er imidlertid gjort på sekunder. Når du har registrert deg, kan du søke etter andre Instagram-brukere via for eksempel Facebook eller Twitter, og deretter få se alle nye bilder personene legger ut på sin Instagram-konto. Det ser dessverre ut til at du kun får se bildene andre har lagt ut etter at du har begynt å følge dem.

I Instagram er menyene hakket mer oversiktlige enn i Hipstamatic, med en konstant hovedmeny nederst i programvinduet. De ulike vinduene er i tillegg oversiktlige og enkle å navigere i.

Vi liker dette programmet godt, spesielt fordi du kan ta både nye bilder og hente frem gamle fra telefonens galleri. I tillegg er det oversiktlig og greit, og gir deg muligheten til å dele gledene over programmet med andre brukere på mange måter.

Instagram i iTunes Store »

Genius

Produsent: CodeGoo
Pris: 6 kroner

Genius likner mye på Hipstamatic og Instagram, men lar deg i tillegg ta opp video.

Programmet har også flere hendige funksjoner, som for eksempel bildeserie, tidsutløser og bildestabilisering. En innebygget håndbok med tips og triks til hvordan du tar gode bilder kan i tillegg gjøre underverker for uerfarne fotografer.

Poengløs videodel

Videodelen av Genius fungerer i praksis akkurat på samme måte som iPhones innebygde videokamerafunksjon. I tillegg har du ingen muligheter for å redigere filmen slik du kan med bildene du tar med Genius.

I programmets hovedvindu kan du enkelt knipse ditt første bilde samtidig som du har tilgang på hovedmenyen. Trenger du hjelpende elementer som rutenett slik at du finner det gylne snitt raskere, kan du aktivere dette.

Krever registrering

Er du prinsipiell motstander av at programmene du bruker skal vite hvor i verden du befinner deg, kan det bli vanskelig å bruke Genius. For at du skal få se bildene du tar, må du nemlig tillate at programmet lokaliserer deg ved hjelp av telefonens GPS.

Også her kan du velge mellom å ta nye bilder eller hente frem gamle fra telefonens bildegalleri. Når du har tatt eller hentet frem et bilde, kan du både legge på effekter, justere farge- og lysforhold, klippe bildet og sette på ramme. Effektene minner om mange av de i de to andre programmene; for eksempel kan du gi bildet ditt en ”gammel” effekt. Men også andre effekter, som gullskimmer, sepia, ekstra glød og svart-hvitt er tilgjengelig. Du kan fint legge flere effekter oppå hverandre på ett bilde.

Send bildene "over alt"

Genius har et rikt utvalg når det kommer til deling av bildene på sosiale medier. På listen finner du Facebook, Flickr, Picasa, Twitter, Mobileme og Tumblr. I tillegg kan du sende bildet via e-post eller til telefonens utklippstavle.

Menyene er ryddige og greie, og vi lurer aldri på hvor vi er eller hva vi driver med, slik tilfellet av og til var med Hipstamatic.

Rent bildemessig får du mer underholdning ut av Hipstamatic og Instagram. Men er du også ute etter et program som lar deg klippe til bildene, er Genius et godt valg.

Genius i iTunes Store »

Photoshop Express

Produsent: Adobe
Pris: Gratis

Dette er det mest tekniske pogrammet vi tar for oss i denne omgang. Photoshop Express er som navnet tilsier, en ekstremt lett variant av Adobes avanserte bilderedigeringsprogram Photoshop til Mac og PC.

Også her kan du velge om du vil ta et nytt bilde eller redigere ett du allerede har. Når du har valgt bilde, får du fire ulike menyer å velge mellom: Klipping, justering, filtre og effekter. Under justering kan du leke med for eksempel lysskarpheten i bildet. I filter-menyen kan du for eksempel gjøre bildet skarpere eller mindre skarpt. Her finnes det ogåså en effekt (reduce noise) som ikke er tilgjengelig før du kjøper den fra Adobe.

Blant effektene du kan velge mellom er ulike fargeskjemaer, som ”white glow”, ”warm vintage” og ”rainbow”. Du har også mulighet til å legge på ulike rammer rundt bildet om du vil det.

Bildene kan du dele til Photoshop.com, Facebook og Twitpic. Ikke de helt store delingsmulighetene her altså. Det finnes heller ingen snarvei for å sende bildet med e-post.

God forenkling

Adobe har gjort en god jobb med menyene i Photoshop Express, spesielt med tanke på at utgangspunktet (originalprogrammet) er såpass avansert. Det er likevel aldri vanskelig å vite hvor i menyene du er, hvor du skal og hvor du trykker for å komme deg tilbake.

Programmet gir deg ikke de store mulighetene når det kommer til å legge estetiske eller morsomme filtre på bilder, og passer kanskje best for deg som har en litt mer teknisk tilnærming til bildene du tar med mobilen din. Er du i målgruppen, fungerer programmet svært bra.

Photoshop i iTunes Store »

Pano

Produsent: Debackle Software
Pris: 11 kroner

Pano er et av programmene i iTunes Store som lar deg ta panoramabilder med mobilen.

Dette er et veldig enkelt program, faktisk så enkelt at det ikke har noen menyer. Når du starter programmet får du opp en søker som dekker nesten hele skjermen. Så er det bare å begynne knipsingen. For hvert bilde du tar, legges et ”vannmerke” av deler av forrige bilde seg i søkeren, slik at du skal kunne finne igjen kanten på det forrige bildet. Uten dette verktøyet hadde det vært så godt som umulig å få de ulike bildene til å passe inntil hverandre.

Vanskelig

For all del, det er ikke enkelt med Panos hjelpende vannmerke heller. Det virker nemlig som om det er lagt inn en liten vinkelforskjell mellom hvert bilde, muligens for å gi det sammenslåtte bildet en illusjon av at bildet er tatt med vidvinkelobjektiv. Dette slår dog litt feil, når vinkelforskjellen gjør det umulig å få det ene bildet til å passe perfekt inn kanten på det andre. Dermed avsløres du fort om du prøver å overbevise noen om at bildet ditt faktisk er ett bilde.

Du kan selv velge hvor mange bilder du vil sette sammen til et panorama, og om du vil ta bildene på høykant eller i liggende format.

Her ser du et av panoramabildene vi tok med Pano:

Programmet gir deg ingen mulighet til å sende bildene videre til sosiale medier eller e-post. Lagrede panoramabilder havner rett i telefonens bildegalleri.

Pano er uten tvil det programmet du behersker til fulle raskest. Det er så enkelt å finne frem i at det er genialt. Dessverre er ikke programmet i seg selv så veldig godt, og skjøtene mellom bildene lar seg så godt som aldri skjule.

Pano i iTunes Store

Les også: Stor samletest av kameramobiler »

Les også
Er dette mulig?
Les også
Mobilen er vårt viktigste kamera
Les også
8 tips for bedre mobilbilder
Les også
Sett iPhone på kameraet
Les også
Parrot AR Drone
Les også
TEST: iRis DAB-deksel til iPhone 4
Les også
Denne appen sletter gårsdagen
Les også
Disse 10 mobilene solgte best i mars
Les også
iPhone 5 kan få toppkamera
Les også
Disse kameraene kommer i april
Les også
Styr kameraet med iPhone
Les også
Tre iPhone-spill du må prøve
Les også
Tilbyr kurs i mobilkamera-etikk
Les også
Nå kan du koble iPhone til flatskjemen
Les også
Kameraer utenom det vanlige
Les også
Tidenes 10 bestselgende apps
Les også
Gi iPhone kikkert
annonse