Til hovedinnhold

Ble nektet å fotografere blomster

Ivrige vakter i Botanisk hage.

Ikke til kommersiell bruk. Foto: Viator.

Utstyrt med et vanlig speilreflekskamera og et ettbensstativ gikk vår forumbruker Viator til Botanisk hage i Oslo for å fotografere. Etter kort tid kom det to vakter som sa at stativet måtte pakkes vekk, da det var å regne som profesjonelt utstyr, som var forbudt å bruke i Botanisk hage.

-Jeg har hatt mye glede av å fotografere i botanisk hage i flere år, og dette har jeg aldri hørt om før. Det står ingenting om dette på deres hjemmesider så vidt jeg kan se, og det er ingen skilt noe sted heller, forteller han.

Dette høres såpass spesielt ut at vi tar kontakt med Botanisk hage for å forhøre oss om hva som gjelder. Vi får snakke med pressekontakt Karin-Brit Schonhowd, som kan fortelle at til privat bruk kan er man fri til å fotografere hva man vil og med det utstyret man vil. Til profesjonelt bruk er det en avgift.

- Vaktene har instruks om å henvende seg til fotografen dersom det ser ut som de fotograferer profesjonelt, og dette blir vurdert blant annet på utstyret som brukes. Dersom det er til privat bruk skal ikke vaktene hindre dem, sier Shonhowd når vi spør om hvilken instruks vaktene har.

Når vi presenterer saken til Viator, sier ber Schonhowd meg umiddelbart om å sende henne saken på e-post så hun kan ta det opp med vaktene, og også om e-postadressen til fornærmede.

Det virker som om vaktene har gått ut over sin myndighet, eller ikke blitt informert skikkelig om hva som gjelder. Dette likner på en tendens vi ser i Storbritannia, der det blir vanskeligere og vanskeligere for vanlige mennesker å fotografere på offentlig sted.

annonse