Til hovedinnhold

10 kjappe fototips

Er du misfornøyd med bildene dine? Her er ti enkle grep for bedre bilder.

1-5

En Akam-klassiker til glede for nye lesere og til irritasjon for gamle:

Med så mange dyktige lesere som vi har, er det lett å glemme at også de en gang var nybegynnere. Vi tar mål av oss å være en side for alle nivåer av fotografer, så her kommer en liten liste med tips for de som er bitt av fotobasillen for ikke så veldig lenge siden. Og hvem vet - kanskje mer erfarne kan plukke opp en ting og to her også?

Hold kameraet stødig

Tips nr 1: Hold kameraet riktig
Feil måte å holde et kompaktkamera på er typisk med en hånd på hver side, albuene pekende utover, lut i ryggen og med samlede ben. Jeg kan ikke tenke meg en mer ustabil positur, og bildene blir deretter. Hold heller kompaktkameraet med høyre hånd og støtt det under med venstre mens du har albuene inn mot kroppen. Hold ryggen og bena strake, og bruk bred benstilling. Har du et speilreflekskamera er en hånd på grepet og en under kamerahus og objektiv riktig holdemåte. Støtt deg gjerne til et gjerde, et tre eller en vegg. Pass på at du ikke beveger deg før bildet er tatt. På denne måten vil langt flere av bildene dine bli klare og skarpe.

Kort sagt: Tenk deg at du skyter med gevær fra en båt og stillingen du da har. Stå støtt, hold kameraet støtt, og pass på at du ikke beveger deg igjen før etter at bildet er tatt.

Tips nr 2: Visualisér
Fotografiets evne til å gjengi virkeligheten slik vi opplever den har vært dets velsignelse og forbannelse. Fordi om du ser ting rundt deg slik de "er", så betyr ikke det automatisk at fotografiet du tar der og da trenger å gjengi det inntrykket. Skap deg et indre bilde av hvordan du ønsker bildet - og lag det slik.

Kort sagt: Tenk på hvordan du ønsker bildet skal være, og ikke hvordan du tror det blir når du trykker på knappen. Forsøk å løsrive deg fra tanken om at det ferdige bildet har noe med virkeligheten å gjøre. Du kan gjøre mye for å få bildet slik du ønsker det skal være.

Tips nr 3: Se før du skyter
Når du fotograferer er det sjelden bare hovedmotivet du tar bilde av. En slags bakgrunn følger oftest med på lasset, og hvis du ikke er bevisst på den kan du ofte risikere at lyktestolper eller trær stikker ut av din kjæres hode på bildet. Hold et øye med bakgrunnen og pass på hva som foregår der. Pass også på at horisonten faktisk blir horisontal. Vil du ha skjev horisont, så sørg for at den blir så skjev at det ikke ser skjødesløst ut, men er tydelig tilsiktet.

Kort sagt: Sjekk hva som faktisk er i bilderuten, også rundt hovedmotivet, før du tar bildet.

Avgjørende øyeblikk

Tips nr 4: Vent og se
Vær tålmodig. Forholdene kan være nesten perfekte slik de er, men se rundt deg og tenk på hva som kan bli bedre. Annen vindretning? Mindre skyer? En interessant situasjon som kan oppstå? Lyset kan endre seg, folk og ting kan dukke opp. Forsøk å forutsi fremtiden, gjør deg klar, og vent på at det skal skje. Titt på fotografier av Henri Cartier-Bresson for å se en mester på dette.

Kort sagt: Forsøk å se for deg hva som kan gjøre bildet enda bedre enn du først så for deg, og vent på det spesielle lyset, skyen, skyggen eller personen.

Eksempel på lys

Tips nr 5: Vurdér lyset
Fotografi uten lys er umulig, men likevel er det mange fotoentusiaster som aldri ofrer lyset en tanke. Det kan endre seg plutselig, fra kjedelig til spennende, og selv de meste intetsigende motiver kan bli fascinerende i det rette lyset. Lys har ikke bare styrke, det har også karakter. Bløtt lys er lys som kommer fra en stor lyskilde, mens hardt lys kommer fra en liten lyskilde. Begge kan være like kraftige, men resultatet blir likevel vidt forskjellig. Mange tror portrettene deres blir best i skarpt sollys, men dette er nesten aldri tilfelle. Det harde lyset fra solen skaper stygge skygger i motivets ansikt, og resultatet blir ikke bra. Det bløte lyset på en overskyet dag er mye bedre til portretter! Er det sol ute og du må ta et portrett der og da, finn en skyggefull flekk ett eller annet sted, bak en bygning eller under et stort tre. Lyset om morgenen og kvelden er svært spesielt og fascinerende, ikke bare på grunn av fargen, men også vinkelen. Sidelys kan ofte fremheve detaljer på en annen måte og gjøre et kjedelig motiv mer spennende.

Kort sagt: Øv deg ved å fotografere et fast motiv i nærheten ved forskjellige lysforhold. Forsøk å formidle ulike sinnstemninger kun ved å endre på lyset i bildene.

Jobb med motivet og prøv ulike vinkler og utsnitt

På neste side finner du flere tips.

6-10

Tips nr 6: Flytt deg

Oftest er det bare et skritt til siden som skal til for å få et bedre bilde, og evnen til å prøve ut forskjellige vinkler, avstander og utsnitt er ofte det som skiller en god fotograf fra en middelmådig en. Jobb med motivet og ikke erklær deg ferdig med det etter bare ett eneste bilde. Ofte kan det lønne seg å tenke utradisjonelt og utenfor boksen. Vurdér vinkler og ståsteder som du vanligvis ikke ville tenkt på engang, og se om du kan skape noe nytt og uventet.

Kort sagt: Tenk tredimensjonalt og ikke sett deg fast i øyehøyde rett foran motivet. Varier høyde, vinkel, utsnitt og avstand og prøv å tenke nytt.

Gå nærmere!

Tips nr 7: Gå nærmere

Den kjente krigsfotografen Robert Capa uttalte i sin tid at "

dersom bildene dine ikke er gode nok er du ikke nær nok

". Capa selv gikk i 1954 litt for nær en landmine, men poenget er uansett korrekt både for proffer og amatører. 90% av bilder som blir innlevert til diverse bildekritikktjenester, er tatt på for lang avstand. Gå nærmere og fyll ruten med motivet! Kan du ikke gå nærmere motivet, så bruk zoomen - det er det den er der for. Ofte kan et utsnitt gi bedre bilder og fortelle vel så mye om motivet som et bilde med "alt".

Kort sagt: Den beste zoomen du har er i beina! Er du nær motivet vil det skape nærhet også mellom bildet og den som betrakter det.

Tips nr 8: Komposisjon og budskap

Et midtstilt motiv vil ofte signalisere ro, stillhet og uforanderlighet, mens et motiv som er litt forskjøvet fra sentrum av bildet vil signalisere andre ting, som dynamikk, endring, bevegelse, og så videre. En tommelfingerregel er å dele bildet inn i tre ganger tre ruter og så komponere bildet slik at hovedmotivet legges på en av linjene eller der linjene krysser hverandre. Men, som alltid, husk at regler er til for å brytes, så ikke svi deg fast i denne måten å gjøre det på. Krever et motiv eller en idè en annen komposisjon, så gjør det slik.

Kort sagt: Lær deg god komposisjon, og når det passer å bryte reglene.

S-kurve

Tips nr 9: Linjer og mønstre

Akkurat som et midtstilt motiv gjør det, vil rette horisontale eller vertikale linjer signalisere ro og noe statisk eller bestandig. Ønsker du mer dynamikk i bildene, forsøk å gjøre linjer til diagonaler. S-formede kurver og diagonaler tolkes som dynamiske og flytende - let etter dem, og utnytt det. Gjør linjer til diagonaler om du vil ha mer liv i bildet, gjør diagonaler til linjer om du ønsker et mer stoisk uttrykk. Øyet elsker mønstre og gjentagelser, men det blir lett kjedelig med mindre det er noe som bryter mønsteret. En gul blomst i et hav av røde, en soldat som snur seg mens alle andre står i givakt, fotspor i en sanddyne, hva som helst, men hold øynene åpne for mønstre - og bryt dem!

Kort sagt: mennesker søker naturlig etter mønstre. Benytt deg av det og utnytt motiver med mønstre, linjer og kurver. Men vær bevisst på hvordan du bruker dem.

Ikke vær redd for å ta mange bilder. Du kan alltids velge ut det beste senere.

Tips nr 10: Ta mange bilder

Ikke la deg henge fast i gamle vaner fra filmtiden. I digitalkameraets alder koster det deg ingen verdens ting å ta mange bilder. Utnytt det og skyt i vilden sky. Det koster ingen ting, og er du usikker kan du likså godt ta flere bilder av samme motiv, bare for å være sikker på at du fikk bildet du ønsket deg. Prøv også flere vinkler, andre utsnitt, og så videre. Eksperimentér og velg bort de bildene du ikke vil ha etterpå. Situasjonen kommer aldri igjen - utnytt den til det fulle.

Kort sagt: Skyt! Det koster deg lite å ta for mange bilder, men tar du ikke akkurat "det" bildet vil du angre på det senere.

Bonustips: Se på bilder!

Det viktigste av alt for å bli en bedre fotograf er å se på bilder. Gode bilder i bøker, blader og på nett inspirerer til å finne nye måter å gjøre ting på, og kan gi deg idéer til bilder du ønsker å ta. Tankene kommer inn i bildemodus, og hjernen trenes til å tenke bilder.

Vil du ha enda flere tips for å ta flere bilder? Da bør du lese vår ferieknipserguide, som denne artikkelen er en omarbeidet oppsummering av.

Mer om
annonse